The Malaysia Post

PM Anwar Akan Membuat Lawatan Rasmi ke Thailand Esok

Lawatan Rasmi PM Anwar ke Thailand

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan lawatan rasmi dua hari sulungnya ke Thailand mulai esok, di mana beliau akan mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatannya dari Thailand, Prayuth Chan o-cha untuk membincangkan langkah ke hadapan dalam mengukuhkan kerjasama pelbagai aspek antara Malaysia dan Thailand.

Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra) dalam satu kenyataan berkata lawatan Anwar ke Thailand selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 adalah atas jemputan Prayuth.

“Mesyuarat itu akan memberi peluang kepada kedua-dua pemimpin membincangkan cara ke hadapan dalam memperkukuh kerjasama pelbagai aspek. Bidang tumpuan termasuk kerjasama ekonomi, pembangunan kawasan sempadan dan projek ketersambungan utama merentasi sempadan darat,” katanya.

Kedua-dua perdana menteri akan menyaksikan pertukaran empat Memorandum Persefahaman dalam bidang kerjasama tenaga dan ekonomi digital.

“Kedua-dua pemimpin juga akan bertukar pandangan mengenai isu serantau dan antarabangsa yang menjadi perhatian bersama.

“Lawatan itu mencerminkan hubungan dua hala yang erat dan terjalin lama antara Malaysia dan Thailand, dibina atas kepercayaan dan perkongsian bersama.

“Hubungan rapat itu telah memberi manfaat kepada rakyat daripada kedua-dua pihak berpunca daripada kerjasama meluas dalam pelbagai sektor, terutamanya melalui kerjasama rentas sempadan,” katanya.

Baca Lagi | AirAsia Axes Penerbangan Kuching-Pulau Pinang mulai 1 Mac Kerana Isu ‘Operasi’

Baca Lagi | Google Tandakan Hari Lahir Kartunis Mendiang Kamm Ismail dengan Coretan Istimewa

Anwar Dijadual Mengadakan Pertunangan dengan Diaspora Malaysia di Bangkok

Anwar akan diiringi isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan delegasi Malaysia yang merangkumi Menteri Luar Negeri Datuk Seri Zambry Abd Kadir, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad, dan pegawai dari kementerian dan agensi berkaitan.

Tahun lepas, Thailand merupakan rakan dagangan ke-7 terbesar Malaysia di dunia dan ke-3 terbesar dalam kalangan negara Asean, dengan jumlah perdagangan berjumlah RM122.03 bilion, meningkat 17.9 peratus, berbanding nilai yang direkodkan pada 2021.

Ini adalah lawatan rasmi antarabangsa keempat Anwar selepas Indonesia, Brunei dan Singapura sejak beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri ke-10 pada 24 Nov tahun lepas.

Read Previous

Google Tandakan Hari Lahir Kartunis Mendiang Kamm Ismail dengan Coretan Istimewa

Read Next

Anwar Mengumumkan Panel Khas Menasihatinya Mengenai Kewangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.