The Malaysia Post

Zambry Tarik Diri daripada Peraduan Naib Presiden Umno

Pemilihan Parti Bulan Depan

Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Zambry Abd Kadir telah menarik diri daripada bertanding jawatan naib presiden Umno pada pemilihan parti bulan depan.

Zambry mengumumkan keputusan itu dalam catatan Facebook malam tadi selepas mengambil kira tugas rasminya sebagai menteri luar dalam kerajaan.

“Banyak hal ehwal dan perkara luar yang perlu diuruskan untuk memartabatkan Malaysia di persada antarabangsa. Ia juga membawa imej Umno yang saya wakili dalam kerajaan perpaduan,” katanya.

Menurut Zambry, beliau juga mahu memberi keutamaan untuk mengeratkan hubungan antara parti dalam BN dan antara parti dalam kerajaan perpaduan.

Baca Lagi | Kesesakan di Jabatan Kecemasan Hospital Lembah Klang bukan Isu Setiap Hari

Baca Lagi | Malaysia Memerlukan Rangka Tindakan Sektor Perkapalan Holistik

Zambry Berkata Dia Menawarkan untuk Mempertahankan

Bagaimanapun, Zambry berkata beliau menawarkan diri untuk mempertahankan jawatannya sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno pada pemilihan Umno Penggal 2023-2026.

“Saya merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada rakan-rakan di bahagian yang telah menyatakan sokongan mereka kepada saya,” katanya.

Pada 24 Februari, Zambry mengumumkan bahawa beliau menawarkan diri untuk bertanding jawatan naib presiden dalam pemilihan parti.

Persidangan perwakilan tahunan Umno peringkat cawangan dan pemilihan sayap Wanita, Pemuda dan Puteri cawangan diadakan dari 1 hingga 26 Februari.

Pemilihan bahagian Wanita, Pemuda dan Puteri akan diadakan serentak di seluruh negara pada 11 Mac ini.

Mesyuarat perwakilan Umno bahagian dan pemilihan ahli Majlis Tertinggi Umno akan diadakan serentak di seluruh negara pada 18 Mac ini.

Read Previous

Malaysia Memerlukan Rangka Tindakan Sektor Perkapalan Holistik

Read Next

Agensi AS mengatakan Covid Berkemungkinan Muncul daripada China Lab Leak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.