The Malaysia Post

Pemenang Nafkah Wanita: Mengapa Orang Berpenghasilan Tinggi Memberi Pampasan di Rumah

Semakin ramai wanita membawa pulang cek yang lebih besar daripada pasangan lelaki mereka. Namun mencari nafkah masih menimbulkan perasaan tidak selamat dan tidak selesa bagi kedua-dua pihak.

Kisah Erin

Apabila Erin mula-mula berkumpul dengan teman lelakinya, mereka berdua bekerja dalam pekerjaan gaji minimum. Dia seorang pelajar yang bekerja sambilan dalam perkhidmatan pelanggan, manakala dia bekerja sebagai tukang masak. Pada tahun 2020, dia mendapat apa yang dia rujuk sebagai pekerjaan “gadis besar” pertamanya dalam kerajaan tempatan, dan melonjakkan tangga kerjaya. Pada usia 27 tahun, Erin kini memperoleh pendapatan yang lebih besar daripada pasangannya.

“Apabila saya mendapat panggilan telefon untuk memberitahu saya telah mendapat pekerjaan itu, kami terus bercakap tentang gaji,” kata Erin, yang tinggal di Yorkshire, UK. “Saya bertanya sama ada fakta bahawa saya mendapat lebih banyak akan membuatkan dia berasa tidak selesa. Dia berkata ya, dia suka apabila dia boleh melakukan perkara untuk saya yang saya tidak mampu lakukan, kerana ia membuatkan dia berasa seperti dia menjaga saya. Tetapi dia tidak merasa dikuburkan dengan gaji saya yang lebih tinggi. Dia cuma nak saya bahagia.”

Walaupun bukan sesuatu yang luar biasa bagi wanita untuk mengatasi pendapatan pasangan mereka, Erin kekal dalam minoriti sebagai pencari nafkah wanita. Di UK, hanya kira-kira 26% wanita memperoleh lebih banyak wang daripada pasangan mereka pada 2019, dan di AS ini adalah sekitar 30% — tidak mengejutkan, kerana wanita bekerja masih memperoleh 16% kurang daripada lelaki secara purata.

Itulah sebabnya Erin, dan ramai wanita dalam hubungan heteroseksual seperti dia, merasakan keperluan untuk berbual tentang perasaan pasangan mereka tentang kuasa pendapatan mereka yang lebih tinggi, dan melindungi mereka daripada sebarang emosi negatif atau perasaan kekuningan — perbualan yang mereka mungkin tidak akan rasa keperluan untuk mempunyai jika keadaan telah terbalik.

Kuasa pendapatan wanita mungkin telah melonjak dalam banyak keadaan, namun sikap terhadap pencari nafkah wanita masih ketinggalan. Selain berdepan penghakiman luaran, wanita yang melebihkan pendapatan pasangan mereka masih sering memikul sebahagian besar buruh tradisional ‘wanita’, seperti kerja rumah dan penjagaan anak, menyebabkan mereka bekerja berlebihan secara kronik, di bawah tekanan dan berjuang untuk melindungi perkongsian mereka daripada emosi dan persepsi negatif .

Semua ini boleh membawa kesan — penyelidikan menunjukkan bahawa perkahwinan heteroseksual dengan pencari nafkah wanita lebih berkemungkinan berakhir dengan perceraian. Tetapi pakar menunjukkan bahawa ini tidak semestinya berlaku.

Beban rumah tangga wanita pencari nafkah

Dari segi sejarah, lelaki hampir selalu mengatasi pasangan wanita mereka. Wanita, selalunya dikecualikan sepenuhnya daripada tenaga kerja, sebaliknya cenderung memikul majoriti buruh domestik, termasuk kerja rumah dan penjagaan anak.

Tetapi bukti menunjukkan bahawa sejak wanita telah memasuki tenaga kerja secara beramai-ramai, ketidakseimbangan dalam tugas domestik tidak benar-benar diperbaiki — walaupun wanita membuat lebih banyak wang daripada pasangan mereka.

perempuan

Wanita mungkin merasa terpaksa membayar pampasan kerana melanggar peranan jantina tradisional sebagai pencari nafkah dengan menggandakan sumbangan mereka di rumah — Raina Brands
Sesetengah penyelidik mendapati bahawa di UK, 45% pencari nafkah wanita masih melakukan sebahagian besar tugas rumah tangga, berbanding hanya 12.5% pencari nafkah lelaki, dan purata pencari nafkah wanita membelanjakan setara dengan sepanjang hari bekerja menjaga rumah. di atas pekerjaan sepenuh masa mereka.

Australia dan AS

Selain itu, penyelidikan yang dijalankan di Australia dan AS menunjukkan bahawa walaupun wanita mengurangkan kerja rumah mereka apabila pendapatan mereka meningkat, ini hanya benar sehingga tahap tertentu. Sebaik sahaja wanita mula melebihkan pendapatan pasangan mereka, penyelidik mendapati bahawa pasangan sering kembali kepada peranan jantina yang lebih tradisional, dengan wanita mengambil bahagian kerja rumah yang tidak seimbang.

“Perasaan seperti kami melanggar jangkaan masyarakat tentang maksud menjadi seorang wanita atau lelaki boleh menjadi sangat tidak selesa,” kata Raina Brands, seorang profesor bersekutu di UCL School of Management, yang penyelidikannya memfokuskan pada stereotaip jantina.

“Wanita mungkin merasa terpaksa membayar pampasan kerana melanggar peranan jantina tradisional sebagai pencari nafkah dengan menggandakan sumbangan mereka di rumah,” sambungnya. “Tetapi apa yang perlu diingat oleh pasangan ialah perasaan tidak selesa boleh membawa kepada beberapa keputusan rumah tangga yang sangat tidak rasional, seperti wanita memilih untuk mendapatkan pendapatan yang lebih rendah atau meninggalkan kerja bergaji sepenuhnya (yang menghilangkan keselamatan kewangan rumah tangga), atau mengambil alih lebih daripada bahagian kerja rumah tangga mereka (yang membawa kepada ketidakbahagiaan).”

Penghakiman luaran

Walaupun pasangan mempunyai niat terbaik untuk memisahkan buruh dengan cara yang saksama, pertimbangan dan persepsi luaran boleh menghalang, kata Siran Cao, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Mirza, sebuah syarikat fintech yang berpangkalan di London yang menumpukan pada jantina jurang gaji. Ini boleh menyebabkan golongan wanita berpendapatan tinggi mengambil kerja dan tanggungjawab tambahan.

“Sekolah masih cenderung untuk memanggil ibu, walaupun ayah disenaraikan sebagai kenalan utama,” kata Cao. “Adalah penting bagi lelaki untuk mengganggu norma jantina yang menjaga ini, supaya mereka mempunyai peluang untuk menjadi ibu bapa.”

Ini bukan satu-satunya situasi di mana persepsi luaran terhadap wanita berpendapatan tinggi memberi kesan negatif. Rowan, 24, bekerja sebagai akauntan, dan kini mendapat tunangnya. Dia berkata dia sering menghadapi penghakiman daripada orang lain tentang persediaan semasa mereka. “Saya mempunyai reaksi ‘mesti sukar’ atau orang mengatakan bahawa saya tidak kisah untuk menyokongnya,” kata Rowan, yang berpangkalan di Birmingham, UK. 

Dia berkata dia cuba mengelak daripada membangkitkan topik itu, dan dia belajar untuk tidak membiarkan permusuhan atau negatif menjatuhkannya.

Pertimbangan seperti ini sangat biasa, terutamanya untuk ibu yang berpendapatan tinggi. Satu kajian pada tahun 2013 menunjukkan bahawa 16% rakyat Amerika percaya bahawa membesarkan anak dalam keluarga di mana ibu adalah pencari nafkah utama akan memberi kesan negatif kepada anak-anak, dan 59% orang dewasa masih mengatakan bahawa kanak-kanak lebih baik apabila salah seorang daripada ibu bapa mereka tinggal. di rumah bersama mereka. 

Empat puluh lima peratus daripada mereka ini berkata adalah lebih baik jika ibu bapa yang tinggal di rumah adalah ibu, dengan hanya 2% memihak kepada bapa.

Tidak hairanlah pandangan yang tertanam mendalam ini boleh mempengaruhi cara pasangan bercakap tentang kuasa pendapatan mereka sendiri. Beberapa kajian malah menyokong bahawa pasangan begitu menyedari persepsi masyarakat terhadap pencari nafkah wanita sehingga pasangan berpendapatan campuran cenderung berbohong tentang kuasa pendapatan masing-masing apabila seorang isteri melebihi pendapatan suaminya, membesar-besarkan jumlah pendapatan lelaki itu. 

Sesetengah pasangan pergi lebih jauh, dengan wanita secara aktif memilih untuk tidak menjadi pencari nafkah; dalam pasangan di mana pendapatan wanita mempunyai potensi yang lebih besar untuk melebihi pasangannya (contohnya, jika dia mempunyai kelayakan dalam industri bergaji lebih tinggi), dia masih kurang berkemungkinan untuk terlibat dalam kerja bergaji dan cenderung memperoleh pendapatan di bawah potensinya apabila dia melakukannya.

Faktor penceraian

Bagi kebanyakan pasangan, hubungan mereka benar-benar diuji apabila dan jika mereka mempunyai anak – satu peristiwa penting yang belum dicapai oleh Erin dan Rowan. Pasangan yang sudah melanggar norma dari segi baki pendapatan mereka mesti membuat keputusan penting sama ada mereka juga akan memilih keseimbangan penjagaan anak yang bukan tradisional, dengan bapa yang berpendapatan rendah memikul lebih banyak tanggungjawab menjaga.

Data menunjukkan kebanyakannya tidak – lagipun, walaupun kira-kira satu perempat daripada wanita merupakan pencari nafkah utama di UK dan AS, hanya kira-kira satu daripada 10 lelaki yang mengatakan bahawa mereka adalah penjaga utama anak-anak mereka – dengan ketara kurang daripada yang dijangkakan. jika kuasa perolehan berkait secara langsung dengan buruh isi rumah. Seperti banyak aspek ketidaksamaan jantina, nampaknya jurang dan pertimbangan yang paling ketara muncul apabila wanita menjadi ibu.

Dan sementara sesetengah pasangan dengan pencari nafkah wanita berjaya mencari keseimbangan yang saksama – dan gembira -, data menunjukkan bahawa bagi kebanyakan pasangan ini tidak berlaku.

Walaupun berdekad-dekad bekerja untuk memperkasakan wanita dari segi kewangan, beberapa kajian menunjukkan pasangan heteroseksual masih lebih berkemungkinan untuk bercerai jika pasangan wanita itu mengatasi pendapatan suaminya. Penghakiman dan kesukaran membahagikan buruh rumah tangga kedua-duanya juga memainkan peranan yang besar dalam dinamika rumit hubungan ini – kajian telah menunjukkan lelaki yang berpendapatan kurang daripada pasangan wanita mereka lebih cenderung untuk menipu, dengan penyelidik berpendapat bahawa ini adalah cara memulihkan maskulin. identiti jantina. Dan dalam pasangan di mana pencari nafkah wanita menghabiskan lebih banyak masa untuk kerja rumah, ketidakpuasan perkahwinan berada pada tahap tertinggi.

Dalam dunia di mana wanita telah bekerja keras untuk mengatasi berat sebelah jantina, ini mungkin menjadikan pandangan pencari nafkah wanita kelihatan suram. Tetapi Brands berpendapat adalah penting bagi pasangan untuk tidak terperangkap dalam statistik menyeluruh, dan untuk memberi tumpuan kepada cara perhubungan boleh menjadi saksama yang mungkin untuk mereka.

“Pengambilan utama ialah peranan jantina bukanlah takdir,” katanya. “Pasangan yang menolak ketidakselesaan pengaturan bukan tradisional dan merundingkan pembahagian kerja rumah yang adil berbanding dengan sumbangan kewangan berkemungkinan besar untuk mencapai ekuiti dalam erti kata yang lebih luas juga, bermakna kedua-dua wanita dan lelaki mempunyai jaminan kewangan dan kebebasan daripada pasangan mereka, keupayaan untuk meneruskan kerjaya yang bermakna dan dapat mengimbangi kedua-dua kerjaya dan kehidupan keluarga mereka.”

Nama keluarga Erin dan Rowan dirahsiakan atas sebab privasi

Baca Lagi | Jangan hanya undi menentang sesuatu PRU15 ini, undilah sesuatu, kata Chin Tong dari DAP

Baca Lagi | Tingkatkan kekerapan penerbangan menjelang PRU15, kata Wee kepada syarikat penerbangan

Read Previous

Tingkatkan kekerapan penerbangan menjelang PRU15, kata Wee kepada syarikat penerbangan

Read Next

Pelakon Fattah Amin lulus dari UUM dalam Senarai Dekan (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.