The Malaysia Post

TPM Singapura: Penyerahan kepimpinan akan berlaku ‘apabila kita sudah bersedia’, keutamaan kini kepada isu-isu mendesak seperti kos sara hidup

Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong memberitahu pemimpin perniagaan pada persidangan global petang semalam bahawa beliau akan mengambil alih tampuk kepimpinan daripada Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada masa beliau dan pasukan generasi keempat (4G) Parti Tindakan Rakyat “bersedia untuk ia”.

Buat masa ini, Wong, yang merupakan waris kepada Lee, berkata semasa sesi dialog di Persidangan CEO Global Forbes bahawa keutamaannya adalah memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak yang dihadapi Singapura, yang “mengambil banyak masa saya”.

Wong, yang juga Menteri Kewangan, berkata ini adalah perkara yang berkaitan dengan kos sara hidup, persediaan menghadapi kemungkinan kelembapan ekonomi tahun depan, dan memastikan Singapura mengharungi wabak yang sedang berlaku dengan jayanya kerana masih terdapat kebimbangan bahawa mungkin terdapat satu lagi gelombang jangkitan yang mengakibatkan mutasi Covid-19 baharu.

Wong menjawab soalan Rich Karlgaard, pengarang besar Forbes Media, tentang hubungannya dengan Lee dan sama ada kedua-duanya mengadakan perbincangan mengenai peralihan kepimpinan, dan bila Wong fikir ia mungkin berlaku.

Selain soalan mengenai kepimpinan, dialog itu juga termasuk soalan – sebahagian daripada ahli penonton – berkaitan dengan ekonomi Singapura, ketegangan geopolitik antara Amerika Syarikat dan China, dan hubungan Singapura dengan negara jiran Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean).

Kira-kira 400 pemimpin perniagaan dijangka menghadiri persidangan dua hari itu bermula semalam.

Mengenai soalan Karlgaard tentang peralihan kepimpinan, Wong berkata: “Kami memikirkan tentang peralihan dan masa. Perdana Menteri telah berkata bahawa beliau ingin ia berlaku lebih awal, dan beliau tidak pernah gagal untuk mengingatkan saya bahawa ini adalah sesuatu yang ada dalam fikirannya.” “Tetapi saya juga telah mengatakan bahawa kami akan melakukannya pada masa kami bersedia. Apabila saya sudah bersedia untuk itu, dan apabila saya yakin bahawa pasukan sudah bersedia untuk itu, saya akan memberitahunya dan kami pasti akan memberitahu rakyat Singapura juga pada masa akan datang.” Mengenai masa penyerahan yang tepat, Wong berkata ia bukan soalan yang boleh dijawabnya, kerana dia mahupun Lee tidak membuat keputusan.

Mengenai hubungannya dengan Lee, Wong menyifatkannya sebagai baik.

“Kami telah bekerjasama. Saya sebagai setiausaha sulit utamanya (antara Mei 2005 dan Ogos 2008), dan kemudiannya sebagai rakan sekerjanya dalam Kabinet selepas saya menyertai politik pada 2011,” kata Wong.

Sebagai tindak balas kepada soalan daripada seorang penonton tentang warisan yang ingin ditinggalkannya, Wong berkata “anda tidak pergi ke pekerjaan dengan segera memikirkan apa yang akan menjadi legasi saya”.

Tetapi jika ada satu perkara yang dipercayainya, Wong berkata ialah setiap pemimpin mempunyai gaya dan pendekatan berbeza yang “sesuai dengan keadaan dan keperluan masyarakat atau organisasi pada masa itu”.

“Bagi diri saya sendiri, saya percaya bahawa saya berada di sini, bukan hanya untuk memimpin tetapi juga untuk berkhidmat,” kata Wong. “Dan saya melihat diri saya sebagai pemimpin yang berkhidmat, melakukan yang terbaik untuk berkhidmat kepada Singapura dan Singapura.” Bercakap secara umum, Wong menambah bahawa adalah sukar untuk memastikan kejayaan “bertahan tahun demi tahun”, konsep yang beliau katakan pemimpin perniagaan harus biasa dengannya.

“Semakin baik anda, semakin berjaya anda, semakin sukar perjalanannya. Kerana orang berpuas hati, mereka berhak, kerana anda sudah terbiasa dengan formula sedia ada sehingga anda tidak dapat menyesuaikan diri dan mengubahnya.” Mengimbau kembali pepatah Cina, beliau berkata kekayaan tidak kekal tiga generasi.

“Saya pasti semua orang di sini mahu memastikan kekayaan anda melangkaui tiga generasi. Begitu juga, kami di Singapura mahu Singapura berjaya melebihi tiga generasi. Kami mahu membina Singapura yang berkekalan, berkekalan dan berkembang maju untuk generasi akan datang,” katanya.

“Itulah yang saya harap dapat lakukan.”

Berakhirnya zaman keemasan globalisasi

Ketika ditanya sama ada Singapura bimbang tentang penyahlobalisasian, sebahagiannya dipercepatkan oleh wabak itu, Wong menjawab bahawa masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan bahawa ini memang berlaku.

Namun, beliau berkata bahawa “zaman keemasan globalisasi” yang dialami dunia sejak 30 tahun lalu sejak berakhirnya Perang Dingin telah berakhir, dan dunia memasuki era baharu.

Untuk menggambarkan maksudnya, beliau berkata bahawa pada masa lalu, logik antara negara adalah bahawa mereka tidak “perlu berkawan” untuk melakukan perniagaan antara satu sama lain.

“Malah, harapannya adalah bahawa lebih banyak kita berdagang dan melabur antara satu sama lain, kita akan mengurangkan persaingan geopolitik.” Kini, kata Wong, geopolitik membentuk kedua-dua perdagangan dan pelaburan.

“(Ia) era baharu yang akan ditandai dengan persaingan geopolitik yang lebih besar, dan di mana geopolitik akan memacu lebih banyak keputusan ekonomi, perdagangan dan pelaburan.” Dan apabila tindakan sedemikian menjadi lebih normal, beliau berkata ia “akan membawa kita ke arah dunia yang lebih berbahaya dan retak”, dan itu adalah akibat yang amat dibimbangkan oleh Kerajaan.

Namun begitu, Singapura “akan mencuba yang terbaik” untuk menjadi nod utama dalam rangkaian global baharu apabila rantaian bekalan dikonfigurasikan semula.

Inilah sebabnya, katanya, Singapura meneruskan rancangan untuk menggandakan kapasiti kedua-dua lapangan terbang dan pelabuhannya, kerana ia mahu memastikan kapasiti tersedia untuk menampung peningkatan permintaan.

Menjawab soalan Karlgaard berkaitan kepentingan perjanjian perdagangan, Wong berkata Singapura adalah “percaya dalam perdagangan” kerana ia merupakan isu eksistensi bagi Republik.

“Kami adalah ekonomi yang kecil dan terbuka. Perdagangan adalah tiga kali ganda saiz KDNK (keluaran dalam negara kasar) kami,” kata Wong.

Sebagai ahli Asean, beliau berkata bahawa falsafah Singapura ialah ia mahu semua kuasa besar terlibat dan mempunyai kepentingan dalam Asean.

“Itulah sebabnya kami memberitahu rakan-rakan kami di Amerika dan China untuk melibatkan rantau ini secara lebih konstruktif dan menyeluruh, dan melibatkan rantau ini atas meritnya sendiri,” kata Wong.

“Bukan melalui prisma hubungan AS-China, atau persaingan AS-China. Libatkan kami atas jasa kami sendiri.”

Read Previous

Kereta lagak ngeri Aston Martin, kostum Daniel Craig membintangi lelongan James Bond

Read Next

Jepun bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Abe yang dibunuh dengan pengebumian negara yang kontroversi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.