The Malaysia Post

Guan Eng menggesa Putrajaya membenarkan CLAB mengendalikan pengambilan pekerja asing, bukannya Kementerian Sumber Manusia

Mengambil Pekerja Asing

Pengerusi DAP Lim Guan Eng hari ini mencadangkan proses pengambilan dan kemasukan pekerja asing ke Malaysia dikendalikan oleh Construction Labour Exchange Centre Bhd (CLAB), bukannya Kementerian Sumber Manusia.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata beliau dan 10 persatuan kontraktor menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob campur tangan dalam perkara ini berikutan kekurangan buruh yang berterusan di Malaysia yang menyebabkan kerugian sehingga RM33.5 bilion kepada pertanian, pembuatan dan makanan dan sektor minuman.

Lim berkata Persatuan Minyak Sawit Malaysia kini memerlukan kira-kira 120,000 pekerja manakala sektor elektronik memerlukan 30,000 pekerja. Bagaimanapun, sejak Januari, hanya dianggarkan 47,000 pekerja asing memasuki negara ini walaupun 385,000 kelulusan sejak Januari 2022.

Selain itu, Kementerian Sumber Manusia telah mengumumkan kelulusannya untuk 541,315 pekerja asing sehingga 26 September, di mana 436,613 daripadanya telah membayar levi.

“Bagaimanapun, ini tidak ada kaitan dengan realiti atas alasan perniagaan yang mengalami kekurangan tenaga kerja malah penjaja meminta perkhidmatan layan diri pelanggan dan penjual ikan di pasar tidak dapat membersihkan atau memasukkan ikan untuk pelanggan.

“Kontraktor dalam keseluruhan industri pembinaan menyanggah dan mempertikaikan dakwaan Kementerian Sumber Manusia bahawa kekurangan buruh asing telah diselesaikan. Persatuan Pembina Utama Malaysia (MBAM) dan sembilan persatuan pembinaan berkata bahawa kekurangan buruh asing yang berterusan telah membantutkan pemulihan industri pembinaan , dengan menyatakan bahawa mereka menghadapi kadar faedah yang lebih tinggi.

“10 persatuan kontraktor itu mahu Ismail Sabri campur tangan dalam mengembalikan proses kemasukan pekerja asing kepada CLAB bagi menangani isu pekerja asing tanpa penyertaan Kementerian Sumber Manusia bagi memudahkan kemasukan pekerja asing dengan segera,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pembentukan CLAB

Lim berkata CLAB telah ditubuhkan pada 2002 oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan untuk membawa masuk dan mengagihkan semula pekerja asing untuk syarikat dan organisasi di Malaysia.

Lim berkata dakwaan salah laku dalam proses pengambilan pekerja asing akan ditangani oleh bekas menteri Sumber Manusia DAP Datuk M. Kulasegaran dan Ahli Parlimen Beruas Ngek Koo Ham di Parlimen hari ini.

Sembilan lagi persatuan yang menyokong MBAM termasuk Persatuan Kontraktor Bumiputera Malaysia, Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia, Gabungan Kontraktor Bumiputera Wibawa Malaysia, Persatuan Kontraktor India Malaysia, Institusi Diraja Juruukur Malaysia, Persatuan Pembangunan Hartanah dan Perumahan Malaysia, Persatuan Jurutera Perunding Malaysia, Malaysia Persatuan Arkitek dan Institut Perancang Malaysia.

Baca lagi | Azalina menggesa kerajaan membantu, bukan menghalang bidaan kewarganegaraan Malaysia untuk anak kelahiran luar negara
Baca lagi | Bajet 2023: Bolehkah PM Ismail Sabri menggembirakan semua orang dengan Bajet pilihan raya?

Read Previous

Azalina menggesa kerajaan membantu, bukan menghalang bidaan kewarganegaraan Malaysia untuk anak kelahiran luar negara

Read Next

Liverpool mengungguli Rangers sebagai Bayern, Napoli menggariskan kelayakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.