The Malaysia Post

Di sini untuk tinggal? Pemandangan bandar China diubah oleh beribu-ribu pondok ujian Covid

Seribu hari sejak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) diberitahu tentang “radang paru-paru virus” di tengah China, banyak negara telah kembali ke kehidupan pra-Covid-19. Tidak begitu dengan China sendiri — di bandar besar atau kecil, ujian PCR rutin adalah kebiasaan baharu.

Pada 31 Dis 2019, pejabat WHO di China telah dimaklumkan tentang kes radang paru-paru yang tidak diketahui puncanya di bandar Wuhan, di wilayah Hubei. Sejak itu, virus yang kini dikenali sebagai SARS-CoV-2 telah berkembang menjadi varian Omicron yang kurang ganas, dan kebanyakan dunia telah berpindah.

Selepas Shanghai dikurung pada April dan Mei untuk membendung strain Omicron yang sangat mudah berjangkit, ujian tetap untuk virus itu telah menjadi fakta dalam kehidupan seharian untuk memastikan pengesanan pantas dan kuarantin terhadap kontak yang dijangkiti dan rapat. Ia adalah dasar yang telah menjadi kontroversi dan juga menguras kewangan awam.

Berpuluh-puluh ribu gerai persampelan di tepi jalan di mana orang ramai boleh diuji siang dan malam telah menjadi ciri tetap landskap bandar Cina. Bukti ujian PCR negatif sekali setiap beberapa hari diperlukan untuk menjamin akses ke tempat awam, tempat kerja dan transit massa — walaupun tiada wabak.

Gerai ujian, biasanya struktur seperti kontena yang didirikan di tengah-tengah turapan, dikendalikan oleh beberapa pekerja kesihatan dalam sut hazmat yang bersedia untuk mengambil sapuan tekak dengan cepat. Beberapa gerai beroperasi 24 jam sehari.

Sehingga akhir Mei, kira-kira 15,000 gerai telah disediakan di Shanghai, menurut media tempatan. Beijing mempunyai kira-kira 10,000, manakala Shenzhen mempunyai lebih daripada 7,000.

“Melakukan ujian PCR setiap dua hari, saya benar-benar merasakan ia adalah satu pembaziran sumber yang tulen,” tulis seorang pengguna Weibo, mikroblog seperti Twitter yang popular di China.

Read Previous

Keterjangkauan perumahan antara isu yang dibangkitkan pada sesi penglibatan awam Forward Singapore yang pertama

Read Next

Laporan: Kerajaan mempertimbangkan lesen khas untuk perniagaan dalam talian untuk memerangi penipuan yang berleluasa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.