The Malaysia Post

Bajet 2023: Bolehkah PM Ismail Sabri menggembirakan semua orang dengan Bajet pilihan raya?

Belanjawan Persekutuan Kedua

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hanya akan membentangkan Bajet persekutuan kedua pada 7 Oktober tetapi ia mungkin yang paling penting untuk kerjaya politiknya.

Dengan penggal Parlimen ke-14 akan tamat pada Julai depan, Bajet 2023 akan menjadi “Bajet pilihan raya” tanpa mengira bila pilihan raya umum ke-15 diadakan.

Pemimpin utama dalam parti pemerintah Umno telah secara terbuka mendesak pemilihan diadakan pada November, tetapi terdapat khabar angin bahawa Ismail Sabri sendiri mungkin tidak berminat.

Namun, perdana menteri kesembilan negara itu dijangka akan mendedahkan pelan perbelanjaan yang akan meningkatkan penarafan kelulusannya, yang bermaksud ia lebih berkemungkinan sebagai Belanjawan pengembangan.

Ahli ekonomi dan penganalisis politik yang ditinjau oleh Malay Mail bersetuju bahawa Bajet 2023 akan jauh lebih tinggi daripada tahun ini, sudah pun tertinggi setakat ini, walaupun kerajaan cuba mengecilkan defisitnya untuk mencapai sasaran yang ditetapkan sebelum ini.

“Memandangkan ini adalah Bajet pilihan raya, kami mungkin akan melihat beberapa bentuk perbelanjaan yang lebih besar dari segi perbelanjaan kerajaan,” kata Shazwan Mustafa Kamal, pengarah bersekutu di Vriens & Partners, perundingan risiko politik.

“Walau bagaimanapun, syaitan akan memberikan butiran terperinci, kerana kemungkinan terdapat beberapa bentuk pertukaran dari segi penentukuran semula peruntukan antara kementerian. Kerajaan Ismail Sabri (akan) mahu meletakkan dirinya sebagai sebab mengapa pengundi perlu menyokong kepimpinannya/BN untuk kitaran pilihan raya yang lain,” katanya.

Matlamat Utama

Menenangkan konstituen utama akan menjadi matlamat utama, namun bagi Ismail Sabri dan penasihatnya, memutuskan siapa yang mendapat apa dan berapa banyak yang boleh terbukti sukar sekarang kerana kira-kira lima juta pengundi kali pertama telah ditambah ke dalam daftar pemilih.

Tiada parti politik dengan yakin boleh meramalkan bagaimana demografi ini akan memberikan undi mereka, atau jika mereka akan muncul, memberi cabaran kepada Ismail Sabri dan partinya ketika mereka merangka rancangan perbelanjaan tahun depan.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz membayangkan bahawa peruntukan akan tertumpu kepada “menjaga kesejahteraan rakyat” dan memastikan perniagaan, terutamanya yang lebih kecil, kekal berdaya tahan menghadapi masalah global.

Penganalisis penyelidikan ekonomi dan pasaran global UOB, dalam nota mengenai apa yang diharapkan daripada Bajet 2023, mencadangkan Putrajaya mempertimbangkan, antara beberapa langkah sokongan lain, moratorium pinjaman untuk PKS untuk membantu mereka menghadapi kos pinjaman yang lebih tinggi, dengan menjangkakan bahawa Bank Negara Malaysia mungkin akan menaikkan lagi kadar dasar semalaman.

Ia berada pada 2.5 peratus pada masa ini, masih lebih rendah daripada tahap pra-Covid.

“Memandangkan Bajet ini akan dibentangkan sebelum pilihan raya umum akan datang, kami menjangkakan ia mesra pilihan raya dengan langkah pengembangan (iaitu pemberian tunai berterusan dan subsidi untuk kumpulan sasaran, pelepasan cukai yang lebih tinggi, dan kadar caruman KWSP yang lebih rendah).

“Langkah berkaitan ekonomi digital dan hijau (iaitu insentif hijau dan bantuan pelaburan untuk PKS yang mengguna pakai penggunaan automasi dan teknologi digital) mungkin disertakan. Moratorium pinjaman untuk PKS juga sedang dipertimbangkan berikutan beban kenaikan kadar faedah.”

Tekanan inflasi

Satu bidang utama yang berkemungkinan mendapat perhatian awam adalah bagaimana Bajet bertujuan untuk menangani inflasi yang melambung tinggi. Harga makanan khususnya telah meningkat, dan lebih-lebih lagi jika anda makan di luar. Harga barangan makanan meningkat secara mendadak lebih tujuh peratus pada Ogos berbanding bulan yang sama tahun lepas, memacu inflasi keseluruhan sehingga 4.7 peratus, menurut data inflasi Jabatan Perangkaan Malaysia.

Oleh kerana Malaysia mengimport kebanyakan makanannya, terdapat kebimbangan bahawa dolar AS yang semakin kukuh dan ringgit yang lemah akan mendorong kos import makanan meningkat lagi, mengetatkan tekanan ke atas 60 peratus isi rumah Malaysia terbawah dan menakutkan walaupun kelas pertengahan.

Ini bermakna perdana menteri dijangka mengumumkan beberapa langkah untuk mengurangkan kesan dan meletakkan lebih banyak wang ke dalam poket rakyat.

Penganalisis meramalkan kerajaan pimpinan Ismail Sabri bukan sahaja akan meneruskan pemberian wang tunai dan subsidi untuk kumpulan sasaran, tetapi juga mungkin mengumumkan pelepasan cukai yang lebih tinggi untuk kelas menengah serta perusahaan kecil dan sederhana.

Perbelanjaan yang lebih besar mungkin akan dimungkinkan oleh hasil minyak yang lebih tinggi, peruntukan yang lebih kecil untuk dana Covid-19 negara dan pengembalian pendapatan cukai diketepikan sebagai langkah sokongan pandemik, penganalisis UOB mencadangkan.

Ismail Sabri juga dijangka mengelak daripada melaksanakan cukai baharu supaya tidak menimbulkan tindak balas walaupun langkah yang dicadangkan untuk mengenakan levi 10 peratus ke atas semua barangan bernilai di bawah RM500 yang dibeli secara dalam talian telah mencetuskan kemarahan.

Terdapat perbincangan mengenai kemungkinan pulangan Cukai Barang dan Perkhidmatan kerana kerajaan berusaha untuk menambah baik tabungnya tetapi dengan inflasi pada paras rekod, yang kini nampaknya tidak mungkin.

“Kami tidak menjangkakan sebarang cukai baharu akan diperkenalkan untuk 2023 tetapi kerajaan akan meningkatkan lagi pematuhan dan kutipan cukai… dalam erti kata lain, pengenalan semula cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada kadar yang lebih rendah daripada 6 peratus sebelum ini. tidak dijangka diumumkan,” kata penganalisis UOB.

Baca lagi | Saudara-mara, mangsa yang terselamat bersedih di hospital Indonesia selepas rempuhan stadium

Baca lagi | Pilihan raya menunjukkan sayap kanan Brazil dijual pendek: penganalisis

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Saudara-mara, mangsa yang terselamat bersedih di hospital Indonesia selepas rempuhan stadium

Read Next

Azalina menggesa kerajaan membantu, bukan menghalang bidaan kewarganegaraan Malaysia untuk anak kelahiran luar negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.