The Malaysia Post

Jepun bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Abe yang dibunuh dengan pengebumian negara yang kontroversi

Jepun akan memberi penghormatan hari ini kepada bekas Perdana Menterinya yang dibunuh Shinzo Abe, seorang tokoh polarisasi yang mendominasi politik zaman moden sebagai pemimpinnya yang paling lama berkhidmat, dengan pengebumian negeri yang jarang berlaku yang telah menjadi hampir memecahbelahkan dirinya.

Pembunuhan Abe pada perhimpunan kempen pada 8 Julai mencetuskan banyak pendedahan mengenai hubungan antara penggubal undang-undang dalam Parti Liberal Demokratik (LDP) yang memerintah yang pernah ditadbirnya dan Gereja Penyatuan, yang pengkritik memanggil kultus, mencetuskan tindak balas terhadap perdana menteri semasa Fumio Kishida.

Dengan penarafan sokongannya diheret ke tahap terendah pernah disebabkan kontroversi itu, Kishida telah memohon maaf dan berikrar untuk memutuskan hubungan parti dengan gereja.

Tetapi penentangan terhadap penghormatan Abe dengan upacara pengebumian negara, acara pertama seumpama itu sejak 1967, berterusan, dengan harga AS$11.5 juta yang perlu ditanggung oleh kerajaan pada masa ekonomi yang merugikan rakyat biasa.

“Saya tidak fikir pengebumian ini perlu diadakan,” kata Hidemi Noto, penolong pengarah filem berusia 38 tahun yang telah singgah di tapak di Dewan Nippon Budokan semalam untuk menonton persiapan.

“Ia mempunyai makna yang sama sekali berbeza dengan pengebumian untuk orang biasa. Saya tidak fikir kita harus menggunakan wang cukai untuk ini.”

Namun begitu, awal pagi tadi, beberapa ratus rakyat biasa beratur di jalanan di luar tempat itu menunggu untuk menawarkan bunga di gerai yang ditetapkan.

Kira-kira 4,300 dijangka menghadiri majlis hari ini dan sekurang-kurangnya 48 tokoh kerajaan semasa atau bekas, termasuk Naib Presiden AS Kamala Harris dan Perdana Menteri India Narendra Modi.

Satu-satunya pemimpin Kumpulan Tujuh yang akan menyertai, Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau, membatalkan untuk menangani bencana alam di rumah.

Majlis bermula pada jam 2.00 petang (0500 GMT), dengan abu Abe dibawa masuk ke tempat kejadian, dan seorang pengawal kehormat akan melepaskan 19 das tembakan dari meriam.

Puluhan ribu polis akan dikerahkan, jalan berhampiran akan ditutup dan malah beberapa sekolah ditutup kerana Jepun berusaha untuk mengelakkan kesilapan keselamatan yang menyebabkan Abe menembak dengan pistol buatan sendiri oleh suspek yang, kata polis, menuduh Gereja Penyatuan memiskinkan. keluarga dia.

Pengebumian negeri untuk Abe, yang menerima pengebumian peribadi beberapa hari selepas pembunuhannya, adalah yang pertama sejak 1967 untuk bekas Perdana Menteri Shigeru Yoshida.

Kishida telah menjelaskan keputusan itu sebagai cara menghormati pencapaian Abe, serta mempertahankan demokrasi, tetapi orang Jepun biasa tetap berpecah, dengan tinjauan pendapat secara konsisten menunjukkan lebih separuh menentang.

Seorang pegawai kanan dalam pentadbiran Presiden AS Joe Biden, yang menemani Harris ke Jepun, memberitahu pemberita dia tidak dapat mengulas pendapat Jepun mengenai pengebumian itu.

“Apa yang boleh kami katakan ialah dia adalah rakan kongsi yang hebat bagi Amerika Syarikat… dan naib presiden akan menghormati legasi itu,” katanya semalam.

Read Previous

TPM Singapura: Penyerahan kepimpinan akan berlaku ‘apabila kita sudah bersedia’, keutamaan kini kepada isu-isu mendesak seperti kos sara hidup

Read Next

Laporan: Hanya Dr Mahathir boleh meyakinkan bekas KPN Abdul Hamid untuk bertanding di Rembau, kata pemimpin GTA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.