The Malaysia Post

Lebih 600,000 rakyat Malaysia menandatangani petisyen menentang Generational End Game

Dalam gelombang protes yang semakin meningkat, semakin ramai orang telah menyertai seruan untuk menghentikan Permainan Akhir Generasi (GEG) Rang Undang-Undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

Ramai perniagaan, usahawan, pengguna, peguam dan juga ahli politik bimbang tentang implikasi GEG dan platform petisyen Malaysia Bersuara yang terbaru mengumpulkan lebih 640,000 tandatangan orang yang sama prihatin.

GEG memberi mandat terhadap penjualan rokok dan produk tembakau kepada mereka yang lahir dari tahun 2007 dan seterusnya.

Hujah terhadap GEG termasuk kebimbangan bahawa ini hanya akan menggalakkan produk pasaran gelap dan penjenayah generasi akan datang.

Tetapi isu terbesar — walaupun dalam kalangan anti-perokok — ialah kesan GEG terhadap hak undang-undang pengguna untuk memilih.

Tun Zaki Tun Azmi, Ketua Hakim Negara keenam Malaysia, menyuarakan kebimbangannya dalam surat terbuka, kerana “beberapa peruntukan menyentuh perkara hak yang dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan dengan cara yang amat merisaukan banyak pihak.”

Beliau memilih Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan, menjelaskan bahawa ia harus ditafsirkan sebagai undang-undang yang perlu “beroperasi sama ke atas semua orang dalam keadaan yang sama”, dan bukannya “semua orang mesti dilayan sama.”

Beliau menambah bahawa “Negeri mempunyai hak untuk menggunakan umur sebagai kriteria untuk klasifikasi di bawah undang-undang, dan setiap hari rakyat Malaysia mungkin biasa dengan ini melalui umur minimum untuk berkahwin, mengundi, liabiliti jenayah dan keupayaan untuk berkontrak. Walaupun Negara mengehadkan kebolehan ini melalui prasyarat umur, ia bertindak sebagai penjaga pintu sementara yang bertentangan dengan larangan tetap Rang Undang-undang dengan GEG.”

Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau, Ahli Parlimen Tuaran dan ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSSC) yang bertanggungjawab menyemak GEG, menyerlahkan kebimbangannya dalam beberapa siri tweet.

Beliau berkata, “Sebagai ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Rang Undang-undang Kawalan Hasil Tembakau dan Merokok 2022, saya telah membangkitkan perlembagaan Rang Undang-undang itu. Adakah RUU itu akan bertahan dalam cabaran undang-undang perlembagaan daripada mereka yang dilahirkan pada 2007?

“Persoalannya ialah patutkah cabaran undang-undang perlembagaan dimulakan terutamanya oleh mereka yang lahir pada 2007 dan selepasnya, dan jika mereka (berjaya) mendapatkan mahkamah mengisytiharkan bahawa Rang Undang-undang itu tidak berperlembagaan maka penggubalan dan pembentangan Rang Undang-undang itu akan menjadi satu pembaziran. masa.”

Tweet itu seolah-olah menunjukkan fakta bahawa PSSC berpecah mengenai cadangan GEG yang kontroversi. Hanya tinggal satu minggu lagi sebelum Parlimen dimulakan semula dan RUU itu dibentangkan semula kepada penggubal undang-undang.

Pengusaha rangkaian runcit utama, pasar petrol dan kedai runcit mengadu bahawa mereka tidak pernah diberi taklimat atau dirujuk sebelum GEG digubal, walaupun mereka akan dipaksa untuk melaksanakan dasar itu jika diluluskan.

Dalam tinjauan pendapat yang dijalankan oleh badan pemikir tempatan, 86 peratus daripada lebih 150 peruncit yang ditinjau berkata bahawa GEG “akan menambah kerumitan kepada perniagaan mereka.”

Lebih-lebih lagi, mereka percaya GEG tidak akan berhenti merokok kerana golongan muda ini sama ada akan menggunakan rokok haram (89 peratus), meminta seseorang “sah” membeli rokok untuk mereka (70 peratus), atau mungkin beralih kepada rokok berbahaya yang lain. bahan seperti dadah (34 peratus).

Persatuan Pemilik Kedai Kopi Singapura Malaysia (MSCSPGA) yang mewakili 43 ahli gabungan dengan keahlian 20,000 pengusaha kedai kopi di seluruh negara, bersama Persatuan Pemilik Restoran India Malaysia (PRIMAS), Persatuan Pemilik Restoran Muslim Malaysia (PRESMA) dan Gabungan Peniaga Pelbagai Barangan Persatuan Malaysia (FSGMAM) mengadakan sidang media untuk memanggil Kementerian Kesihatan (KKM).

Mereka menggesa kerajaan untuk menangani kebimbangan berkaitan GEG, yang mereka katakan boleh memberi kesan kepada kehidupan mereka.

Presiden MSCSPGA Wong Teu Hoon berkata “Kami menyokong agenda KKM dalam mengurangkan bilangan perokok di Malaysia.

“Bagaimanapun, kami amat percaya sebarang langkah baharu perlu dinilai dengan teliti apabila ia mempunyai kesan sosio-ekonomi. Perundingan komprehensif, taklimat dan kajian impak perlu dijalankan dengan peruncit untuk menambah baik Rang Undang-undang GEG.”

J. Suresh, presiden PRIMAS, berkata kerajaan mungkin tidak mempunyai tenaga kerja yang mencukupi untuk mengawal dan memeriksa setiap pembelian produk berasaskan tembakau.

“Oleh itu, kami (peruncit) secara automatik menjadi barisan hadapan dalam pelaksanaan RUU GEG.”

“Jangan lupa isu meminta kad pengenalan (MyKad). Kami bimbang ini akan membawa kepada pertengkaran dan situasi yang tidak menyenangkan di kedai kami yang mana-mana pemilik kedai kopi tahu tidak baik untuk perniagaan.

Pada bulan Ogos, terdapat laporan sistem penjejakan digital hujung ke hujung yang dipanggil Tobacco Track and Trace (TTT) yang mungkin diperkenalkan sebagai sebahagian daripada undang-undang baharu untuk menyemak produk yang dijejaki yang diedarkan dari kilang kepada pengguna.

Dua syarikat Malaysia, Green Packet Bhd dan Privasia Technology Bhd sejak itu menafikan cuba mendapatkan kelulusan Kementerian Kesihatan untuk sistem pengesanan digital.

Read Previous

Bolehkah banduan menuntut untuk dirawat di kemudahan penjagaan kesihatan swasta? Peguam menjelaskan

Read Next

England beraksi dalam aksi ngeri Jerman enam gol untuk mengurangkan tekanan ke atas Southgate

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.