The Malaysia Post

Bos Edge Menghadiahkan Pemberi Maklumat Justo AS$2 Juta Untuk Membersihkan Kleptokrasi Terbesar Malaysia

Pengerusi Kumpulan Media The Edge hari ini Diterima di Mahkamah Tinggi

Pengerusi The Edge Media Group hari ini mengakui di Mahkamah Tinggi hari ini bahawa beliau memberi pemberi maklumat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Xavier Andre Justo AS$2 juta (RM9 juta) sebagai hadiah atas sumbangannya membersihkan kleptokrasi terbesar negara.

Tan Sri Tong Kooi Ong, 63, berkata beliau telah memberikan Justo jumlah itu, walaupun tidak mendapat sebarang maklumat atau dokumen berkaitan dana kekayaan negara itu.

“Saya merasakan Justo tanpa sesuka hati dan suka-suka dan untuk apa-apa untuk mendapatkan bayaran yang besar untuk dipenjarakan di Thailand atas tindakan yang menyelamatkan Malaysia daripada kleptokrasi terbesar dunia.

“Saya fikir dia layak dibayar dan saya fikir kerajaan Malaysia sepatutnya menganugerahkan sesuatu kepadanya tetapi jika tidak hadir, saya memutuskan untuk membantunya. Saya memberikannya jumlah wang di pejabat saya,” kata Tong.

Pendakwaan ke-43

Saksi pendakwaan ke-43 itu berkata demikian ketika disoal peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada perbicaraan Datuk Seri Najib Razak membabitkan penyelewengan RM2.3 bilion daripada 1MDB.

Saksi itu merujuk kepada artikel yang diterbitkan oleh portal dalam talian bertajuk “Pemilik The Edge memberi Justo RM8.2 juta kerana membantu mendedahkan skandal 1MDB”.

Baca Lagi | Yoon Korea Selatan menangguhkan taklimat media di tengah-tengah perbalahan mengenai pengharaman penyiar

Baca Lagi | Rakyat Singapura membuat perjalanan ke Qatar, menganjurkan pesta menonton ketika demam Piala Dunia bermula

Beliau berkata bahawa kerajaan Malaysia sepatutnya memberi pampasan kepada Justo dan sekiranya tidak ada, beliau telah memberikan wang itu kepada Justo, yang diakui olehnya sebagai hadiah.

Ahli Perniagaan Pelarian Baru

Ketika disoal oleh timbalan kanan pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram jika saksi ahli perniagaan buruan baharu Low Taek Jho atau Jho Low, Tong berkata beliau pernah bertemu Jho Low dua kali.

“Pada 2014, selepas The Edge baru beroperasi, Jho Low melalui wartawan menghubungi saya, untuk berjumpa dengan saya. Dia nampak saya dua kali. Bapa Jho Low Tan Sri Larry Low Hock Peng adalah orang yang saya kenali sejak 1990-an.

“Semasa pertemuan pertama, dia (Jho Low) memberitahu saya bahawa laporan Edge (mengenai 1MDB) adalah salah. Pada pertemuan kedua, beliau memberitahu saya bahawa beliau mengenali Datuk Seri Najib. Dia berkata bahawa The Edge harus ‘berhati-hati’ dengan apa yang kami tulis,” kata bos Edge itu.

Sri Ram: Apabila Jho Low berkata (berhati-hati dengan apa yang anda tulis), apakah mesejnya? Tong menjawab, “ia adalah ancaman”.

Apabila ditanya apakah tindakannya berikutan ugutan itu, Tong menjawab “Saya tidak mengendahkannya”.

Saksi itu juga memberitahu mahkamah bahawa dia mendapatkan nombor hubungan pengarang Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown daripada bekas Ahli Parlimen Damansara Tony Pua Kiam Wee.

“Saya menghubungi Rewcastle-Brown. Ya, dia memperkenalkan saya kepada Justo di Singapura,” tambahnya.

Najib, 69, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.

Read Previous

Rakyat Singapura membuat perjalanan ke Qatar, menganjurkan pesta menonton ketika demam Piala Dunia bermula

Read Next

‘Kami Menghormati Tempat’ : Peminat Jepun Mendapat Pujian kerana Membersihkan Stadium Selepas Perlawanan Pembukaan Piala Dunia Qatar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.