The Malaysia Post

Anwar mengakui bukan mudah untuk menggugurkan ‘kawan rapat, setia’ sebagai calon PRU15

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di perhimpunan mengumumkan calon parti itu bagi Pilihan Raya Umum ke-15 di Padang MPAJ Taman Kosas di Ampang pada 28 Oktober 2022.

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini mengakui keputusan yang sukar untuk menggugurkan beberapa ahli parlimen, yang berkawan rapat selama beberapa dekad, daripada barisan calon pilihan raya umum (PRU15) parti itu.

Beliau bagaimanapun menegaskan perkara ini perlu dilakukan demi kebaikan parti dan masa depan negara.

Hasilnya, beliau berkata semua calon mesti merendah diri dan bekerja keras untuk mendapatkan keyakinan bakal pengundi mereka.

“Bukan mudah untuk menjatuhkan beberapa ahli parlimen yang setia dan berkawan rapat selama beberapa dekad dan menggantikan mereka dengan orang baru yang belum diuji.

“Saya ingin mengingatkan semua orang supaya tidak mendahului diri sendiri. Tawaduk (merendah diri) dan belajar. Sentiasa bekerja sebaik mungkin,” katanya dalam ucapannya sebelum mengumumkan 72 calon PRU15 parti untuk semenanjung Malaysia di sini malam ini.

Anwar turut membidas Barisan Nasional (BN) dan PAS

Anwar turut membidas Barisan Nasional (BN) dan PAS, berkata mereka telah mengecewakan rakyat berhubung peningkatan kos sara hidup yang tidak berkadar dengan kenaikan gaji.

Menggunakan kekurangan telur di seluruh negara sebagai contoh kenaikan harga, Anwar berkata kedua-dua entiti itu tiada penyelesaian.

“Bagaimana dengan telur? Adakah harga telur naik atau turun? Telur apa yang kita bincangkan? Tiada telur langsung.

“Negara ini telah mencapai kemerdekaan beberapa dekad yang lalu, tetapi kita tidak mempunyai telur sekarang. Begitu juga dengan Umno, BN dan PAS. Mereka tidak mempunyai ‘telur’ sendiri,” kata Anwar.

Kempen PRU15

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata PKR dan Pakatan Harapan (PH) akan mengutamakan isu rakyat dalam kempen PRU15 mereka.

Beliau menggesa jentera PH memberi tumpuan kepada isu berkaitan kos sara hidup, rasuah, penyelewengan dan penindasan bagi memastikan perjalanan pilihan rayanya menuju ke Putrajaya bulan depan.

“Kita mahu kerajaan yang boleh menangani isu-isu yang mendatangkan kesusahan kepada orang ramai dan kita mesti menghentikan semua masalah ini daripada menghantui mereka.

“Ingat Perintah Kawalan Pergerakan? Negara manakah yang mempunyai tempoh PKP paling lama? Kami.

“Kerajaan kemudian dengan bangga berkata ia telah berjaya menyelesaikan Covid-19. Hei, orang tidak boleh makan pun tetapi anda berasa bangga? ‘Podah’,” katanya.

PKR mengumumkan malam ini kerusi yang akan ditandingi di semenanjung, bersama calon masing-masing. Pengumuman yang sama untuk Sabah dan Sarawak dijadualkan minggu depan.

In a surprise move, incumbent PKR MPs Maria Chin Abdullah (Petaling Jaya), Datuk Johari Abdul (Sungai Petani), R. Sivarasa (Sungai Buloh), June Leow (Hulu Selangor), Chan Ming Kai (Alor Setar) and Datin Paduka Tan Yee Kew (Wangsa Maju) tidak akan mempertahankan kerusi mereka pada PRU15.

Turut tidak bertanding untuk pemilihan semula di kawasannya di Gopeng ialah bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye yang telah bersara.

Baca Lagi | Selepas sokongan masa lalu untuk BN dicungkil, Ketua Batas Muda berharap untuk diubah

Baca Lagi | Berhenti memburu transgender seperti penjenayah, Charles Santiago memberitahu pihak berkuasa selepas serbuan parti Halloween di KL

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Berhenti memburu transgender seperti penjenayah, Charles Santiago memberitahu pihak berkuasa selepas serbuan parti Halloween di KL

Read Next

T-rex dipamerkan di Singapura apabila pakar mengecam lelongan yang ‘memudaratkan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.