The Malaysia Post

Empat Jualan Lelongan Hebat yang Menandai 2022

Lelongan – Lebih Kenangan daripada Yang Lain

Walaupun pandemik yang berterusan, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, inflasi global… tiada apa yang menghalang pasaran seni daripada mencatat rekod tahun dari segi lelongan. Walau bagaimanapun, beberapa lelongan lebih diingati daripada yang lain kerana jumlah astronomi yang mereka capai. Berikut adalah empat yang mengagumkan.

‘Shot Sage Blue Marilyn’ oleh Andy Warhol (1964)

Christie’s membuat sentuhan dengan lelongan koleksi seni mendiang pemilik galeri Switzerland Thomas dan Doris Ammann. Dan ia menjaringkan satu lagi dengan jualan AS$195 juta (RM859 juta) untuk “Shot Sage Blue Marilyn” (1964) karya Andy Warhol.

Potret warna tepu Marilyn Monroe ini dijual untuk jumlah bersejarah ini pada 9 Mei, selepas empat minit membida. Oleh itu, ia menjadi karya abad ke-20 paling mahal yang pernah dijual di lelongan. Walau bagaimanapun, rekod sepanjang masa masih menjadi milik “Salvator Mundi” (abad ke-16), dikaitkan dengan Leonardo da Vinci dan dibeli dengan harga AS$450 juta pada 2017 oleh Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Bin Salman. Akhbar Amerika mendakwa bahawa pembeli “Shot Sage Blue Marilyn” adalah pemilik galeri terkenal New York Larry Gagosian, tanpa menyatakan sama ada dia bertindak untuk dirinya sendiri atau untuk pelanggan.

Lukisan ikonik Andy Warhol ini telah dianggarkan oleh Christie’s untuk memperoleh AS$200 juta, tetapi ia tidak menghadapi masalah melebihi anggaran itu kerana sejarahnya sebagai siri miliknya. “Shot Sage Blue Marilyn” adalah berdasarkan gambar yang dipotong pelakon Marilyn Monroe yang digunakan untuk mempromosikan filemnya pada 1953 “Niagara.” Tetapi ia tidak unik: terdapat lima versi lukisan ini, semuanya di tangan pengumpul peribadi Amerika.

Baca Lagi | Apl Ini Lebih Baik daripada Facebook & Twitter

Baca Lagi | Bagaimana untuk membuat wang di Instagram 2023

‘Les Poseuses, Ensemble (versi Petite)’ oleh Georges Seurat (1888)

Ini adalah salah satu permata koleksi seni Paul G. Allen, yang telah dilelong oleh Christie’s. Pengasas bersama Microsoft, yang meninggal dunia pada 2018, memiliki lebih daripada 150 karya agung sepanjang 500 tahun sejarah seni, kebanyakannya adalah lukisan induk. “Les Poseuses, Ensemble (versi Petite)” adalah salah satu daripadanya.

Dilukis pada tahun 1888, karya ini adalah antara karya Georges Seurat yang paling terkenal dan ikonik. Ia menggambarkan tiga wanita muda berbogel bergambar di sebuah studio di sebelah “A Sunday Afternoon on La Grande-Jatte,” sebuah lagi lukisan oleh Georges Seurat yang kini ditempatkan di Institut Seni Chicago. Karya ini menunjukkan teknik pointillist yang menjadikan pelukis Neo-Impresionis abad ke-19 terkenal.

“Les Poseuses, Ensemble (versi Petite)” telah dijual hampir AS$1 juta di Christie’s pada tahun 1970. Setengah abad kemudian, lukisan itu memperoleh AS$149.2 juta pada 9 November, sekali lagi di Christie’s. Rumah lelong itu pada asalnya menganggarkan ia berjumlah AS$100 juta.

Jualan yang mengagumkan ini mencatatkan rekod baharu untuk Georges Seurat (yang sebelumnya ialah AS$35.2 juta), dan melonjakkan “Les Poseuses, Ensemble (versi Petite)” ke dalam bulatan kecil karya koleksi Paul Allen yang meraih lebih AS$100 juta.

‘La Montagne Sainte-Victoire’ oleh Paul Cézanne (1888-1890)

Penjualan koleksi seni Paul Allen adalah luar biasa pada banyak peringkat. Ia membawa masuk jumlah bersejarah AS$1.62 bilion dan memecahkan banyak rekod jualan, termasuk karya Paul Cézanne. Pencapaian ini dicapai dalam jualan luar biasa “La Montagne Sainte-Victoire” pada 9 November di New York.

Lukisan ini telah dianggarkan bernilai AS$120 juta, lebih daripada tiga kali ganda jumlah yang dibeli oleh Paul Allen pada tahun 2001 (AS$38.5 juta). Sebelum menjadi sebahagian daripada koleksi pengasas bersama Microsoft, “La Montagne Sainte-Victoire” adalah milik Auguste Pellerin, George Embiricos dan Heinz Berggruen.

Menurut Artnet, dua pembida bersaing untuk mendapatkannya di Christie’s. Salah seorang daripada mereka akhirnya memenangi lot itu dengan harga AS$137.8 juta. Ini adalah lebih daripada dua kali ganda harga rekod sebelumnya untuk Paul Cézanne, yang ditetapkan pada tahun 1999 dengan penjualan “Rideau, Cruchon et Compotier” yang masih hidup dengan harga AS$60.5 juta.

‘Orchard with Cypresses’ oleh Vincent Van Gogh (1888)

Jualan hebat ini juga berlangsung pada 9 November, semasa acara yang didedikasikan untuk koleksi Paul Allen di Christie’s di New York. Vincent Van Gogh melukis “Orchard with Cypresses” pada tahun 1888, ketika dia tinggal di Arles. Di bandar wilayah inilah dia menghasilkan beberapa karya terbaiknya, termasuk “Field with Irises near Arles,” “Still Life: Vase with Fifteen Sunflowers” dan “The Starry Night.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bagaimana untuk membuat wang di Instagram 2023

Read Next

Peguam Aktivis Tawar Banduan Penjara Yang Lama Berkhidmat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.