The Malaysia Post

T-rex dipamerkan di Singapura apabila pakar mengecam lelongan yang ‘memudaratkan’

Pengunjung menggunakan telefon bimbit mereka untuk mengambil gambar rangka dinosaur Tyrannosaurus rex yang dipamerkan di Singapura pada 28 Oktober 2022.

Rangka Tyrannosaurus Rex

Peminat dinosaur melihat rangka Tyrannosaurus rex ketika ia dipamerkan di Singapura pada Jumaat sebelum lelongan bulan depan, ketika pakar menyelar perdagangan tulang dengan wang besar sebagai “memudaratkan sains”.

Rangka T-rex Pertama Dilelong di Asia

Rangka seberat 1,400 kilogram itu, terdiri daripada kira-kira 80 tulang, akan menjadi rangka T-rex pertama yang dilelong di Asia, menurut Christie’s, yang tidak memberikan anggaran untuk lot itu.

Digelar Shen

Digelar Shen, bermaksud seperti dewa, ia akan dipamerkan selama tiga hari sebelum dihantar ke Hong Kong untuk dijual pada bulan November.

“Tiada satu pun daripada 20 T-Rex yang wujud di dunia ini dimiliki oleh institusi Asia atau pengumpul Asia,” kata Francis Belin, presiden Christie’s Asia Pasifik.

“Kami benar-benar berharap Shen akan menemui rumah baharu di kalangan pengumpul Asia kami di sini.”

Pembentukan Hells Creek di Montana di Amerika Syarikat pada tahun 2020

Dino dewasa, yang mempunyai ketinggian 4.6 meter dan panjang 12 meter, dianggap jantan. Ia digali dari tanah persendirian di Formasi Hells Creek di Montana di Amerika Syarikat pada tahun 2020.

“Saya tidak pernah melihat fosil kehidupan sebenar sebelum ini… Ia membuatkan saya berasa kagum kerana ia agak megah,” kata Lauren Lim, 33, yang pergi melihat pameran itu.

‘Berita buruk untuk sains’

Shen — yang hidup semasa zaman Cretaceous kira-kira 67 juta tahun yang lalu — bukanlah satu-satunya dino yang dilelong dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada bulan Julai, rangka pertama Gorgosaurus berada di bawah tukul untuk AS$6.1 juta (RM28.2 juta) di New York. Satu lagi T-rex, “Stan”, dijual dengan harga AS$31.8 juta oleh Christie’s pada 2020.

Tetapi trend untuk lot lelongan prasejarah membimbangkan sesetengah pakar.

“Adalah satu perkara yang menyedihkan bahawa dinosaur menjadi mainan koleksi untuk kelas oligarki, dan saya hanya boleh berharap trend ini berakhir tidak lama lagi,” kata Steve Brusatte, ahli paleontologi di Universiti Edinburgh.

Dia memberitahu AFP trend itu adalah “berita buruk untuk sains”, dan jenazahnya berada di muzium.

Thomas Carr, ahli paleontologi dari AS, menyifatkan jualan sedemikian “tidak dapat dipertikaikan berbahaya kepada sains” walaupun rangka itu telah dikaji sebelum dijual.

“Koleksi kekal yang selamat memastikan bahawa pemerhatian yang dibuat oleh saintis terhadap fosil boleh diuji dan direplikasi — dan fosil yang dipegang secara komersial tidak mempunyai jaminan sedemikian,” kata Carr.

Belin, dari Christie’s, berkata dia berharap institusi awam akan membeli Shen, dan menambah bahawa keseluruhan rangka telah diselidik sepenuhnya, direkodkan dalam 3D dan “semua elemen rangka itu akan disediakan untuk orang ramai untuk menyelidik”.

“Kami amat berharap pemilik baharu, sama ada institusi atau swasta, akan memastikan ia dilihat oleh orang ramai,” kata Belin.

Baca Lagi | Berhenti memburu transgender seperti penjenayah, Charles Santiago memberitahu pihak berkuasa selepas serbuan parti Halloween di KL

Baca Lagi | Anwar mengakui bukan mudah untuk menggugurkan ‘kawan rapat, setia’ sebagai calon PRU15

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Anwar mengakui bukan mudah untuk menggugurkan ‘kawan rapat, setia’ sebagai calon PRU15

Read Next

Panel untuk membuat perubahan dalam sukan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.