The Malaysia Post

Malaysia berharap UAE akan membawa isu Palestin, Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB, kata PM

Malaysia berharap Emiriah Arab Bersatu (UAE) akan menggunakan statusnya sebagai anggota tidak tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mengetengahkan isu antarabangsa seperti Palestin dan Myanmar.

Malah, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata UAE boleh memainkan peranan aktif dalam isu Palestin dan Myanmar, terutama yang berkaitan dengan pelarian Rohingya, sepanjang tempoh keahlian UNSC dari 2022 hingga 2023.

“Presiden UAE dan saya telah bercakap mengenai isu Palestin yang belum diselesaikan…PBB dan kuasa besar dunia tidak serius. Saya telah mengulangi pandangan Malaysia bahawa semua negara harus ikhlas dalam mencari penyelesaian kepada isu Palestin,” katanya pada sidang media di sini hari ini sempena lawatan kerjanya ke UAE.

Perdana menteri berkata semasa pertemuannya dengan Presiden UAE Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan di Istana Presiden semalam, beliau turut melahirkan harapan negara Islam lain akan berkongsi pandangan yang sama mengenai isu Palestin.

“Dalam soal konflik di Ukraine, dunia bertindak balas dengan cepat, sekatan dikenakan ke atas Rusia walaupun tanpa kelulusan PBB. Ini bercanggah dengan prinsip PBB bahawa pengenaan sekatan mesti diluluskan oleh PBB. Di Palestin, tanah itu diambil secara paksa dan orang dibunuh dan ini berlaku sejak Israel ditubuhkan,” katanya.

Ismail Sabri berkata selain isu Palestin dan Myanmar, beliau dan Sheikh Mohamed turut berbincang dan bertukar pandangan mengenai transformasi PBB, kuasa veto, dan cadangan supaya setiap benua mempunyai wakil dalam Majlis Keselamatan PBB.

Dalam pertemuan itu, perdana menteri berkata beliau telah menyatakan penghargaan atas sumbangan UAE sebanyak AS$6 juta (RM28 juta) untuk Pengerusi Sheikh Zayed Al Nahyan di Institut Kajian Strategik & Antarabangsa (ISIS) Malaysia.

Pengerusi itu ditubuhkan untuk mempromosikan keamanan sejagat melalui penyelidikan, persidangan antarabangsa dan dialog, katanya sambil menambah bahawa beliau turut menjemput Sheikh Mohamed untuk membuat lawatan rasmi ke Malaysia.

Read Previous

Laporan: Hanya Dr Mahathir boleh meyakinkan bekas KPN Abdul Hamid untuk bertanding di Rembau, kata pemimpin GTA

Read Next

Bosan dengan parti berasaskan kaum, veteran tentera membentuk parti baharu untuk meningkatkan kepelbagaian budaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.