The Malaysia Post

Yoon Korea Selatan menangguhkan taklimat media di tengah-tengah perbalahan mengenai pengharaman penyiar

Presiden Korea Selatan Menggantung Taklimat Media Harian

Presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol hari ini menangguhkan taklimat media hampir setiap harinya di tengah-tengah pertelingkahan yang melarang wartawan penyiar TV utama daripada menaiki pesawat presiden untuk apa yang disebutnya berita “berniat jahat” dan “palsu”.

Pejabat Yoon melarang anak kapal dari MBC daripada menaiki pesawat bersamanya semasa lawatan Asia Tenggara awal bulan ini, dengan mendakwa liputan berat sebelah mengenai kontroversi baru-baru ini.

Tamat Taklimat Beroda Bebas

Berakhirnya taklimat bebas roda itu datang tiga hari selepas seorang wartawan MBC menjerit soalan kepada Yoon bertanyakan apa yang “berniat jahat” tentang laporan mereka, yang mana Yoon pergi tanpa jawapan.

Ia serta-merta diikuti dengan pertengkaran antara wartawan dan pegawai presiden ketika pegawai itu mengkritik wartawan itu kerana “kurang sopan.”

Dalam kenyataannya hari ini, pejabat Yoon berkata ia memutuskan taklimat tidak rasmi itu tidak boleh diteruskan tanpa langkah-langkah untuk mengelakkan kejadian serupa daripada berulang.

Taklimat itu adalah rehat dengan tradisi bertahun-tahun di Korea Selatan, di mana akses harian kepada presiden sebelum ini tidak pernah didengari, kerana pemimpin baharu itu berusaha untuk meningkatkan ketelusan dan menghilangkan kebimbangan mengenai kekurangan pengalaman politiknya.

Baca Lagi | ‘Cendol’ di Makan Time, Kota Damansara: Antara yang terbaik di Lembah Klang

Baca Lagi | Anwar dan Zahid antara pemimpin Pakatan dan BN di Hotel Seri Pacific di KL

Pendatang Baru Politik pada bulan Mei

Hanya beberapa bulan selepas memegang jawatan sebagai pendatang baharu politik pada bulan Mei, Yoon sedang bergelut dengan penilaian kelulusan yang rendah ketika dia cuba memacu pemulihan ekonomi pasca Covid dan menangani ujian nuklear dan peluru berpandu Korea Utara.

Penarafan kelulusannya berada pada 33.4 peratus dalam tinjauan tinjauan Realmeter hari ini, turun daripada 34.6 peratus minggu lepas. Hampir 64 peratus tidak bersetuju dengan persembahannya.

Yoon berkata pada hari Jumaat keputusan untuk mengecualikan MBC daripada pesawat itu “tidak dapat dielakkan” untuk melindungi Perlembagaan, menuduh penyiar itu mengancam keselamatan negara dengan “cuba untuk memacu perpecahan” antara Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

MBC

MBC adalah antara yang pertama melaporkan video tular di mana Yoon ditangkap pada mikrofon panas membuat kenyataan menghina ketika dia meninggalkan acara di New York selepas berbual ringkas dengan Presiden AS Joe Biden pada September.

Media pada mulanya melaporkan komen kasar Yoon menyasarkan Kongres AS tetapi pejabat Yoon berkata dia merujuk kepada parlimen Korea Selatan.

Reuters tidak dapat mengesahkan secara bebas apa yang Yoon katakan

Pengkritik berkata keputusan menghalang MBC daripada menaiki pesawat itu adalah melanggar kebebasan akhbar.

Read Previous

Anwar dan Zahid antara pemimpin Pakatan dan BN di Hotel Seri Pacific di KL

Read Next

Rakyat Singapura membuat perjalanan ke Qatar, menganjurkan pesta menonton ketika demam Piala Dunia bermula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.