The Malaysia Post

5 Youtuber/Influencer Terkenal Terbaik di Malaysia

Youtube

Adakah anda suka menonton video YouTube? Kita juga! YouTube ialah enjin carian kedua terbesar selepas Google, dengan berjuta-juta pelanggan di seluruh dunia. Platform perkongsian video dalam talian telah diasaskan pada tahun 2005 oleh Steve Chen, Chad Hurley, dan Jawed Karim, semua bekas pekerja syarikat e-dagang Amerika PayPal.

1. Alieff Irfan

Selebriti YouTube berusia 24 tahun dari Kelantan ini mempunyai 3.86 juta pelanggan dengan lebih 1.6 juta pengikut di Instagram. Saluran Alieff Irfan terkenal dengan sketsa pendek dan video parodinya serta dialek Kelantan aslinya yang menjadikan salurannya begitu unik dan menarik minat rakyat Malaysia.

Menurut Socialblade.com, anggaran pendapatannya daripada YouTube untuk bulanan ialah $7.5K — $119k. Sekarang cuba tukarkannya kepada Ringgit. 😀

2. Syazmi Sazli

Syazmi Sazli telah menjadi sensasi YouTube berkat kegemarannya terhadap gajet dan penciptaan video, yang menjadi popular di kalangan rakyat Malaysia dengan 2.8 juta pelanggan. Kini, Syazmi semakin maju dalam kariernya dengan mengarahkan filem Mael Totey the Movie, filem dengan kutipan tertinggi di Astro First.

Popularitinya juga meluas ke Instagram dengan 2.4 juta pengikut. Jika anda mempunyai sebarang keraguan sama ada Youtuber boleh membuat wang dari saluran mereka, fikirkan semula. Anggaran pendapatan bulanannya ialah sehingga 15.6k dalam dolar AS.

3. Isa Isarb

Isa Isarb, personaliti media sosial yang terkenal dengan cabaran dan video gurauannya, adalah seorang lagi Youtuber di Malaysia dengan lebih 2.27 juta pelanggan yang semakin meningkat. Malah, pada Februari 2020 beliau terkenal dengan pemberian RM10,000 kepada wartawan yang membuat liputan di hadapan Istana Negara.

Isa Isarb telah melangkah lebih jauh, memanfaatkan selebritinya untuk melancarkan Isarb Brand, barisan pakaian. Jika anda sukakan pakaian asli dan peminat pakaian jalanan, perkara ini perlu anda perhatikan.

4. Isaac Osman

Saluran Isaac Osman adalah satu kemestian untuk ditonton jika anda sedang mencari video Mukbang Malaysia! Apa pun, daripada kopi viral sehinggalah makan makanan pedas dan juga burger BTS, Isaac akan menjadi orang pertama yang menyampaikan ucapan kepada penonton.

Video mukbangnya boleh mencapai jutaan tontonan di YouTube, di mana dia mempunyai lebih 1.36 juta pelanggan. Kami meneka rakyat Malaysia adalah penggemar makanan yang besar!

5. Che Nom

Che Nom telah menghiburkan kami dengan video masakannya sejak 2013. Che Nom, seorang jurutera bersara yang bertukar menjadi vlogger makanan, mempunyai lebih 1.45 juta pelanggan YouTube yang gemar menonton video masakannya, yang terdiri daripada makanan Malaysia hingga pencuci mulut yang lazat.

Che Nom juga menyifatkan dirinya sebagai “ibu dalam talian kepada sesiapa sahaja yang ingin belajar memasak di YouTube”, menurut Malay Mail. Tonton video masakan Che Nom jika anda ingin mempelajari resipi baharu. Ia seperti berada di dapur dengan ibu anda!

Baca Lagi | 10 Permulaan Malaysia untuk Ditonton

Baca Lagi | Xi memuji kebangkitan China, menuntut perpaduan di Kongres

Read Previous

10 Permulaan Malaysia untuk Ditonton

Read Next

Bursa Malaysia berakhir bercampur-campur, KLCI naik sedikit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.