The Malaysia Post

Azalina menggesa kerajaan membantu, bukan menghalang bidaan kewarganegaraan Malaysia untuk anak kelahiran luar negara

Bil Persendirian Ditolak

Penyokong kanan Datuk Seri Azalina Othman Said hari ini mendedahkan bahawa Speaker Dewan Rakyat telah menolak rang undang-undang persendirian oleh 17 Ahli Parlimen untuk pindaan perlembagaan bagi membolehkan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara kepada ibu Malaysia diiktiraf sebagai warganegara Malaysia.

Ahli Parlimen Pengerang itu berkata beliau dan 16 yang lain menyerahkan Rang Undang-undang masing-masing pada 15 September.

“Semua 17 Ahli Parlimen mendapat maklum balas daripada Speaker Dewan Rakyat memaklumkan penolakan Rang Undang-undang Persendirian yang dikemukakan atas alasan pindaan peruntukan di bawah Bahagian III Perlembagaan Persekutuan tidak boleh diluluskan tanpa persetujuan Majlis Raja-Raja.

“Adalah menjadi harapan saya agar kerajaan hari ini mengutamakan langkah-langkah yang boleh diambil untuk membenarkan kewarganegaraan bagi kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara kepada ibu Malaysia sebagai hak kesulungan mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Azalina menambah, jawatankuasa pilihan khas parlimen mengenai wanita, kanak-kanak dan pembangunan sosial yang dipengerusikannya bersedia untuk membawa perkara itu kepada perhatian Yang di-Pertuan Agong.

“Kita mesti bertindak demi kepentingan terbaik anak-anak kita dan hak ibu Malaysia, dan kita mesti bertindak sekarang,” tegas ahli politik Umno itu.

Azalina berkata pindaan yang mereka minta adalah kepada Seksyen 1(b) dan 2(c) Jadual Bahagian 2 Perlembagaan Persekutuan, untuk memasukkan perkataan “atau ibu” bagi membolehkan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara kepada ibu Malaysia diiktiraf sebagai warganegara Malaysia.

Ahli Parlimen lain yang mengemukakan Rang Undang-undang mengenai topik yang sama ialah: Alice Lau Kiong Yieng (Lanang), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (Pandan), Hannah Yeoh Tseow Suan (Segambut), Nurul Izzah Anwar (Permatang Pauh), Fuziah Salleh ( Kuantan), Fahmi Fadzil (Lembah Pantai), Datuk Hasanuddin Yunus (Hulu Langat), Maria Chin Abdullah (Petaling Jaya), Datuk Dr Mohd Hatta Md Ramli (Lumut), M. Kula Segaran (Ipoh Barat), Dr Kelvin Yii Lee Wuen (Kuching), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Muar), Tan Kok Wai (Cheras), Lim Guan Eng (Bagan), Steven Sim Chee Keong (Bukit Mertajam) dan Datin Paduka Tan Yee Kew (Wangsa Maju).

Baca lagi | Bajet 2023: Bolehkah PM Ismail Sabri menggembirakan semua orang dengan Bajet pilihan raya?

Baca lagi | Saudara-mara, mangsa yang terselamat bersedih di hospital Indonesia selepas rempuhan stadium

Read Previous

Bajet 2023: Bolehkah PM Ismail Sabri menggembirakan semua orang dengan Bajet pilihan raya?

Read Next

Guan Eng menggesa Putrajaya membenarkan CLAB mengendalikan pengambilan pekerja asing, bukannya Kementerian Sumber Manusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.