The Malaysia Post

Jangan hanya undi menentang sesuatu PRU15 ini, undilah sesuatu, kata Chin Tong dari DAP

Timbalan Setiausaha Agung DAP Liew Chin Tong bercakap semasa wawancara dengan Malay Mail di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur, 12 Oktober 2022.

PRU15

Sama ada Umno yang diketuai perdana menteri sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atau presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Pakatan Harapan (PH) perlu bekerja keras dua kali ganda untuk memenangi pengundi menjelang pilihan raya umum (PRU15) pada 19 November ini. 

Liew Chin Tong

Pengarah pilihan raya kebangsaan DAP Liew Chin Tong berkata PH tidak akan menjalankan kempen negatif menentang “Umno yang tidak bertaubat dan tidak berubah”, sebaliknya kempen positif yang berpaksikan masa depan Malaysia dan bagaimana PH boleh membantu meningkatkan kehidupan rakyat Malaysia dari segi gaji, pekerjaan, pengangkutan awam, pendidikan, perumahan dan penjagaan kesihatan.

“Kita mesti dapat menyatakan masa depan yang lebih baik walaupun dari sudut orang muda, untuk meyakinkan orang ramai bahawa anda bukan hanya mengundi menentang sesuatu; anda mengundi untuk sesuatu.

“Di sinilah menjadi cabaran kita untuk semua orang menyatakan bahawa — sama ada kita berjaya atau tidak saya tidak pasti — tetapi saya fikir adalah penting kita tahu apa yang kita lawan,” kata Liew kepada Malay Mail dalam temu bual baru-baru ini.

DAP

Liew, yang juga timbalan setiausaha agung DAP, berkata masih segar dalam fikiran ramai pihak apakah jenis parti Umno pada 2018 dan itu tidak berubah sedikit pun.

“Umno di bawah Zahid mempersembahkan kepada rakyat Malaysia pilihan raya ini sebagai parti lama yang tidak bertaubat dan tidak berubah. Ia tidak menunjukkan dirinya sebagai sesuatu yang baru.

“Ia tidak mengganggu untuk cuba meyakinkan orang ramai bahawa ia tidak akan menjadi seperti pada masa lalu.

Usia Emas

“Ia pada asasnya memberitahu rakyat Malaysia bahawa masa lalu adalah zaman keemasan — era Najib (bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak) adalah standard emas, dan ini adalah era yang mereka cuba bangkitkan,” katanya.

Adakah ini mengubah permainan PH?

Menurut Liew, PH, selama ini, sentiasa berfikir bahawa Umno akan menampilkan dirinya secara berbeza — dengan pemimpin sama ada Ismail Sabri atau timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan berkaliber di teraju, atau orang lain tanpa bagasi.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah berfikir bahawa kami akan berjuang menentang kepimpinan yang lebih canggih dan lebih pertengahan yang sekurang-kurangnya telah insaf dan cuba melakukan pembaharuan atau sekurang-kurangnya membentangkan sesuatu yang baharu.

“Sekarang awak mendapat perkara yang sama. Di satu pihak, dari satu segi, kita hanya mengulangi pilihan raya lalu di mana Zahid mendedahkan dirinya dengan jelas sehingga anda tahu apa yang perlu ditentang,” katanya.

Satu-satunya halangan yang tinggal ialah PH mesti dapat menentukan apa yang rakyat Malaysia perjuangkan — dan ini bermakna mengetahui apa yang mereka lawan.

“Dan merentas garis perkauman di mana terdapat ramai orang Melayu yang tidak suka rasuah, ramai orang Melayu yang tidak suka kesombongan, ramai orang Melayu yang tidak percaya bahawa politik perlu mengatasi segala-galanya.

“Anda boleh memanggil pilihan raya kemudian; anda tidak perlu memanggilnya sekarang.

“Hujahnya sangat mudah kerana kita mempunyai kehidupan. Ia bukan tentang politik anda. Ia juga tentang kehidupan dan rezeki kita. Lebih-lebih lagi selepas Covid-19, rasa ‘kita jaga kita’, perasaan bahawa ahli politik bergaduh sesama sendiri, namun kita perlu mempunyai kehidupan yang lebih baik, kita perlu bertahan, dan anda mengabaikan kehidupan dan mata pencarian kami,” katanya. tambah.

Pada 10 Oktober, perdana menteri sementara Ismail Sabri berkata Agong telah memperkenankan pembubaran Parlimen, mencetuskan pilihan raya umum yang mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pengumuman itu.

Pada 20 Oktober lalu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan Hari Penamaan Calon PRU15 akan jatuh pada 5 November, manakala pengundian pada 19 November.

Ini walaupun terdapat amaran mengenai hujan lebat oleh Jabatan Meteorologi Malaysia yang mungkin bertepatan dengan tempoh kempen selama dua minggu serta hari pengundian.

Baca Lagi | Tingkatkan kekerapan penerbangan menjelang PRU15, kata Wee kepada syarikat penerbangan

Baca Lagi | Presiden PKDM Peter Anthony untuk bertanding Tenom, parti mengintai dua lagi kerusi pedalaman Sabah

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Hitam dan putih: ‘Kuih’ untuk minum petang dengan krim kelapa wangi dan pulut hitam

Read Next

Selepas sokongan masa lalu untuk BN dicungkil, Ketua Batas Muda berharap untuk diubah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.