The Malaysia Post

Huru-hara kerana Dewan AS Menangguhkan Tanpa Memilih Speaker

Kekacauan di Rumah AS

Kongres AS yang baharu menjadi kucar-kacir semalam apabila Parti Republikan yang berhaluan kanan membangkang menghalang kegemaran Kevin McCarthy daripada menjadi speaker Dewan Rakyat dalam beberapa siri undian memalukan yang dilihat sebagai teguran kepada penubuhan parti.

Anggota kongres California itu memerlukan majoriti mudah untuk dipilih sebagai penggubal undang-undang tertinggi Washington, yang mengetuai perniagaan Dewan dan berada di barisan kedua selepas jawatan presiden.

Tetapi buat pertama kali dalam satu abad, Republikan gagal memilih penceramah dalam tiga pusingan pertama pengundian yang menggigit kuku — memandangkan liputan menyeluruh di seluruh rangkaian televisyen AS.

Daripada meraikan kawalan baharu mereka ke atas Dewan, parti itu sebaliknya menghadapi perjuangan yang berlarutan untuk memilih penceramah yang boleh memperdalam lagi perpecahan dalaman – dan meletakkan kerjaya politik McCarthy dalam barisan.

Lelaki berusia 57 tahun itu memerlukan 218 undi di dewan rendah, yang bertukar kepada majoriti kecil Republikan 222-212 selepas pilihan raya pertengahan tahun lalu.

Tetapi dia gagal menyelaraskan pemberontak parti, termasuk beberapa sekutu berprofil tinggi bekas presiden Donald Trump, dan dia dikejutkan dengan 19 undi “tidak” dari pihaknya sendiri dalam setiap dua pusingan pertama, meningkat kepada 20 dalam ketiga.

Prestasinya sangat lemah sehingga dia tewas kepada pemimpin minoriti Demokrat Hakeem Jeffries dalam setiap tiga undian pembukaan – walaupun masih ada sedikit keraguan seorang Republikan akhirnya akan menuntut palu penceramah.

McCarthy telah lama mendambakan peranan itu, setelah menarik diri daripada perlumbaan pada 2015 di tengah-tengah beberapa kesilapan dan pemberontakan sayap kanan.

Baca Lagi | Wisma Jakel Kebakaran: Polis hanya akan Melancarkan Siasatan jika Unsur Pembakaran Ditemui

Baca Lagi | Harimau Malaya Sampah Singapura 4-1 untuk Seach Cemis Piala AFF

‘Langkah seterusnya’

Kali ini dia sekali lagi tersandung oleh pemberontak sayap kanan, walaupun tunduk kepada gesaan mereka untuk menolak penyiasatan agresif Demokrat termasuk Presiden Joe Biden selepas mengambil alih Dewan.

Penggubal undang-undang bersetuju untuk menangguhkan sehingga hari ini di tengah-tengah membina momentum di kalangan Republikan untuk berkumpul semula dalam sekelip mata, menjilat luka mereka dan merangka strategi untuk mengubah kekalahan besar kepada kemenangan yang tidak mungkin menyelamatkan muka.

“Realitinya Rep. Kevin McCarthy tidak mempunyai undian,” kata Byron Donalds dari Florida dalam satu kenyataan sebelum penangguhan itu, menggesa rakan-rakan ahli persidangan parti untuk “berehat dan berhimpun” mencari kejayaan.

Kali terakhir mengambil lebih daripada satu pusingan pengundian untuk memilih penceramah pada permulaan Kongres baharu ialah seabad yang lalu, pada tahun 1923. Satu proses pemilihan penceramah pada 1855 mengambil 133 pusingan pengundian selama dua bulan.

McCarthy – yang cuba mengelak kumpulan kecil berkeliaran dari lantai untuk mengadakan rundingan mereka sendiri – pada mulanya merancang untuk mengekalkan ahli di dalam bilik dan mengundi sehingga dia berjaya mengekang pesaingnya supaya menyerah.

Beberapa penggubal undang-undang dan kakitangan yang menyokong McCarthy telah memulakan hari itu bagaimanapun berkata bahawa dia harus tunduk jika tidak dapat mendapatkan palu pada pusingan kedua, lapor media AS.

Dewan dijangka mengadakan undian selanjutnya mulai tengah hari (1700 GMT) pada hari Rabu sehingga seseorang muncul dengan majoriti — dan bukan di luar persoalan bahawa calon baharu yang tidak menyertai proses itu boleh diketengahkan.

Kesetiaan Trump

Satu penghalang jalan kepada pengurapan McCarthy ialah persepsi sesetengah pihak di sebelah kanan partinya bahawa dia tidak cukup setia kepada Trump, yang bertanding semula untuk Rumah Putih selepas tewas kepada Biden pada 2020.

Tiada alternatif Republikan yang boleh dipercayai untuk McCarthy telah muncul selepas penangguhan itu, walaupun satu nama yang jelas ialah pemimpin majoriti Dewan yang akan datang Steve Scalise, seorang McCarthyite yang bagaimanapun jelas bahawa dia mempunyai cita-cita sendiri.

Walau bagaimanapun, orang ramai “Never Kevin” mungkin melihat Scalise sebagai lebih daripada yang sama.

McCarthy, yang mengingkari sepina daripada panel Dewan yang menyiasat serangan 2021 ke atas Capitol, telah menjanjikan penyiasatan garis keras terhadap keluarga dan pentadbiran Biden, serta FBI dan CIA.

Tetapi semakin dia dilihat mengalah kepada pihak kanan, semakin besar kemungkinan dia mengasingkan golongan sederhana, mencetuskan perang terbuka antara Senat dan Dewan Republikan, di mana sudah ada sedikit cinta yang hilang.

Ia bukan semua malapetaka dan kesuraman bagi Republikan di Kongres.

Dewan Negara juga bersidang untuk penggal baharunya semalam, dengan Mitch McConnell, yang mengetuai minoriti Republikan, memecahkan rekod untuk pemimpin Senat paling lama berkhidmat.

Read Previous

Harimau Malaya Sampah Singapura 4-1 untuk Seach Cemis Piala AFF

Read Next

Penapis Snapchat Terbaik untuk Selfie 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.