The Malaysia Post

Presiden PKDM Peter Anthony untuk bertanding Tenom, parti mengintai dua lagi kerusi pedalaman Sabah

Presiden Parti Kebajikan Demokratik Malaysia (PKDM) Datuk Peter Anthony dijangka bertanding di Tenom.

Parti Kesejahteraan Demokratik Malaysia

Parti Kesejahteraan Demokratik Malaysia (PKDM), parti serpihan Warisan hari ini mengesahkan mereka akan bertanding di tiga kerusi pedalaman parlimen utama — kerusi Tenom serta kerusi Keningau dan Pensiangan.

Datuk Peter Anthony

Presiden parti Datuk Peter Anthony sendiri akan bertanding di kerusi Tenom seperti yang dijangkakan, menentang bekas sekutu DAP dan penyandangnya Noorita Sual serta calon Warisan dan kerajaan Gabungan Rakyat Sabah(GRS)-Barisan Nasional (BN) yang memerintah.

Ini merupakan kali pertama Peter bertanding di kerusi parlimen tetapi pertembungan pelbagai penjuru dijangka menjadi antara kerusi panas bagi negeri itu.

Calon Kerusi Keningau dan Pensiangan

Peter masih belum menamakan calon bagi kerusi Keningau dan Pensiangan. Kedua-dua kawasan pilihan raya itu adalah kubu kuat bagi penyandang Parti Solidariti Tanah Airku (Star) presiden Datuk Jeffrey Kitingan dan timbalan presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) Datuk Arthur Kurup.

PKDM sebelum ini mengumumkan akan bertanding di Kota Kinabalu, Kota Marudu, Sepanggar dan Kimanis. Naib presidennya, Juil Nuatim, dijangka bertanding di kerusi Papar.

“Selebihnya kami akan umumkan minggu depan. Mungkin selewat-lewatnya pada 3 atau 4 November. Terdapat banyak calon berpotensi yang ingin bertanding menggunakan logo kami jadi kami perlu memeriksa semua orang. Hanya mereka yang berpotensi untuk menang, atau sekurang-kurangnya bersaing , akan melalui,” katanya.

Bagaimanapun, penyertaan PKDM terhadap kerajaan yang memerintah terus menimbulkan kemarahan apabila Peter mengisytiharkan mereka mesra dengan kerajaan GRS-BN walaupun belum mendapat kelulusan untuk menyertai gabungan itu.

Beliau mengulangi pendiriannya bahawa parti itu akan menyokong kerajaan hari yang dipilih oleh pengundi.

“Jadi itulah sebabnya kita mesra GRS di negeri ini. Tetapi kita akan memilih kerajaan persekutuan sekarang jadi jika kita kalah, kita akan menjadi tuan-tuan dan menyokong kerajaan hari ini, yang saya fikir adalah perkara biasa, demi kepentingan pembangunan,” katanya.

Peter berkata beliau tidak tahu mengapa pihak tertentu membuat isu sedemikian, menunjukkan bahawa mungkin sesetengah pihak berasa terancam.

Kedua-dua pemimpin Umno dan Warisan telah menyindir bahawa PKDM bersekongkol dengan GRS dengan agenda mungkin untuk memecahkan undi.

Bagaimanapun, Peter menafikan dakwaan itu dengan berkata PKDM tidak mempunyai peranan dalam pengurusan dan pentadbiran negeri.

“Saya presiden PKDM dan presiden KDM Malaysia — tidak logik saya berada di sini untuk memecahkan undi. Itu tuduhan liar. Akhirnya, apa yang penting ialah siapa yang rakyat pilih. Kita akan tahu pada 19 November sama ada apa yang mereka katakan benar,” katanya.

Peter mengambil sapuan pada bekas partinya dan mencadangkan agar parti itu tinggal di luar daerah pedalaman yang bukan keahlian mereka.

“Seperti yang anda boleh lihat, mereka mempunyai kurang daripada 200 orang yang menghadiri majlis mereka di sini semalam. Nampaknya ia bukan sambutan yang besar. Saya menasihatkan mereka untuk menumpukan perhatian di pantai timur, bukan di kawasan pedalaman atau kawasan KDM,” katanya.

Peter merujuk kepada kehadiran Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal di Tenom semalam, di mana beliau menggesa pengundi menolak Peter dan PKDM.

Shafie mempunyai pengaruh paling besar di pangkalan asalnya di Semporna dan pantai timur, dan parti itu telah bergelut untuk mendapatkan sokongan masyarakat bukan Islam.

Peter, bekas naib presiden Warisan dan sekutu rapat kepada Shafie, memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melalap dengan tiket Warisan pada pilihan raya negeri 2020, satu daripada hanya dua kerusi bukan Islam yang dimenangi parti itu.

Beliau kemudiannya keluar parti untuk membentuk PKDM, memetik perubahan kepada hala tuju dan agenda parti.

Beberapa pertuduhan mahkamah kerana rasuah terhadapnya turut digugurkan baru-baru ini.

Baca Lagi | Duo Malaysia dinamakan sebagai pemenang Hadiah Sains Asean-AS

Baca Lagi | Mangsa banjir Kedah sehingga 267 orang setakat pagi ini

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Mangsa banjir Kedah sehingga 267 orang setakat pagi ini

Read Next

Tingkatkan kekerapan penerbangan menjelang PRU15, kata Wee kepada syarikat penerbangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.