The Malaysia Post

Projek Pulau Pinang South Islands Dijangka Bermula S3 2023, kata Kon Yeow

Projek Pulau Pinang Pulau Selatan

Projek Pulau Pinang Pulau Selatan (PSI) dijangka bermula pada suku ketiga tahun ini sebaik sahaja kelulusan yang diperlukan diperoleh, kata Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow.

Beliau berkata kerajaan negeri menjangkakan mendapat kelulusan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS) menjelang bulan ini.

“Selepas mendapat kelulusan EIA, kami masih perlu merangka Pelan Pengurusan Alam Sekitar (EMP) mengenai cara mengurangkan penambakan dan pembinaan pulau-pulau itu,” katanya pada sidang media hari ini.

Beliau berkata EMP akan mengambil masa kira-kira dua hingga tiga bulan untuk diluluskan oleh JAS.

Pematuhan EMP dalam Garis Panduan Alam Sekitar

Beliau menegaskan bahawa EMP akan memastikan pematuhan kepada garis panduan alam sekitar dan akan peka dengan perubahan iklim.

“Seperti yang saya katakan berkali-kali selama ini, kami tidak akan mula bekerja sehingga kami mendapat semua kelulusan yang diperlukan,” katanya.

Mengenai pembiayaan projek mega, yang akan mewujudkan tiga pulau buatan manusia di luar pantai, Chow berkata ia adalah tanggungjawab rakan penyampai projek, Konsortium SRS.

“Sekiranya projek itu diluluskan, kita akan melihat saham negeri dalam ini dan akan ada syarikat usaha sama untuk membiayai dan menguruskan tebus guna dan pembangunan Pulau A,” katanya.

Baca Lagi | Masa untuk Menghilangkan Pelurus dan Memeluk ‘Bedhead Hair’

Baca Lagi | Bursa Malaysia Berkemungkinan Arah Aliran Tinggi Minggu Depan

Inisiatif dan Pelaksanaan

Chow bercakap kepada media selepas majlis penyampaian inisiatif Pelan Pengurusan Impak Sosial (SIMP) dan pelaksanaan Pelan Induk Offset Ekologi (PEOM) PSR di Pusat Perkhidmatan Setempat Nelayan Sungai Batu di sini.

Projek PSI, juga dikenali sebagai Penang South Reclamation (PSR), adalah projek penambakan besar-besaran untuk mewujudkan tiga pulau, berkeluasan 4,500 ekar (1,821 ha), di luar pantai selatan Pulau Pinang.

PSR telah menghadapi bantahan daripada beberapa kumpulan masyarakat sivil, termasuk Persatuan Nelayan Pulau Pinang (Pen Mutiara).

Projek itu mula diperkenalkan pada 2015 sebagai modul pembiayaan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) bernilai RM46 bilion selepas Konsortium SRS dilantik sebagai rakan kongsi penyampaian projek (PDP) untuk PTMP pada 14 Ogos 2015.

PTMP ialah strategi pengangkutan yang komprehensif untuk rangka kerja pengangkutan bersepadu dan moden yang merangkumi sistem pengangkutan awam, swasta, darat dan laut.

Chow berkata mereka mesti meneruskan inisiatif SIMP kerana nelayan sangat berminat untuk melaksanakannya.

“Mereka sedar apa yang mereka berhak di bawah pakej, jadi kami meneruskannya terlebih dahulu,” katanya.

Beliau berkata di bawah skim SIMP, nelayan diberi peluang mengikuti kursus pelaut dan mendapatkan pensijilan.

Para Nelayan juga Layak Mendapat Bot Baru dengan Enjin Lebih Kuasa

“Mereka boleh pergi lebih jauh ke laut untuk menangkap dan bot dipasang dengan sistem GPS untuk mengesan kawasan memancing supaya mereka boleh pergi terus ke tempat memancing yang betul,” katanya.

Selain bantuan bot dan enjin, skim SIMP juga menyediakan bantuan kewangan dalam bentuk ex-gratia, jeti baharu, peluang pekerjaan, program latihan perniagaan dan kemahiran, skim pemilikan perumahan, dan program sokongan pendidikan untuk anak-anak nelayan yang masih bersekolah. .

Terdahulu, kerajaan negeri menandatangani memorandum persefahaman dengan Jabatan Perhutanan Negeri Pulau Pinang, Perbadanan Infrastruktur Pulau Pinang dan SRS untuk menanam 200,000 pokok dan memulihara habitat bakau di Pulau Pinang di bawah PEOM.

Chow turut menyaksikan pemeteraian kontrak yang ditawarkan kepada USAINS Holdings untuk menjalankan penyelidikan mengenai pelabuhan terumbu tiruan dan unjam serta melepaskan anak ikan dan udang di bawah PEOM.

Penyelidikan itu akan melibatkan kepakaran Pusat Kajian Marin dan Pantai (CEMACS) Universiti Sains Malaysia.

Read Previous

Bursa Malaysia Berkemungkinan Arah Aliran Tinggi Minggu Depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.