The Malaysia Post

Tingkatkan kekerapan penerbangan menjelang PRU15, kata Wee kepada syarikat penerbangan

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong bercakap kepada media mengenai Program Pengauditan Mystery Shopper, Kesediaan dan Stesen Siap Sedia (AKSES) di Aras 9 Alila Bangsar, Brickfields 22 September 2022.

Syarikat Penerbangan di Malaysia untuk Meningkatkan Kekerapan Penerbangan

Syarikat penerbangan di negara ini diminta menambah kekerapan penerbangan menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) supaya harga jualan tiket dapat dikawal.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata waktu operasi lapangan terbang itu juga perlu dilanjutkan sehingga tengah malam, jika perlu.

Beliau menggesa syarikat penerbangan bersikap adil kepada semua penumpang terutama pelajar yang kebanyakannya akan memilih untuk membeli tiket pada harga murah.

“Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) perlu meningkatkan pemantauan harga tiket dan jadual penerbangan bagi membolehkan rakyat pulang mengundi.

“Saya akan minta (MAVCOM) lihat kemudahan yang ada dan gunakan sebaik mungkin. Bagi pengangkutan darat, saya jamin semuanya mencukupi sepanjang tempoh (PRU15),” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Hari Sukan Negara peringkat daerah Batu Pahat dan majlis penyerahan Bantuan Lesen Memandu (BLKM) Keluarga Malaysia kepada 107 penerima di SMK Suria Perdana, di sini hari ini.

Mengenai BLKM, penyandang Ahli Parlimen Ayer Hitam itu berkata kira-kira 2,000 orang daripada kumpulan B40 di seluruh negara telah mendapat manfaat daripada inisiatif itu sejak ia dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 13 Mac, sambil menambah bahawa kebanyakan mereka menetap. di pedalaman Pahang, Sabah dan Sarawak.

BKLM membenarkan Orang ramai mendapat Lesen Memandu yang Sah

Wee berkata BKLM membolehkan orang ramai mendapatkan lesen memandu yang sah dengan mudah dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan.

“Diharap golongan berkenaan dapat menjalani kehidupan yang lebih baik dan meningkatkan taraf sosio-ekonomi mereka,” katanya.

Baca Lagi | Duo Malaysia dinamakan sebagai pemenang Hadiah Sains Asean-AS

Baca Lagi | Presiden PKDM Peter Anthony untuk bertanding Tenom, parti mengintai dua lagi kerusi pedalaman Sabah

Read Previous

Presiden PKDM Peter Anthony untuk bertanding Tenom, parti mengintai dua lagi kerusi pedalaman Sabah

Read Next

Pemenang Nafkah Wanita: Mengapa Orang Berpenghasilan Tinggi Memberi Pampasan di Rumah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.