The Malaysia Post

Berhenti memburu transgender seperti penjenayah, Charles Santiago memberitahu pihak berkuasa selepas serbuan parti Halloween di KL

Penyandang Ahli Parlimen Klang Charles Santiago hari ini menggesa penilaian semula keutamaan Malaysia menjelang pilihan raya umum ke-15.

Penyandang Ahli Parlimen Klang Charles Santiago

Penyandang Ahli Parlimen Klang Charles Santiago hari ini menggesa penilaian semula keutamaan Malaysia menjelang pilihan raya umum ke-15 selepas penguatkuasa undang-undang Islam menyerbu parti Halloween di ibu negara dan menahan 20 transgender atas dakwaan tidak senonoh.

Polis Kuala Lumpur dan LGBTQ+ yang terkenal

Polis Kuala Lumpur dan seorang aktivis LGBTQ+ terkenal sebelum ini secara berasingan mengesahkan bahawa 20 orang telah dijemput oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) atas kesalahan berkaitan kelucahan semasa acara Halloween yang diadakan di REXKL, sebuah tempat seni popular di Jalan Sultan dekat Chinatown , malam semalam.

“Ini adalah gangguan terhadap komuniti terpinggir. Bilakah kita akan belajar untuk menghormati dan menerima orang seadanya?

“Kami mempunyai orang yang masih terkapai-kapai akibat kehilangan pekerjaan; ringgit lemah; ekonomi memerlukan pemulihan. Tetapi anda menggunakan sumber untuk mengejar orang yang berada di pesta Halloween?” Charles berkata dalam satu siri tweet.

Charles juga bertanya sama ada komuniti LGBTQ+ akan sentiasa terancam di bawah undang-undang.

Beliau memberi amaran bahawa penganiayaan yang disasarkan berpotensi mencetuskan jenayah kebencian.

“Jadi, saya menggesa pihak berkuasa untuk berhenti memburu mereka seolah-olah mereka penjenayah,” tambahnya.

Aktivis Numan

Aktivis Numan Afifi mengesahkan 20 orang itu ditahan semasa pementasan Shagrilla, persembahan peribadi sempena Halloween, di REXKL.

Penganjur komuniti yang turut hadir pada majlis itu dan telah pergi ke pejabat Jawi bersama beberapa aktivis lain, berkata mereka yang ditahan dibebaskan dengan ikat jamin malam tadi dan tiada seorang pun akan direman.

Secara berasingan, Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata serbuan 10 malam ke atas REXKL adalah operasi gabungan tiga agensi dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jawi.

Beliau berkata, seramai 62 orang telah digeledah dalam operasi itu.

“Dua warga tempatan berumur 27 dan 29 tahun didapati positif Tetrahydrocannabinol (THC) dan siasatan telah dimulakan di bawah Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya.

THC adalah komponen psikoaktif utama yang diperoleh daripada ganja.

“Secara berasingan, 20 warga tempatan berumur antara 22 dan 34 tahun ditahan penguat kuasa Jawi untuk siasatan mengikut Seksyen 28 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan),” kata Noor Dellhan dalam satu kenyataan hari ini.

Wanita Untuk Tujuan Tidak Bermoral, boleh Didakwa

Seksyen 28 menyatakan bahawa mana-mana lelaki yang berada di mana-mana tempat awam memakai pakaian wanita dan menyamar sebagai wanita untuk tujuan tidak bermoral, boleh didakwa melakukan suatu kesalahan dan boleh jika disabitkan boleh didenda sehingga RM1,000, atau dipenjarakan selama tempoh tidak lebih daripada setahun, atau kedua-duanya.

Kanun keseksaan Islam hanya terpakai kepada orang Islam di negara ini kerana sistem keadilan dua landasan Malaysia.

Noor Delhan berkata polis akan meningkatkan penguatkuasaan undang-undang di pelbagai pusat hiburan.

Baca Lagi | Hitam dan putih: ‘Kuih’ untuk minum petang dengan krim kelapa wangi dan pulut hitam

Baca Lagi | Selepas sokongan masa lalu untuk BN dicungkil, Ketua Batas Muda berharap untuk diubah

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Selepas sokongan masa lalu untuk BN dicungkil, Ketua Batas Muda berharap untuk diubah

Read Next

Anwar mengakui bukan mudah untuk menggugurkan ‘kawan rapat, setia’ sebagai calon PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.