The Malaysia Post

Anwar dan Zahid antara pemimpin Pakatan dan BN di Hotel Seri Pacific di KL

Berlumba-lumba Membentuk Kerajaan

Perlumbaan untuk membentuk kerajaan mencecah gigih pagi ini apabila pemimpin Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) tiba di Hotel Seri Pacific di Kuala Lumpur, mengesahkan khabar angin pertemuan antara kedua-dua gabungan itu yang pertama kali muncul lewat malam tadi.

Skrum Media

Among the faces who ran the gauntlet of the media scrum were BN leaders such as Umno president Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Umno deputy president Datuk Seri Mohamad Hasan, Umno vice-president Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob and MCA president Datuk Seri Wee Ka Siong.

Pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim menyambut media dengan tabik hormat, ketika beliau keluar dari keretanya sebaik tiba kira-kira jam 10.30 pagi.

Dia hanya tersenyum apabila ditanya, “Adakah anda mempunyai nombor?” sebelum memberikan thumbs-up.

Baca Lagi | Pemain dram UK yang mempunyai bakat jazz untuk membuat persembahan di KL pada hari Jumaat

Baca Lagi | ‘Cendol’ di Makan Time, Kota Damansara: Antara yang terbaik di Lembah Klang

Datuk Seri Azalina Othman

Begitu juga dengan pemimpin BN lain seperti Datuk Seri Azalina Othman Said, Datuk Seri Ahmad Maslan, Datuk Seri M. Saravanan, Datuk Seri Wee Jeck Seng, Datuk Khairuddin Razali dan Datuk Seri Bung Moktar Radin turut tiba di hotel berkenaan.

Turut kelihatan memasuki bangunan itu ialah Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Presiden Amanah Mohmad Sabu dari PH.

Kebanyakan pemimpin BN apabila ditanya enggan mengulas mengenai tujuan pertemuan itu, sekadar berkata mereka telah menerima surat meminta kehadiran mereka pada mesyuarat atas kapasiti mereka sebagai salah seorang ahli parlimen gabungan itu, seperti yang Wee pernah dengar berkata secara ‘langsung’ siaran.

Ismail Sabri pula membayangkan Zahid tidak boleh membuat sebarang keputusan tanpa persetujuan jelas BN.

“Kami berdiri atas tiket BN dan bukan Umno. Tiada siapa boleh bercakap bagi pihak parti kecuali MT dan bagi BN majlis tertinggi. Jika tidak, mana-mana keputusan (lain) tidak sah,” katanya kepada media berkumpul.

Mesyuarat itu berlangsung empat jam sebelum tarikh akhir ditetapkan Yang di-Pertuan Agong untuk calon perdana menteri membuktikan mereka mempunyai majoriti.

PRU15

Pilihan raya umum ke-15 berakhir pada hari Sabtu dengan kedua-dua gabungan PH dan PN mendakwa mempunyai jumlah yang mencukupi di Parlimen 222 kerusi untuk membentuk kerajaan.

PH ketika ini mempunyai 82 kerusi manakala PN mempunyai 73. Gabungan BN, yang telah mendesak pilihan raya nasional diadakan tahun ini menjelang tamat PRU14 tahun depan, hanya memperoleh 30 kerusi.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Cendol’ di Makan Time, Kota Damansara: Antara yang terbaik di Lembah Klang

Read Next

Yoon Korea Selatan menangguhkan taklimat media di tengah-tengah perbalahan mengenai pengharaman penyiar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.