The Malaysia Post

Bolehkah banduan menuntut untuk dirawat di kemudahan penjagaan kesihatan swasta? Peguam menjelaskan

Perbincangan mengenai dakwaan keistimewaan yang diberikan kepada bekas perdana menteri yang disabitkan kesalahan Datuk Seri Najib Razak di Penjara Kajang berterusan walaupun Jabatan Penjara dinafikan.

Najib yang turut dilaporkan mengalami beberapa masalah kesihatan turut menerima rawatan di Hospital Rehabilitasi Cheras, selepas dirujuk ke sana oleh Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Pada 12 September, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob turut mengarahkan Kementerian Kesihatan (KKM) memastikan beliau mendapat rawatan sewajarnya, berikutan dakwaan kesihatannya yang semakin merosot.

Jadi, bolehkah banduan meminta penjagaan kesihatan atau pembekal khusus untuk merawat penyakit mereka?

Sama sekali tidak!

“Mengikut Seksyen 37(1) Akta Penjara 1995, banduan hanya boleh dirawat di hospital kerajaan. Bukan hospital swasta.

“Jadi dia tidak boleh membuat tuntutan sedemikian… Saya tidak fikir terdapat pengecualian yang diperuntukkan di bawah undang-undang untuk membenarkan banduan mendapatkan rawatan di hospital swasta,” kata peguam Haziq Abdul Aziz, sambil menambah bahawa dalam kes Najib, kedua-dua HKL dan Hospital Rehabilitasi Cheras adalah entiti kerajaan.

Apa yang berlaku apabila banduan jatuh sakit? “Di penjara itu sendiri, terdapat klinik kesihatan untuk menjalankan rawatan.

Berdasarkan Peraturan 234 (Peraturan Penjara), pegawai perubatan boleh memberi cadangan kepada pegawai penyelia tentang sebarang rawatan atau kemudahan yang diperlukan untuk merawat keadaan banduan,” tambahnya.

Peguam Dinesh Muthal turut bersetuju dengan Haziq.

“Mereka mempunyai sebuah klinik di dalam penjara. Klinik penjagaan asas untuk kes-kes seperti demam, selesema dan lain-lain. Klinik tertentu itu mengendalikannya. Kemudian, dalam kes keadaan yang lebih besar dalam kes kecederaan dan demam berpanjangan dan ruam kulit yang sangat teruk contohnya, banduan akan dihantar ke hospital kerajaan berhampiran. Ia sentiasa hospital kerajaan.

“Kadang-kadang apabila pelanggan memberitahu kami tidak sihat, keadaan mereka sangat teruk dan ubat di klinik tidak membantu, kami biasanya akan menulis surat kepada penjara untuk meminta dia dihantar ke hospital. Biasanya untuk Selangor atau Kuala Lumpur, ia akan menjadi Hospital Sungai Buloh atau Hospital Kajang.

“Doktor swasta tidak boleh datang berjumpa banduan dan banduan juga tidak boleh membuat permintaan sedemikian, kerana orang itu sedang menjalani hukuman jadi mereka tidak boleh diberi keistimewaan seperti mana-mana lelaki bebas di luar.

“Itu mengalahkan tujuan memenjarakan seseorang dan memutuskan mereka daripada keistimewaan dan hubungan dengan dunia luar,” kata Dinesh, sambil menambah bahawa terpulang kepada doktor yang mentadbir untuk memutuskan kursus rawatan dan ubat.

Akta 37(1) Akta Penjara berbunyi: “Dalam kes penyakit serius banduan yang dikurung dalam penjara di mana terdapat kemudahan yang tidak mencukupi untuk rawatan banduan itu, pegawai yang bertanggungjawab boleh, atas perakuan pegawai perubatan, buat perintah untuk membawa banduan itu ke hospital kerajaan.” Manakala Akta 37(2) pula menyatakan banduan yang dikeluarkan di bawah subseksyen (1) adalah berdasarkan pendapat pegawai perubatan hospital berkenaan.

Akta itu tidak menyebut kes khas yang memerlukan rawatan di kemudahan penjagaan kesihatan pilihan banduan.

“Doktor swasta tidak boleh masuk penjara dengan alasan apa pun kredibiliti mereka. Tiada apa-apa,” kata Dinesh, sambil menambah bahawa sebarang keperluan untuk pendapat perubatan lanjut hanya boleh dinilai oleh doktor hospital kerajaan yang ditugaskan untuk merawat banduan.

Tambahnya, berdasarkan pengalaman dan penyelidikannya, sehingga kini tiada banduan dibawa mendapatkan rawatan di mana-mana kemudahan perubatan swasta.

Read Previous

PM Ismail Sabri bertemu presiden UAE

Read Next

Lebih 600,000 rakyat Malaysia menandatangani petisyen menentang Generational End Game

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.