The Malaysia Post

Bosan dengan parti berasaskan kaum, veteran tentera membentuk parti baharu untuk meningkatkan kepelbagaian budaya

Mungkin anda pernah mendengar tentang Parti Kemakmuran Negara yang berlalu di tengah-tengah perbincangan mengenai pilihan raya umum akan datang dan tertanya-tanya mengenainya.

Ia adalah parti politik yang belum didaftarkan yang ditubuhkan oleh sekumpulan veteran angkatan tentera yang sangat percaya semangat kepelbagaian budaya yang mereka rasai selama bertahun-tahun berkhidmat kepada negara telah terhakis dan perlu dibina semula.

Dalam temu bual dengan Malay Mail, calon presiden pro-tem kumpulan itu, Brigedier Jeneral bersara Datuk Abdullah Mohamed, berkata mereka menentang parti berasaskan kaum seperti Umno dan Bersatu.

“Parti-parti ini tidak mewakili anak buah saya. Kami bergaduh sebelah menyebelah. Ramai yang mati, atau kehilangan kaki atau buta,” katanya mengenai askar yang memerangi pemberontak komunis antara 1968 dan 1989.

“Sayap saya selama ini adalah Melayu, India, Dayak, Cina; dan saya mempercayai mereka dengan hidup saya,” tambah Abdullah, yang merupakan juruterbang pejuang di Tentera Udara Diraja Malaysia.

Abdullah berkata rakyat Malaysia perlu “wujud bersama”. Maksudnya ialah menerima perbezaan yang wujud mereka sama ada dalam agama, etnik atau budaya.

Katanya, ini mesti dilakukan dengan memastikan kanak-kanak daripada latar belakang etnik berbeza bergaul.

“Jika anda tidak melakukannya, maka apabila anda semakin tua, anda rasa anda lebih suka tidak bergaul dengan mereka,” katanya, sambil menambah bahawa kumpulannya sedang membincangkan idea untuk pembaharuan pendidikan berhubung perkara itu.

Penolong setiausaha pro-pejabat Abdull Rahim Hashim berkata bahawa ramai veteran yang telah berjuang menentang komunis tidak berpuas hati dengan keadaan negara.

“Kami memberikan mereka sebuah negara yang aman pada 1989,” katanya.

Pemberontakan komunis secara rasmi berakhir pada Disember tahun itu dengan menandatangani Perjanjian Damai Hat Yai.

Tetapi Abdull menyatakan bahawa rasuah dan nepotisme telah menjadi perkara biasa di negara ini sekarang, manakala ahli politik memainkan isu perkauman untuk kepentingan mereka sendiri.

Bagi golongan veteran ini, penubuhan parti politik adalah satu cara untuk mereka menangani perkara yang mereka lihat sebagai isu keselamatan negara. Mereka mengira ringgit yang merosot dan keselamatan makanan yang lemah sebagai kebimbangan keselamatan utama bagi Malaysia.

Selain daripada ini, isu yang dinyatakan ialah perubahan dalam cara hidup yang dibawa oleh teknologi 5G, Inisiatif Jalur dan Jalan China, dan perebutan kuasa di Laut China Selatan.

Parti Kemakmuran Negara masih belum rasmi.

Pengasas pertama kali mengemukakan permohonan mereka pada 9 Mac 2021 tetapi ditolak oleh Pendaftar Pertubuhan, yang akhirnya di bawah bidang kuasa menteri dalam negeri.

Veteran kemudiannya merayu keputusan itu, malah membawa kes mereka ke mahkamah.

Rabu lalu, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa menteri dalam negeri mesti memutuskan rayuan veteran dalam tempoh 14 hari mulai 21 September.

Leftenan Kolonel Hardial Singh yang juga seorang peguam berkata, kelewatan pendaftaran Parti Kemakmuran Negara menghalang rancangannya untuk menyertai pilihan raya umum ke-15.

Beliau berkata parti itu tidak boleh mengadakan mesyuarat agung tahunan pertama secara sah, mengumpul dana, malah menggerakkan jentera pilihan rayanya.

Bagaimanapun, Hardial meramalkan bahawa kumpulan itu sekurang-kurangnya, dapat memperoleh sokongan sekurang-kurangnya separuh daripada veteran angkatan tentera, serta keluarga dan rakan mereka, yang katanya akan berjumlah sehingga tiga juta orang, berdasarkan data mereka’ dah kumpul.

“Terdapat banyak pangkalan tentera di Selangor, Pulau Pinang, Perak, Melaka, dan sebagainya. Ramai anggota tentera ini telah bersara dan menetap di kawasan berhampiran.

“Kami sedang mengkaji di mana tempat terbaik untuk kami bertanding, tetapi kami belum boleh mengumumkan apa-apa lagi kerana kami perlu menunggu keputusan permohonan kami,” katanya.

Hardial berkata perbincangan mengenai penubuhan parti politik telah wujud dalam kalangan anggota Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia sekurang-kurangnya sejak enam tahun lalu, kerana mereka mendesak untuk menjaga kebajikan veteran dengan lebih baik.

Antara masalah utama yang dihadapi oleh veteran, kata mereka, ialah mereka yang telah bersara sebelum 2013 tidak mendapat pencen yang lebih tinggi yang diberikan kepada mereka yang bersara selepas perubahan dibuat kepada Akta Pencen pada tahun itu.

Abdullah berkata pada masa ini kira-kira 60 hingga 70 peratus veteran hidup di bawah paras kemiskinan, selepas mengorbankan masa muda mereka, dan dalam beberapa kes mengalami kecederaan sepanjang hayat.

Abdullah juga berkata Parti Kemakmuran Negara, walaupun kini terdiri daripada kebanyakan ahli yang lebih tua, akan dapat menambah nilai kepada kerajaan kerana mereka mempunyai pengalaman yang luas dalam kepimpinan dan angkatan tentera terdiri daripada anggota yang berkemahiran tinggi dalam pelbagai aspek seperti perubatan. , logistik dan teknologi.

“Kami mempunyai kemahiran itu bersama kami, dan kami akan pergi seiring dengan parti berasaskan belia seperti Malaysian United Democratic Alliance, di mana kami boleh menawarkan kepimpinan dan pengetahuan kami mengenai perkara seperti keselamatan dan perancangan negara,” katanya.

Beliau menambah bahawa mereka kini sedang berbincang dengan Muda dan telah bertemu presidennya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, tetapi semua rundingan sedang menunggu keputusan menteri dalam negeri mengenai pendaftaran Parti Kemakmuran Negara.

Read Previous

Malaysia berharap UAE akan membawa isu Palestin, Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB, kata PM

Read Next

Dua kapal asing bertembung di pantai Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.