The Malaysia Post

Keterjangkauan perumahan antara isu yang dibangkitkan pada sesi penglibatan awam Forward Singapore yang pertama

Kebimbangan mengenai kemampuan perumahan dan kesukaran mendapatkan flat Bina-untuk-Tempahan adalah antara beberapa isu yang dibangkitkan pada sesi penglibatan pertama Kementerian Pembangunan Negara (MND) Singapura pada Ahad (25 Sep).

Dihadiri kira-kira 180 orang awam daripada pelbagai latar belakang, ia merupakan yang pertama daripada kira-kira 20 sesi penglibatan awam dan jerayawara oleh kementerian yang akan berlangsung sehingga Disember.

Ia juga merupakan sesi pertama yang diadakan sejak inisiatif itu dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong pada dialog anjuran Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan pada Jun.

Acara hari Ahad, yang diadakan di Pusat Pihak Berkuasa Pembangunan Semula Bandar, dihadiri oleh golongan belia dan warga emas, dan mempunyai gabungan kedua-dua warga Singapura dan penduduk tetap.

Para peserta dibahagikan kepada kumpulan pelarian, dengan setiap satu terdiri daripada sekitar lapan hingga 10 peserta dari pelbagai demografi.

Media tidak dibenarkan menyertai sesi perbincangan tetapi HARI INI bercakap dengan dua orang selepas acara itu.

Encik Richard Wong, seorang pesara berusia 65 tahun, berkata bahawa kumpulannya membangkitkan kebimbangan mengenai kemampuan perumahan dan kesukaran mendapatkan flat Bina-untuk-Tempahan.

Cik Jessica Nagulendran, seorang pekerja sosial berusia 20-an, berkata bahawa beberapa topik yang dibangkitkan semasa sesinya termasuk memulihara estet bersejarah dan membantu pemilik rumah kali kedua tinggal di kawasan di mana mereka mempunyai hubungan sedia ada dengan sekolah dan tempat kerja.

Para peserta telah mendaftar secara sukarela. MND telah menghubungi pelbagai organisasi dan agensi seperti Reach dan RSVP Singapore The Organization of Senior Volunteers untuk menghebahkan sesi penglibatan ini.

MND juga mengumumkannya di saluran dan platform media sosialnya.

Menteri Pembangunan Negara Desmond Lee berkata dalam ucapan perasmiannya pada majlis itu: “Saya tahu bahawa perkara yang menjadi perhatian anda sekarang ialah kelewatan pembinaan, masa menunggu untuk flat HDB, sama ada anda boleh mendapatkan nombor giliran anda, harga mampu milik, dan banyak lagi isu semasa yang mendesak.”

Beliau menambah bahawa Kerajaan memahami kebimbangan ini dan Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) sedang berusaha keras untuk menguruskan isu-isu ini.

Tetapi beliau menjelaskan bahawa semasa berusaha untuk menangani cabaran segera, Singapura juga “perlu mengambil kira dan melihat ke hadapan”.

Ini termasuk membincangkan bagaimana pemadatan sosial mengenai perumahan awam harus berkembang dan berubah, serta apakah komitmen Kerajaan kepada rakyat Singapura mengenai perumahan.

“Sekarang ini, seterusnya, akan membimbing kami dalam memutuskan cara menggunakan tanah dan sumber kami yang sangat terhad, semasa kami merancang dan menyediakan perumahan kami dalam beberapa tahun akan datang,” tambah Encik Lee.

Jerayawara pertama oleh MND akan berlangsung pada 8 Okt di Woodlands Civic Center dan lokasi lain termasuk Our Tampines Hub dan HDB Hub.

MND juga akan menjalankan tinjauan umum dari 8 Okt hingga 27 Nov.

Read Previous

‘Don’t Worry’ mendahului box office di tengah-tengah konflik pelakon yang dilaporkan

Read Next

Di sini untuk tinggal? Pemandangan bandar China diubah oleh beribu-ribu pondok ujian Covid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.