The Malaysia Post

DAP – Pulau Pinang tidak melakukan kesalahan dalam projek terowong bawah laut

DAP Pulau Pinang hari ini mengulangi bahawa projek Penang Underersea Tunnel dilaksanakan melalui tender terbuka adalah selaras dengan prinsip CAT kerajaan negeri (Kompetensi, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan).

Dalam satu kenyataan baru hari ini, DAP telah mengatakan bahawa Transparency International Malaysia (TI-M) telah mengakui bahawa perolehan tender terbuka adalah salah satu kaedah terbaik untuk membasmi amalan rasuah.

“Sejak 2017, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mengesahkan bahawa tidak ada kesalahan (dalam projek).

“Selanjutnya, setelah penyelidikan lebih lanjut, pada bulan November 2018, SPRM mengeluarkan sepucuk surat kepada syarikat yang terlibat, Zenith Construction (CZC), untuk mengesahkan bahawa tidak ada penyalahgunaan kuasa atau praktik rasuah terjadi,” kata pernyataan itu yang memetik laporan dari The Star. Dalam talian mengenai perkara itu.

Kenyataan itu juga mendakwa bahawa blogger pro-Barisan Nasional (BN) Raja Petra Kamaruddin (RPK) menyiarkan dokumen palsu dengan tuduhan tidak berasas mengenai kes itu pada Mac tahun lalu.

“SPRM telah membuat laporan polis terhadap RPK,” kata kenyataan itu, juga memetik laporan berita lain dari Malaysiakini mengenai perkara itu.

Kenyataan itu juga menunjukkan bahawa Setiausaha Agung parti itu, Lim Guan Eng telah memenangi saman fitnahnya terhadap RPK dalam isu yang sama yang mana RPK tidak hadir pada 28 Februari.

“Projek Terowong Laut adalah untuk membangunkan negeri Pulau Pinang terutama Seberang Perai utara. “Dengan projek ini, Seberang Perai utara akan dihubungkan ke pulau seperti Seberang Perai tengah dan Seberang Perai selatan,” kata kenyataan itu.

Read Previous

Dr Mahathir sekali lagi mendakwa Anwar kurang popular dengan orang Melayu sebagai calon PM Pakatan

Read Next

Naib Presiden PKR yakin Sabah, Sarawak akan menyokong Anwar menjadi PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.