The Malaysia Post

Laporan: Kerajaan mempertimbangkan lesen khas untuk perniagaan dalam talian untuk memerangi penipuan yang berleluasa

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sedang mempertimbangkan lesen khas untuk perniagaan dalam talian bagi melindungi pengguna daripada penipuan.

Timbalan menterinya Datuk Rosol Wahid berkata kerajaan sedang mengkaji undang-undang yang komprehensif untuk mengawal perniagaan dalam talian selepas laporan penipuan siber mencecah paras tertinggi sepanjang masa.

“Perniagaan dalam talian dan transaksi digital menjadi trend. Adalah penting untuk memastikan transaksi digital dan perniagaan dalam talian di platform seperti pasaran, media sosial, laman web dan aplikasi membeli-belah adalah kondusif dan selamat selain mesra pengguna.

“Kami juga merancang untuk meminda peraturan sedia ada untuk membenarkan mekanisme pelesenan baharu,” lapor The Star sebagai berkata.

Rosol berkata kementerian akan mengkaji model yang digunakan oleh negara seperti Amerika Syarikat, China, Singapura dan Arab Saudi untuk memantau perniagaan dalam talian.

“Kementerian sedang melibatkan penyedia platform dalam talian, persatuan pengguna dan penjual, ahli akademik dan ahli ekonomi untuk memastikan setiap aspek, termasuk perlindungan dan penguatkuasaan pengguna dan penjual, dapat dilaksanakan dengan berkesan,” katanya, menunjukkan cadangan untuk lesen khas itu telah setakat ini mendapat maklum balas positif.

Tambahnya, semakan itu penting kerana selama tiga tahun berturut-turut, kementerian mencatatkan aduan tertinggi berhubung penipuan melibatkan transaksi dalam talian.

Ini adalah petunjuk bahawa terdapat keperluan mendesak untuk penguatkuasaan dan perundangan yang lebih ketat bagi menjaga kepentingan pengguna dan juga peniaga, katanya.

“Untuk rekod, daripada jumlah 34,681 aduan pada 2020, 11,511 adalah mengenai transaksi dalam talian. Pada 2021, daripada 27,469 laporan diterima, 11,463 adalah berkaitan dengan transaksi dalam talian.

“Setakat tahun ini, 15,957 aduan telah diterima dengan 4,760 aduan berkaitan transaksi dalam talian,” katanya.

Sementara menunggu undang-undang baharu, Rosol berkata anggota penguatkuasa akan bertindak keras terhadap penipu dalam talian yang menggunakan sepenuhnya undang-undang sedia ada.

Memetik Seksyen 2 Akta Pendaftaran Perniagaan 1956, beliau berkata di bawah undang-undang ia mewajibkan setiap perniagaan dalam talian berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia, dengan pesalah berdepan hukuman penjara dua tahun atau denda RM50,000, atau kedua-duanya.

Di bawah Akta tersebut, peniaga dalam talian mesti memaparkan nama individu/perniagaan atau syarikat; nombor pendaftaran perniagaan; e-mel, nombor telefon atau alamat perniagaan, perihalan utama barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan, harga penuh termasuk bayaran penghantaran, pengangkutan, cukai dan kos lain; terma dan syarat serta anggaran masa penghantaran.

Mereka yang gagal mematuhi Akta tersebut menghadapi pendakwaan di bawah Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna 2012 (Transaksi Perdagangan Elektronik).

Rosol berkata pesalah kali pertama berdepan denda maksimum sehingga RM50,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekali, dengan entiti perniagaan berdepan denda maksimum dua kali ganda.

Tambahnya, individu yang melakukan kesalahan kedua atau lebih boleh didenda maksimum RM100,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali, dengan denda RM200,000 bagi perniagaan.

Read Previous

Di sini untuk tinggal? Pemandangan bandar China diubah oleh beribu-ribu pondok ujian Covid

Read Next

PM Ismail Sabri bertemu presiden UAE

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.