The Malaysia Post

PM Ismail Sabri bertemu presiden UAE

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengadakan pertemuan dengan Presiden Emiriah Arab Bersatu, Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Penonton selama 30 minit itu berlangsung di Kediaman Presiden di Abu Dhabi.

Ini adalah pertemuan pertama antara kedua-dua pemimpin sejak pelantikan Sheikh Mohamed sebagai Presiden UAE yang baharu pada 14 Mei.

Ismail Sabri tiba di ibu negara pagi semalam untuk melakukan lawatan kerja empat hari ke UAE, yang kedua sejak beliau menjadi perdana menteri pada Ogos, 2021.

Menurut pegawai, kedua-dua pemimpin membincangkan cara untuk mengukuhkan hubungan dua hala selama 40 tahun antara kedua-dua negara serta meneroka bidang kerjasama baharu, seperti keselamatan makanan, pendigitalan dalam pendidikan, dan tenaga boleh diperbaharui. Pada Selasa, perdana menteri dijadual menyaksikan pertukaran memorandum persefahaman antara Ranhill Utilities dan Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – MASDAR.

Pada 2021, UAE merupakan rakan dagangan terbesar Malaysia, destinasi eksport kedua terbesar dan sumber import kedua terbesar di kalangan negara Asia Barat.

Bagi tahun 2021, jumlah perdagangan Malaysia dengan UAE meningkat 7.9 peratus kepada RM22.29 bilion daripada RM20.65 bilion pada 2020.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Laporan: Kerajaan mempertimbangkan lesen khas untuk perniagaan dalam talian untuk memerangi penipuan yang berleluasa

Read Next

Bolehkah banduan menuntut untuk dirawat di kemudahan penjagaan kesihatan swasta? Peguam menjelaskan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.