The Malaysia Post

Zambry berkata Malaysia Masih Akan Bekerja Erat dengan Asean

Malaysia Bekerjasama Dengan ASEAN Rapat

Malaysia akan terus bekerjasama rapat dan konstruktif dengan negara anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean) dalam usaha membantu Myanmar mencapai penyelesaian yang aman dan mampan terhadap situasi di Myanmar.

Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata ia selaras dengan keperluan pelaksanaan penuh dan berkesan Konsensus Lima Perkara (5PC), yang telah diterima pakai oleh Pemimpin Asean pada April 2021.

“Dalam hal ini, Malaysia menyokong usaha yang dijalankan oleh Asean di bawah kepimpinan Indonesia dan melalui Duta Khasnya seperti yang dipersetujui oleh Asean pada Pemukiman Menteri Luar di Jakarta baru-baru ini.

“Dalam ucaptamanya kepada Dewan Perniagaan Malaysia-Thailand di Bangkok pada Jumaat (10 Feb), Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi penekanan untuk membina ‘konsensus yang kukuh dalam memberi mesej kuat kepada rejim Myanmar’ untuk menamatkan diskriminasi, peminggiran, ugutan dan keganasan terhadap rakyat Myanmar.

“Ini selaras dengan prinsip yang dipegang oleh Malaysia, dan akan terus mempromosikan di dalam dan luar negara,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Baca Lagi | Kerajaan Pastikan Pemegang SPM daripada Komuniti Luar Bandar tidak Tercicir

Baca Lagi | Majlis Agama Islam Negeri Sembilan Nafi Penyelewengan Wang Zakat

Zambry Kata PM Anwar Tidak Benarkan Myanmar Issue bekerjasama dengan ASEAN

Mengulas lanjut, dengan menyatakan “kita harus mengukir Myanmar buat masa ini”, Zambry menegaskan bahawa Anwar menegaskan bahawa semua negara anggota tidak membenarkan isu Myanmar mengalih perhatian blok serantau itu daripada meneruskan usaha sama yang lebih kukuh dalam mempromosikan keamanan. , keselamatan dan kemakmuran untuk Asean dan rakyatnya seperti yang dibayangkan untuk Komuniti Asean.

1 Feb 2023 menandakan dua tahun sejak tentera, diketuai oleh ketua tentera Jeneral Kanan Min Aung Hlaing, menguasai Myanmar dan negara itu telah bergolak sejak itu dan tindakan keras seterusnya terhadap perbezaan pendapat telah mencetuskan pertempuran di seluruh pelosok negara sementara serius menjejaskan ekonomi.

Rejim tentera Myanmar telah mengumumkan lanjutan keadaan daruratnya selama enam bulan lagi, menangguhkan pilihan raya junta yang dijanjikan untuk diadakan menjelang Ogos, ketika ia memerangi pejuang anti-rampasan kuasa di seluruh negara.

Read Previous

Penyanyi Malaysia Jamal Abdillah Ajak Peminat Menamakan Anak Keempatnya

Read Next

Agong Menyatakan Hasrat Memandu di Lebuhraya Pan Borneo

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.