The Malaysia Post

‘Joget Buatan Malaysia’: Mengembalikan bunyi ‘joget’ untuk generasi baharu

Pemuzik pemenang anugerah Datuk M. Nasir pada pelancaran ‘Joget Made in Malaysia’ 27 Oktober 2022 di Pusat Dagangan Dunia, Kuala Lumpur.

Datuk M. Nasir

Pemuzik pemenang anugerah Datuk M. Nasir melalui label rekodnya, Luncai Emas Sdn Bhd, akan mengorak langkah pertama dalam memperbaharui muzik “joget” menerusi Joget Made in Malaysia — sebuah album kompilasi 10 lagu yang merupakan usaha kerjasama 12 orang tempatan artis dan 20 komposer.

Joget

Menggabungkan muzik tradisional “joget” dengan pendekatan lebih moden, usaha itu merangkumi penyertaan pensyarah seni dan muzik serta pelajar empat universiti iaitu Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Malaysia Kelantan ( UMK) dan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

Artis termasuk Pemuzik Arus Perdana dan Bebas

Artis yang terlibat termasuk pemuzik arus perdana dan bebas seperti penyanyi rap Kmy Kmo dan Luca Sickta, penyanyi Amir Jahari dan Jaclyn Chia serta kumpulan indie, Iqbal M dan Ramayan.

K-KOMM

Album bernilai RM400,000 itu diterbitkan oleh Luncai Emas dengan sokongan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) menerusi Dana Muzik Digitalnya.

Menurut Nasir, sudah hampir 20 tahun sejak muzik “joget” terakhir dikeluarkan secara komersial dan dia mahu mendedahkan bunyi yang hilang ini dalam format moden untuk menarik minat generasi muda.

“Kebanyakan mereka (artis terbabit) datang dari universiti dan mereka bukan dari dunia komersial. Kami mahu melihat standard dan keupayaan mereka dan kebanyakan mereka memilikinya.

“Ini juga boleh dilihat sebagai percubaan. Kerana saya boleh memanggil komposer dan pemuzik yang terkenal, namun kosnya akan melampaui bumbung, jadi kami memutuskan untuk memberi laluan kepada mereka yang mempunyai hati untuk kepelbagaian dan muzik tradisional.

“Kami memberi mereka peluang untuk meluahkan, mentafsir idea mereka sendiri dalam muzik moden menggunakan irama ‘joget’,” kata Nasir.

(Dari kiri) Pengarah produksi Luncai Emas, Keon Omar, Datuk M. Nasir bersama pensyarah UMK, Profesor Madya Raja Iskandar Raja Halim dari fakulti teknologi kreatif dan warisan.

Penyanyi Mentera Semerah Padi itu juga mendedahkan bahawa ramai generasi muda tidak didedahkan dengan genre tersebut manakala ada yang mungkin sudah mengetahuinya tetapi sudah lama tidak mendengar muzik “joget”.

Menurut penerbit eksekutif album dalam pengarah produksi Luncai Emas, Keon Omar, adalah penting bagi mereka untuk menyampaikan peluang seperti ini kepada pelajar seni dan muzik kerana dia melihat mereka sebagai pengganti mereka.

Katanya, proses pembikinan album itu mengambil masa kira-kira lima bulan untuk disiapkan dan kesemua lagu itu perlu melalui semakan kualiti oleh Nasir dan beliau sendiri untuk mendapatkan kelulusan.

“Walaupun ini album, kami akan mengeluarkannya secara single demi single. Kami mahu fokus mempromosikan setiap single.

“Mungkin dalam sebulan, kami boleh mengeluarkan sekitar dua single dengan bantuan K-KOMM dari segi tayangan radio tempatan.

“Kami akan menganggap setiap lagu sebagai single komersial kerana terdapat beberapa lagu yang jarang ditemui di dalamnya,” kata Keon.

Tambahnya, mereka juga telah berunding dengan pakar warisan sebelum meneruskan penciptaan album.
Pada bulan Julai, mereka menjemput artis dan komposer untuk taklimat “joget” yang mendalam oleh Profesor Madya Raja Iskandar Raja Halim UKM dari fakulti teknologi kreatif dan warisan untuk hadir sebagai penasihat seni dan warisan mereka.

“Kami membuat bengkel di mana kami memanggil semua komposer dan artis yang terlibat untuk taklimat sejarah ‘joget’.

“Dari mana asalnya, iramanya, supaya mereka boleh mendapatkan pandangan umum tentang asas-asas “joget”.

“Kemudian kami biarkan mereka mencipta seni dengannya. Tafsiran oleh generasi baharu sambil kekal dengan ‘elemen joget’,” kata Raja Iskandar.

Di dalam Album Joget Made in Malaysia

Rappers Kmy Kmo dan Luca Sickta yang sebelum ini pernah bekerjasama dengan Nasir dalam single mereka Zuhud, bersyukur dapat terlibat dengan album Joget Made in Malaysia menerusi Tepuk Bantal dan Damai.

Menurut Kmy, kedua-dua mereka memang peminat muzik Nasir sejak kecil lagi menjadikan Nasir sebagai sumber inspirasi untuk lagu mereka.

“Saya membesar dengan mendengar lagu M. Nasir dan apa yang saya suka tentang dia ialah seni muziknya. Cara dia membawanya unik.

“Bukan sahaja dari wataknya tetapi dari muziknya juga. Jadi, dari situ saya tercetus idea untuk memasukkan beberapa irama timur tengah ke dalamnya,” kata Kmy.
Beliau menambah bahawa ia adalah sebahagian daripada misi dan visi mereka dalam industri muzik untuk bereksperimen dan mereka mempunyai kebolehan untuk mengitar semula muzik tradisional lama dan menjadikannya lebih segar untuk generasi muda.

Sementara itu, bercakap mengenai kemungkinan reaksi orang ramai terhadap album itu, Luca berkata, kedua-duanya bersedia menerima apa sahaja dengan tangan terbuka.

“Bagi saya, saya lebih suka dikritik kerana karya saya dalam muzik tradisional kami sendiri yang kami cuba berimprovisasi daripada cuba meniru muzik luar yang dipuji orang pada masa ini.

“Niat kami adalah jelas; kami membesar dengan muzik ini yang telah memberi kesan kepada zaman kanak-kanak kami, dan kami mahu generasi muda belajar tentang kekuatan dalam muzik kami sendiri,” kata Luca.

Bagi band indie tempatan Iqbal M, mereka sangat teruja untuk menjadi sebahagian daripada projek itu kerana ini adalah kali pertama mereka muncul dalam album kompilasi.

Band ini menyumbangkan Tidurlah Sayang, Tidur, yang digubah dan ditulis oleh kumpulan itu sendiri.
Menurut frontman, Muhammad Iqbal Othman, walaupun tidak berpeluang berganding bahu dengan artis lain terbabit, mereka gembira dapat berkongsi pendengar dengan mereka.

Tambahnya, antara cabaran yang mereka hadapi dalam menghasilkan lagu itu ialah mereka terpaksa melakukannya secara dalam talian memandangkan Iqbal berada di Melaka ketika itu manakala rakan sepasukannya berada di Kuala Lumpur.

“Kami diberi masa yang singkat untuk menghabiskan lagu itu dan kebetulan dalam masa yang singkat itu, saya berada di Melaka, dan yang lain berada di KL.

“Jadi, kami melakukan segala-galanya dalam talian, semua orang mencurahkan idea mereka untuk peranan mereka dan dari situ kami menggilap segala-galanya, dan kami melemparkan semua idea ke dalam sesi rakaman kami,” kata Iqbal kepada Malay Mail.

“Saya rasa ‘Moden Rokes’ (fanbase Iqbal M) akan dapat menerimanya kerana sebelum ini kami ada buat lagu yang berunsurkan ‘joget’ dalam lagu Antara Dua Darjat kami.

“Pada masa sama, kami juga cuba menarik pendengar baharu dan itu antara sebab kami bersetuju untuk menjadi sebahagian daripada album kompilasi.

“Jika sebelum ini orang tidak pernah mendengar tentang Iqbal M, mungkin selepas dikeluarkan, mereka akan mendengarnya. Jadi, lagu ini sedikit sebanyak-sebagai hadiah kepada Moden Rokes serta pengenalan kepada pendengar baharu,” kata Iqbal.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Cara Menukar Had Transaksi Maybank2u

Read Next

Duo Malaysia dinamakan sebagai pemenang Hadiah Sains Asean-AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.