The Malaysia Post

Peguam Aktivis Tawar Banduan Penjara Yang Lama Berkhidmat

Bantuan Banduan Mengenai Kelayakan Parol

Berbeza dengan orang lain yang berusia lewat 30-an, Sufian (bukan nama sebenar) tidak bernasib baik untuk mengharungi dan menikmati masa mudanya sepenuhnya akibat kesilapan yang dilakukan ketika berusia belasan tahun.

Baginya, tahun-tahun pembentukan itu dihabiskan di penjara sebagai sebahagian daripada hukumannya kerana kesalahan dadah apabila dia didapati bersalah dan dijatuhi hukuman ketika dia berusia 19 tahun pada 2003.

Kini, anak kelahiran Klang berusia 39 tahun itu masih meringkuk di dalam sel penjara di Selangor, tanpa banyak harapan untuk parol walaupun layak selepas menjalani lebih dua pertiga daripada hukuman 30 tahunnya.

Sufian Rindu Kasih Ibu

Seperti mana-mana anak yang berbakti, Sufian mendambakan kasih sayang keibuan yang hilang dan berminat untuk dibebaskan untuk mengabdikan hidupnya kepada ibunya yang berusia 65 tahun dalam baki tahun-tahunnya.

Sejak dipenjarakan, dia tidak berpeluang mencium tangan ibunya yang berusia 65 tahun, kerana sebarang sentuhan fizikal tidak dibenarkan di dalam penjara semasa lawatan.

Peguam dan aktivis undang-undang terkemuka Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata kes Sufian hanyalah contoh ribuan kes serupa dalam sistem penjara negara kita.

Secara betul, beliau berkata Sufian sepatutnya layak mendapat parol dengan rekod kelakuan baiknya dan telah menjalani lebih dua pertiga daripada hukuman penjara seumur hidup 30 tahun.

“Walaupun sebagai calon parol yang sesuai, statusnya tidak diketahui, tetapi kami akan mendapatkan penjelasan pihak berkuasa mengenai kelayakannya,” katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi hari ini.

Baca Lagi | Bagaimana untuk membuat wang di Instagram 2023

Baca Lagi | Empat Jualan Lelongan Hebat yang Menandai 2022

Peranan Anwar sebagai Pengantara Bertauliah Pengkhususan

Khairul Anwar terkenal dengan peranannya sebagai pengantara bertauliah yang mengkhusus dalam bidang seperti pemerdagangan manusia, serta kesedaran hak wanita dan kanak-kanak.

Bekas wartawan negara yang memenangi anugerah itu juga merupakan perunding undang-undang aktif yang menyediakan perkhidmatan undang-undang untuk pengamal media, sambil membantu rakyat Malaysia yang memerlukan dalam beberapa kes kepentingan awam.

Khairul Anwar berkata beliau akan secara sukarela membantu Sufian melalui kaedah undang-undang selepas meneliti fakta kes dan perkembangan terkini undang-undang negara.

“Saya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dan yayasan tertentu untuk membawa kes ini kepada pihak berkuasa,” katanya.

Khairul Anwar menjelaskan adalah terlalu awal untuk mengulas lebih lanjut mengenai kes Sufian, tetapi berkata beliau komited sepenuhnya untuk membantunya.

“Peranan saya bukan sahaja untuk melihat kes Sufian, tetapi juga untuk membantu seramai mungkin banduan penjara yang layak.

“Ini termasuk mereka yang telah menjalani sekurang-kurangnya dua pertiga daripada hukuman penjara mereka, telah diberikan Pengampunan Diraja, mempunyai rekod tingkah laku yang baik, serta mereka yang telah melalui reformasi dan pemulihan,” katanya.

Khairul Anwar Highlighted Sufian‘s Plight

Terdahulu, Khairul Anwar menyerlahkan nasib Sufian di laman Facebook peribadinya, berkongsi bahawa dia telah menghabiskan dua dekad di penjara menjalani hukuman penjara seumur hidup di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya.

Ketika kita memasuki tahun baru, dia berkata ada sesetengahnya yang mendambakan kasih sayang keluarga mereka tetapi buntu kerana dipenjarakan di penjara.

Khairul Anwar juga membangkitkan isu kelayakan parol, kerana apa yang beliau percaya adalah ramai banduan yang telah lama berkhidmat di penjara.

Read Previous

Empat Jualan Lelongan Hebat yang Menandai 2022

Read Next

Fahmi Fadzil: DNB Tidak Harus Membuat Tuntutan Perlindungan 5G tanpa Pengesahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.