The Malaysia Post

Selepas sokongan masa lalu untuk BN dicungkil, Ketua Batas Muda berharap untuk diubah

Amira Aisya bercakap semasa sidang media Muda mengenai pengumuman calon bagi pilihan raya umum ke-15, 29 Oktober 2022.

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia

Calon Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) untuk Kepala Batas Muhammad Danial Abdul Majeed mendakwa di Twitter hari ini bahawa pandangan politiknya telah berubah daripada ketika beliau secara terbuka mengaku menyokong Barisan Nasional.

Pergerakan Sheraton 2020

Mengulas tweet sebegitu sejak 2013 dan baru-baru ini 2018 yang digali daripada suapan Twitternya, beliau mendakwa bahawa sehingga Gerakan Sheraton 2020, beliau “diselubungi oleh politik kaum dan agama”.

Datuk Seri Najib Razak

Dia mengakui tweet di mana dia mempertahankan skim bantuan kewangan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan menuduh DAP berniat untuk menghancurkan Islam dan orang Melayu.

“Saya tidak boleh mengelak identiti politik saya pada 2013,” tulisnya apabila menerima tweet itu sebagai miliknya, sebelum menegaskan dia tidak lagi melanggan pandangan sedemikian.

“Muda membawa gelombang yang mengangkat semua orang merentasi semua agama, bangsa, warna kulit, umur dan latar belakang. Saya percaya inilah yang perlu kita bawa. Politik nilai, dasar dan perkhidmatan. Sekurang-kurangnya, inilah yang saya ingin bawa dari diri saya ke negara ini.

“Saya mahu lebih ramai orang mendapat inspirasi untuk berubah. Masa lalu bukanlah penghalang untuk berubah kepada identiti politik yang lebih progresif. Tidak ada yang salah dengan itu dan tidak perlu takut,” katanya dalam tweet.

Tweet lama Danial telah menyebabkan pengguna di Twitter mempersoalkan keikhlasannya terhadap agenda Muda dan kebijaksanaan rakan PH meletakkannya sebagai calon untuk pilihan raya umum ke-15.

Muda bernama Danial

Semalam, Muda menamakan Danial sebagai salah seorang daripada tiga calon parlimen yang turut disertai Siti Rahayu Baharin dan Lim Wei Jiet di Tanjong Karang di Selangor dan Tanjung Piai di Johor, masing-masing.

Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata beliau akan membuat pengumuman sama ada beliau akan mempertahankan kerusi Parlimen Muar pada Rabu ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 19 November sebagai hari pengundian, 5 November untuk penamaan calon manakala pengundian awal akan berlangsung pada 15 November.

Baca Lagi | Pelakon Fattah Amin lulus dari UUM dalam Senarai Dekan (VIDEO)

Baca Lagi | Hitam dan putih: ‘Kuih’ untuk minum petang dengan krim kelapa wangi dan pulut hitam

Read Previous

Jangan hanya undi menentang sesuatu PRU15 ini, undilah sesuatu, kata Chin Tong dari DAP

Read Next

Berhenti memburu transgender seperti penjenayah, Charles Santiago memberitahu pihak berkuasa selepas serbuan parti Halloween di KL

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.