The Malaysia Post

Duo Malaysia dinamakan sebagai pemenang Hadiah Sains Asean-AS

Dr Sok Ching Cheong memenangi kategori saintis senior manakala Dr Maxine Tan memenangi kategori saintis pertengahan kerjaya.

Makmal Penaja Jamin Ke-8-Hadiah Sains Asean-AS untuk Wanita 2022

Dua penyelidik wanita telah berjaya meletakkan Malaysia di peringkat antarabangsa apabila muncul sebagai pemenang dua kategori dalam 8th Underwriters Laboratories-Asean-US Science Prize for Women 2022.

Penyelidikan Kanser Malaysia

Mereka ialah timbalan ketua pegawai saintifik Penyelidikan Kanser Malaysia Dr Sok Ching Cheong dan pensyarah dan penyelidik kanan Kampus Universiti Monash Malaysia, Dr Maxine Tan.

Dr Sok Ching Cheong dan Dr Maxine Tan

Dr Sok memenangi Kategori Saintis Kanan melalui penyelidikan untuk membangunkan alat tele-perundingan, MeMoSA (Saringan Mulut Mudah Alih) yang merupakan platform kesihatan digital dipacu kecerdasan buatan (AI) untuk pengesanan awal kanser mulut.

Dr Maxine memenangi Kategori Saintis Pertengahan Kerjaya

Dr Maxine memenangi Kategori Saintis Pertengahan Kerjaya untuk penyelidikannya dalam pengimejan perubatan dan AI dengan membangunkan model penilaian risiko jangka pendek kanser payudara pertama berdasarkan mamografi dan ciri klinikal dan demografi.

Dalam satu kenyataan media hari ini, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba menyifatkan kejayaan itu sebagai pendorong kepada kedua-dua penyelidik untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dalam penyelidikan saintifik.

“Kejayaan mereka diharap menjadi sumber inspirasi untuk menyemarakkan minat dalam kalangan institusi penyelidikan negara dan penyelidik khususnya saintis wanita untuk menyumbang lebih banyak penyelidikan berkualiti dalam bidang sains, teknologi dan inovasi,” katanya.

Kecerdasan Buatan dalam Kesihatan dan Keselamatan

Makmal Penaja Jamin Ke-8-Hadiah Sains Asean-AS untuk Wanita 2022 bertemakan Kecerdasan Buatan dalam Kesihatan dan Keselamatan ialah program kerjasama Jawatankuasa Sains, Teknologi dan Inovasi Asean, Agensi Pembangunan Antarabangsa dan Makmal Penaja Jamin Amerika Syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Baca Lagi | Cara Menukar Had Transaksi Maybank2u

Baca Lagi | ‘Joget Buatan Malaysia’: Mengembalikan bunyi ‘joget’ untuk generasi baharu

Read Previous

‘Joget Buatan Malaysia’: Mengembalikan bunyi ‘joget’ untuk generasi baharu

Read Next

Mangsa banjir Kedah sehingga 267 orang setakat pagi ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.