The Malaysia Post

Mengapa TikTok Sangat Ketagihan

Jadikan Slogan TikTok Hari Anda

Slogan TikTok ialah “Jadikan Hari Anda”, tetapi aplikasi media sosial yang popular boleh merosakkan hari anda dengan mudah atau membuang masa anda jika anda membiarkannya. Ini kerana format TikTok dan algoritma rahsianya menyebabkan otak anda mengeluarkan bahan kimia berkuasa yang membuatkan anda terus menatal dan menonton.

Otak Anda di TikTok

Untuk memahami perkara yang menjadikan TikTok begitu ketagihan, pertama sekali kita perlu belajar sedikit tentang otak manusia. Otak kita berkembang dalam dunia yang penuh dengan ganjaran yang jelas dan bahaya yang jelas. Memperhatikan perkara positif (seperti semak yang dilitupi buah beri yang sedap) atau yang negatif (seperti harimau bertaring tajam yang mengintai dalam bayang-bayang) adalah penting untuk kelangsungan hidup kita sebagai spesies.

Berdasarkan sejarah itu, otak kita hari ini masih bertindak balas dengan kuat terhadap perkara yang sangat baik dan buruk. Apabila kita melihat sesuatu yang positif, kita mendapat sedikit dopamin dalam nukleus accumbens, sistem ganjaran otak kita. Rasanya hebat!

Sebaliknya, amygdala kita menyala apabila kita mengalami sesuatu yang tertekan atau merisaukan. Amigdala mengendalikan banyak emosi kita dan mengawal tindak balas melawan atau lari yang menyediakan kita untuk menghadapi bahaya.

Apl media sosial seperti TikTok memanfaatkan pendawaian unik otak kita. Apabila anda membuka TikTok, anda serta-merta melihat aliran video. Sebahagian daripada ini menyeronokkan untuk menonton — memikirkan video kucing lucu, gerakan tarian baharu yang menarik atau pengaruh seksi dalam pakaian renang. Ini menyebabkan otak anda mengeluarkan dopamin, memberikan anda ganjaran yang kecil dan menggembirakan.

Baca Lagi | Huru-hara kerana Dewan AS Menangguhkan Tanpa Memilih Speaker

Baca Lagi | Penapis Snapchat Terbaik untuk Selfie 2023

Yang Lain Membimbangkan atau Menakutkan

Anda mungkin melihat kemalangan kereta yang dirakam oleh kamera pemuka seseorang, rakaman pergaduhan jalanan atau pakar bercakap tentang tembakan besar-besaran.

Video jenis ini menerangi amigdala anda dengan cara yang sama seperti filem seram atau ancaman kehidupan sebenar yang dihadapi oleh nenek moyang kita. Mencetuskan amygdala melepaskan hormon tekanan kortisol. Kortisol meningkatkan kadar denyutan jantung anda, menyebabkan anda berpeluh lebih banyak, dan boleh menyebabkan penambahan berat badan dan tekanan darah tinggi dari semasa ke semasa.

Kokain Retak Digital

Apabila aplikasi media sosial berjalan, TikTok sangat bagus untuk mencetuskan dua tindak balas yang kuat ini dalam otak anda. Dr. Julie Albright, pakar media sosial dan otak, memanggil aplikasi itu “kokain retak digital.”

kenapa? Apl sosial generasi pertama seperti YouTube memfokuskan pada menunjukkan kepada anda video berbentuk panjang, yang mempunyai banyak masa untuk pengenalan, pembangunan cerita dan perbincangan mendalam tentang sesuatu topik. Apl lain seperti Facebook menumpukan pada menunjukkan kepada anda kandungan daripada rakan dan ahli keluarga anda, menggunakan sambungan dunia sebenar sedia ada anda untuk menggalakkan penglibatan.

TikTok berbeza. Kebanyakan video TikTok adalah pendek, dan aplikasinya direka untuk memainkannya secara berturut-turut. Jika anda tidak menyukainya, anda boleh meleret jauh daripadanya dalam sekelip mata — malah, kebanyakan pengguna TikTok menonton video tertentu selama 3.3 saat sahaja secara purata. Apl ini juga memaparkan semua jenis video daripada semua jenis pencipta, bukan hanya yang anda kenali secara peribadi.

Mari kita menghadapinya

Pada kebanyakan hari, rakan anda tidak melakukan terlalu banyak perkara yang mengerikan. Oleh kerana TikTok menunjukkan kepada anda video daripada orang yang anda tidak kenali, anda lebih berkemungkinan melihat video yang melampau berbanding platform seperti Facebook, yang kebanyakannya menunjukkan rakan anda pergi makan tengah hari atau mengadu tentang pekerjaan mereka.

Terdapat juga kualiti rawak untuk TikTok. Anda boleh menonton video comel seekor chipmunk makan dari tangan seseorang seketika (isyarat dopamin), dan video yang menakutkan tentang raksasa Jepun purba yang seterusnya (hello, kortisol.) Kepantasan dan kepelbagaian TikTok bermakna otak anda sedang sentiasa bermain pingpong antara kebosanan, keseronokan dan ketakutan, bergantung pada video yang apl pilih untuk tunjukkan kepada anda.

Kerawak dan perubahan keadaan emosi yang pantas, pakar seperti Albright berkata, menjadikan TikTok seperti mesin slot.

Apl ini menggunakan sesuatu yang dipanggil “pengukuhan rawak”, yang mana kedatangan hasil positif dan negatif yang tidak dapat diramalkan membuatkan otak kita — secara literal — terpikat.

Peneguhan rawak inilah yang menyebabkan penagih judi terus menarik tuil, mengharapkan kemenangan. Dan pakar mengatakan bahawa tingkah laku kompulsif yang sama menyebabkan pengguna terus menatal TikTok selama berjam-jam, mencari video sempurna yang akan membuatkan mereka berasa hebat.

Betul — TikTok mungkin benar-benar ketagihan.

Malah, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa pengguna TikTok yang berat mengalami banyak hasil negatif yang sama seperti penyalahgunaan bahan, termasuk tekanan, penarikan diri dan kambuh semula.

Walaupun anda bukan penagih TikTok, menggunakan apl itu masih boleh menghabiskan banyak masa lapang anda. Menurut TechCrunch, purata pengguna TikTok menghabiskan 75 minit sehari pada aplikasinya. Itulah masanya anda tidak meluangkan masa untuk bersenam, menjaga anak anda atau bersama pasangan anda.

Read Previous

Penapis Snapchat Terbaik untuk Selfie 2023

Read Next

7 Tempat Paling Berhantu Di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.