The Malaysia Post

Masa untuk Menghilangkan Pelurus dan Memeluk ‘Bedhead Hair’

Siapa sangka?

Mempunyai rambut yang tidak kemas — atau sekurang-kurangnya ilusinya — nampaknya menjadi trend rambut pada masa ini. Ia juga dianggap seksi!

Oleh itu, lupakan pelurus anda, seterika lencong dan pengering rambut, kerana rambut berantakan — jenis yang anda takuti sebelum ini apabila bangun dari katil — memulakan pemberontakan, membalas dendam untuk naik ke puncak inspirasi kecantikan tahun ini. Pegang topi anda!

Sama ada malam anda gelisah atau panas, jangan takut jika anda tidak mendengar jam penggera yang menjengkelkan yang sentiasa datang untuk membatalkan sebarang harapan untuk berehat. Jika anda biasanya menghabiskan masa sejam di hadapan cermin untuk bersiap, maka berhenti, sekarang.

Sentuhan semburan pentekstur, minyak rambut atau lilin akan membantu jika anda bersedia untuk menerima aliran rambut pada masa ini: ‘rambut kepala katil.’

Apabila Kemalasan adalah Trendsetter

Seperti yang dilihat dalam fesyen, kemalasan terbukti menjadi penentu arah aliran teratas untuk 2023, malah nampaknya memberi inspirasi kepada pengguna rangkaian sosial yang kini bersumpah dengan kaedah manifestasi ‘sindrom gadis bertuah’ sebagai cara untuk membawa tuah dan peluang ke arah mereka.

Kini, industri kecantikan juga nampaknya berminat untuk menjadikan kemalasan sebagai sumber inspirasi baharu. Sememangnya, daya tarikan ‘rambut kepala katil’ yang mudah dikusutkan pasti menjadi pilihan bagi sesiapa sahaja yang tidak mempunyai masa, kecenderungan, kesabaran atau tenaga untuk meluangkan masa untuk menyisir rambut mereka pada waktu pagi.

Baca Lagi | Pergi ke Ampang untuk Gerai Mee Kepala Ikan ‘Tersembunyi’ ini

Baca Lagi | Jenama Kereta Paling Popular di Malaysia

Ideanya mudah sahaja. Cuba bayangkan bagaimana rupa anda apabila anda bangun – atau hampir. Tanpa pergi sejauh mata mengantuk dan muka yang berkedut bantal, ini semua tentang memanfaatkan sepenuhnya jenis rambut yang mungkin anda miliki apabila anda melompat dari katil.

Rambut yang kusut secara halus, atau renyuk oleh bantal, sedikit beralun atau kerinting bergantung pada tekstur semula jadi anda, malah mungkin sedikit kusut.

Walaupun kelihatannya mengejutkan, inilah yang dicari oleh selebriti dan pengguna rangkaian sosial pada masa ini. Saksikan bob berombak baru-baru ini dipamerkan oleh Jenna Ortega, yang membakar Instagram dan TikTok. Dan dia tidak bersendirian.

Ashley Benson dan Bella Hadid juga antara selebriti yang menyumbang, sama ada secara sukarela atau tidak, untuk menjadikan trend baharu ini popular.

Less is More untuk Effortless Chic

Bagaimanapun, seperti yang anda mungkin faham, ‘rambut kepala katil’ yang dimaksudkan sebenarnya lebih bergaya daripada yang kelihatan. Ia sebenarnya bukan tentang pergi terus dari katil ke pejabat tanpa melirik cermin.

Sebaliknya, ideanya adalah untuk membuang pelurus dan pengering rambut anda, dan kerjakan helai renyuk bantal tersebut dengan tangan menggunakan semburan, minyak atau lilin.

Untuk mendapatkan rupa yang kusut masai ini, anda perlu mempunyai beberapa helai yang tidak dikawal, ombak yang bergelombang, dan juga beberapa lalat atau sedikit keriting, untuk memberi gambaran bahawa anda tidak bersusah payah melakukan rambut anda.

Ia adalah — sekali lagi — prinsip kurang lebih yang terkenal, antara sikap malas yang lazim dan beralih kepada semua perkara semula jadi, yang telah menetapkan nada untuk trend kecantikan sejak permulaan wabak itu.

Konsep ini sudah menarik ramai pengikut di TikTok, dengan tidak kurang daripada 280 juta tontonan untuk hashtag #bedhead.

Dan jika anda ingin menolak inspirasi ke had, pilihlah rupa solek yang sangat ringan, seolah-olah dilakukan dengan tergesa-gesa, untuk penampilan yang lebih bergaya dan seksi.

Lebih daripada kemalasan, idea tentang ketidaksempurnaan yang mengambil alih sebagai tema utama dalam trend kecantikan tahun ini.

Read Previous

Jenama Kereta Paling Popular di Malaysia

Read Next

Bursa Malaysia Berkemungkinan Arah Aliran Tinggi Minggu Depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.