The Malaysia Post

Laporan: Hanya Dr Mahathir boleh meyakinkan bekas KPN Abdul Hamid untuk bertanding di Rembau, kata pemimpin GTA

Gerakan Tanah Air (GTA) mahu bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador bertanding bagi pihak gabungan itu, dalam usahanya untuk membuat kejutan di kubu kuat Umno Rembau.

Timbalan Pengerusi GTA Negeri Sembilan Mohamad Jani Ismail memberitahu akhbar harian Utusan Malaysia bahawa hanya Presiden Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) Tun Dr Mahathir Mohamad boleh memujuk Abdul Hamid untuk menjadi orang hadapan gabungan itu di Rembau pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Beliau berkata perkara itu telah dibawa kepada pucuk pimpinan gabungan untuk pertimbangan.

“Saya memberi pandangan kepada Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Timbalan Pengerusi GTA), jika GTA mahu menang dan kembali menyelamatkan negara, Abdul Hamid adalah orangnya.

“Memang ada usaha ke arah itu (menjadikan Abdul Hamid sebagai calon) tetapi yang boleh ‘memujuk’ beliau hanyalah Tun Dr Mahathir Mohamad sahaja.

“Jika ditanya pendapat peribadi saya, memang menjadi hasrat saya untuk Abdul Hamid bertanding di kawasan parlimen Rembau,” katanya dipetik.

Mohamad Jani juga dilaporkan mengakui sukar untuk melepaskan sokongan Umno terutama apabila timbalan presiden partinya Datuk Seri Mohamad Hasan dikhabarkan akan menjadi calon Rembau, menggantikan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Bagaimanapun, beliau berkata dengan tokoh yang menjulang tinggi seperti Abdul Hamid sebagai calonnya, GTA mungkin berpeluang.

“Kalau nak calon, letak sahaja saya kerana saya ketua Pejuang Negri Sembilan, tetapi ada yang lebih berkuasa dan itu ialah Abdul Hamid. Matlamat kita adalah untuk menang.

“Bagi Rembau dan negara, khidmat individu seperti Abdul Hamid sememangnya diperlukan.

“Beliau bukan ahli Pejuang tetapi GTA memberi ruang kepada semua, termasuk pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO), badan profesional dan individu tertentu yang mempunyai nama besar,” katanya dilaporkan berkata.

Semalam, nama Abdul Hamid disebut-sebut sebagai bakal calon GTA pada PRU15.

Abdul Hamid yang menetap di Rembau dan kini aktif dalam bidang pertanian di Kampung Panchang dilaporkan mempunyai hubungan baik dengan Dr Mahathir.

Semasa Pakatan Harapan (PH) berkhidmat dalam kerajaan persekutuan, Abdul Hamid dan Dr Mahathir masing-masing berada di pejabat sebagai KPN dan perdana menteri.

Read Previous

Jepun bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Abe yang dibunuh dengan pengebumian negara yang kontroversi

Read Next

Malaysia berharap UAE akan membawa isu Palestin, Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB, kata PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.