The Malaysia Post

Mangsa banjir Kedah sehingga 267 orang setakat pagi ini

Orang ramai membantu memindahkan warga emas di Baling yang dilanda banjir, Kedah 5 Julai 2022.

Mangsa Banjir di Kedah

Jumlah mangsa banjir di Kedah meningkat kepada 267 orang daripada 87 keluarga, setakat 8 pagi ini berbanding 87 orang daripada 27 keluarga sebelum ini.

Angkatan Pertahanan Awam Kedah

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, Mejar (PA) Muhammad Suhaimi Mohd Zain berkata empat pusat pemindahan sementara (PPS) baharu dibuka di daerah Baling dan Kota Setar malam tadi.

“Tiga PPS dibuka di Baling pada jam 8 malam tadi iaitu di Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjung Pari yang menempatkan 57 orang daripada 20 keluarga, PPS SK Sri Bayu menempatkan 33 orang daripada 11 keluarga dan 19 mangsa daripada sembilan keluarga ditempatkan di SK Siong PPS.

“Satu PPS juga telah dibuka pada pukul 7.30 malam di SK Suka Menanti di Kota Setar, menempatkan 73 orang daripada 21 keluarga,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

SK Binjai PPS

Sementara itu, beliau berkata PPS SK Binjai yang dibuka di daerah Kubang Pasu sejak Rabu masih menempatkan 86 orang daripada 26 keluarga.

“Hujan lebat selama beberapa jam di daerah Baling dan Kota Setar menyebabkan paras air naik dan banjir berlaku. Cuaca pagi ini mendung dan kita harap tidak hujan lebat seperti petang semalam,” katanya.

Laman web Inurbanjir Awam Jabatan Pengairan dan Saliran

Sementara itu, laman web rasmi Inurbanjir Awam Jabatan Pengairan dan Saliran melaporkan Sungai Anak Bukit di Taman Aman, Kota Setar merekodkan bacaan paras air 2.82 meter iaitu melebihi paras bahaya dan ia berada pada aliran menaik setakat 9 ini. pagi.

Paras air Sungai Kedah di Jambatan Lebuhraya, Kota Setar telah melepasi paras amaran dengan bacaan 1.89 meter, manakala bacaan paras air di beberapa sungai di beberapa daerah berada pada paras berjaga-jaga.

Baca Lagi | ‘Joget Buatan Malaysia’: Mengembalikan bunyi ‘joget’ untuk generasi baharu

Baca Lagi | Duo Malaysia dinamakan sebagai pemenang Hadiah Sains Asean-AS

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Duo Malaysia dinamakan sebagai pemenang Hadiah Sains Asean-AS

Read Next

Presiden PKDM Peter Anthony untuk bertanding Tenom, parti mengintai dua lagi kerusi pedalaman Sabah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.