The Malaysia Post

Kereta lagak ngeri Aston Martin, kostum Daniel Craig membintangi lelongan James Bond

Daripada sebuah kereta aksi Aston Martin DB5 kepada kostum yang dipakai oleh Daniel Craig dalam No Time to Die, pelbagai alat peraga dan memorabilia James Bond ditawarkan pada lelongan amal tidak lama lagi apabila francais filem itu meraikan 60 tahun.

Jualan dua bahagian itu akan diadakan sebagai lelongan langsung pada hari Rabu dan lelongan dalam talian dengan pembidaan dibuka sehingga Hari James Bond pada 5 Oktober — tarikh tayangan perdana dunia untuk filem pertama mengenai ejen rahsia British yang mesra — “Dr. Tidak – telah diadakan pada tahun 1962.

Mendahului lot ialah kereta yang digunakan untuk beberapa aksi penuh adrenalin dalam No Time to Die di tengah-tengah latar belakang kediaman gua yang menakjubkan di bandar Matera di Itali.

Dengan anggaran harga £1.5 juta hingga £2 juta (RM6.8 juta hingga RM9 juta), ia adalah satu daripada lapan replika yang dibina untuk filem itu.

“Secara luaran ia kelihatan sama seperti DB5 yang kita semua kaitkan dengan James Bond, secara dalaman (ia) adalah binatang yang sama sekali berbeza untuk mampu melakukan semua aksi luar biasa dan pemanduan yang mereka lakukan di Matera,” Adrian Hume-Sayer, pengarah swasta dan koleksi ikonik di Christie’s serta ketua jualan James Bond, memberitahu Reuters.

Lot lain termasuk papan klak No Time to Die yang ditandatangani, dengan anggaran harga £5,000-7,000, serta kostum yang dipakai oleh pelakon filem itu seperti Rami Malek sebagai penjahat Safin dan Lashana Lynch sebagai ejen 007 Nomi.

Beberapa pakaian yang dipakai oleh Craig dalam lawatan terakhirnya sebagai Bond turut ditampilkan, termasuk kostum taktikal untuk adegan terakhirnya. Ia mempunyai anggaran harga £15,000-20,000.

Terdapat juga kenderaan lain, jam tangan dan pakaian serta alat peraga daripada filem Bond yang berbeza.

Hasil daripada dua lelongan “Sixty Years of James Bond”, dengan jumlah kira-kira 60 lot, akan disalurkan kepada badan amal yang berbeza.

Pelbagai acara dirancang untuk menandakan ulang tahun itu apabila peminat Bond membuat spekulasi siapa yang akan membawakan watak itu seterusnya.

“Nah, sekarang kami belum memikirkan bab seterusnya, kami hanya meraikan pelepasan No Time to Die dan ulang tahun ke-60 kami,” kata penerbit Michael G. Wilson kepada Reuters.

“Dan saya fikir apabila ini berakhir menjelang akhir tahun ini, tahun depan kita akan mula berfikir tentang ke mana kita akan pergi dari sini.”

Read Previous

England beraksi dalam aksi ngeri Jerman enam gol untuk mengurangkan tekanan ke atas Southgate

Read Next

TPM Singapura: Penyerahan kepimpinan akan berlaku ‘apabila kita sudah bersedia’, keutamaan kini kepada isu-isu mendesak seperti kos sara hidup

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.