The Malaysia Post

Wisma Jakel Kebakaran: Polis hanya akan Melancarkan Siasatan jika Unsur Pembakaran Ditemui

Kejadian Kebakaran di Wisma Jakel

Polis hanya akan mengambil alih siasatan berhubung kejadian kebakaran di Wisma Jakel di Seksyen 7 di sini jika ada unsur pembakaran dikesan, berdasarkan hasil laporan Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Ketua Polis Daerah Shah Alam ACP Mohd Iqbal Ibrahim berkata setakat ini polis masih belum menerima sebarang laporan daripada pemilik Wisma Jakel atau mana-mana pihak lain, berhubung punca kebakaran di bangunan itu.

“Sekiranya ada unsur jenayah pembakaran berdasarkan laporan bomba, maka kita akan ambil alih kes ini,” katanya di lokasi kebakaran di Wisma Jakel hari ini.

“Saya cuma ingin mengingatkan pengguna media sosial sekali lagi supaya berhati-hati dalam bercakap dan tidak sewenang-wenangnya (membuat dakwaan) berkaitan kejadian kebakaran ini.

“Jadi saya cadangkan kita berhenti (berspekulasi). Sesiapa yang berniat menghasut pekerja yang hilang kerja. Ia bukan kejadian yang kita harapkan, jadi berhati-hati dalam membuat kenyataan,” katanya.

Baca Lagi | Peguam Aktivis Tawar Banduan Penjara Yang Lama Berkhidmat

Baca Lagi | Fahmi Fadzil: DNB Tidak Harus Membuat Tuntutan Perlindungan 5G tanpa Pengesahan

Jumlah Tujuh Laporan Berkaitan Kes Kebakaran Runcit Tekstil Terkenal

Dalam perkembangan lain, Mohd Iqbal berkata polis menerima sebanyak tujuh laporan berkaitan kes kebakaran runcit tekstil terkenal sejak awal pagi Ahad (1 Jan), dengan masing-masing tiga daripada Jakel dan pemilik kedai berhampiran, manakala satu laporan dibuat oleh orang ramai.

Mohd Iqbal juga berkata enam anggota polis termasuk dari bahagian trafik telah ditempatkan di pusat kawalan hadapan yang ditubuhkan di tempat kejadian, bersama-sama anggota bomba untuk memantau lokasi.

Beliau turut menggesa pengguna jalan raya supaya tidak berhenti di bahu jalan untuk melihat tindakan mengalihkan barangan tekstil yang tidak hangus kerana ia hanya akan mengganggu lalu lintas.

“Saya menasihatkan (orang ramai) supaya tidak berhenti mengambil gambar untuk apa jua tujuan supaya trafik berjalan lancar dan proses dapat dijalankan,” katanya.

Kedai tekstil popular itu mula terbakar pada 1 Jan pagi dan pihak bomba, yang menerima panggilan kecemasan pada 7.08 pagi, telah memadamkannya sepenuhnya beberapa jam kemudian.

Read Previous

Fahmi Fadzil: DNB Tidak Harus Membuat Tuntutan Perlindungan 5G tanpa Pengesahan

Read Next

Harimau Malaya Sampah Singapura 4-1 untuk Seach Cemis Piala AFF

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.