The Malaysia Post

AirAsia Axes Penerbangan Kuching-Pulau Pinang mulai 1 Mac Kerana Isu ‘Operasi’

Isu Operasi kerana Separuh daripada Pesawat AirAsia Masih Dijadualkan untuk Penyelenggaraan

Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Seri Lee Kim Shin mendedahkan AirAsia menangguhkan penerbangan terusnya antara Kuching dan Pulau Pinang berkuat kuasa 1 Mac 2023.

Keputusan itu nampaknya disebabkan oleh isu operasi kerana separuh daripada pesawat mereka masih dijadualkan untuk penyelenggaraan.

Penumpang yang terjejas telah dimaklumkan melalui e-mel dan dialihkan ke pilihan “FlyThru” terbaik yang tersedia seterusnya yang melibatkan perhentian di KLIA2 untuk mengelakkan gangguan kepada rancangan perjalanan mereka.

Walau bagaimanapun, penumpang diberikan tiga pilihan pemulihan perkhidmatan yang termasuk pertukaran percuma penerbangan, akaun kredit atau bayaran balik.

Pilihan pertama membolehkan penumpang menukar penerbangan sekali sahaja kepada tarikh perjalanan baharu mengikut keutamaan mereka dalam tempoh 30 hari dari tarikh berlepas asal untuk laluan yang sama tanpa kos tambahan.

Jika akaun kredit dipilih, mereka boleh mengekalkan nilai tempahan selama 730 hari (dua tahun) dari tarikh pengeluaran dan ia boleh digunakan untuk menempah penerbangan dan tambahan akan datang dengan AirAsia. Sebagai alternatif, mereka juga boleh mendapatkan bayaran balik melalui AVA di aplikasi atau tapak web AirAsia.

Baca Lagi | Pahang Rekod Jumlah Pemindahan Tertinggi Petang ini

Baca Lagi | Ketua SUPP: Hapuskan Keperluan Etika Berpakaian di Balai Polis Sepenuhnya

Penerbangan terus Pulau Pinang ke Kuching mengambil masa dua jam dan mereka mengendalikan dua penerbangan terakhir setiap hari pada 28 Februari 2023.

Mulai 1 Mac, AirAsia masih menawarkan penerbangan Pulau Pinang ke Kuching dengan persinggahan di KLIA, yang mempunyai jumlah masa perjalanan lanjutan antara 4 jam dan 30 minit hingga 7 jam.

Untuk Pengembara yang Ingin Terbang Terus

Firefly masih mengendalikan dua penerbangan harian tanpa henti antara Pulau Pinang dan Kuching.

Mengulas mengenai penggantungan perkhidmatan AirAsia antara Pulau Pinang dan Kuching, Lee berkata penjadualan semula penerbangan tidak dapat dielakkan dalam industri penerbangan untuk pelbagai keadaan operasi.

Beliau menambah bahawa syarikat penerbangan itu bertanggungjawab untuk memberikan notis yang mencukupi dan menyediakan penerbangan alternatif pertama yang tersedia atau bayaran balik penuh kepada penumpang yang terjejas.

Mereka yang menghadapi masalah dalam mendapatkan bayaran balik mereka digesa untuk memfailkan aduan dengan Mavcom.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ketua SUPP: Hapuskan Keperluan Etika Berpakaian di Balai Polis Sepenuhnya

Read Next

Google Tandakan Hari Lahir Kartunis Mendiang Kamm Ismail dengan Coretan Istimewa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.