The Malaysia Post

Panel untuk membuat perubahan dalam sukan Malaysia

Menteri Sukan Khairy Jamaluddin

Jika persatuan sukan negara telah merasakan bahang daripada Menteri Sukan Khairy Jamaluddin, mereka boleh mengharapkan penelitian lanjut dengan penubuhan Panel Penasihat Sukan (SAP) yang diketuai oleh Tun Ahmad Sarji Hamid.

Sukan Malaysia

Sejak Khairy memegang jawatan tahun lalu, beliau telah memainkan peranan, melakukan yang terbaik untuk meningkatkan taraf sukan Malaysia. Beliau telah menekankan pentadbiran yang betul, pengurusan dana dan program pembangunan.

Dalam proses itu, beliau pastinya telah memijak jari kaki persatuan sukan kebangsaan, yang melakukan hal mereka sendiri selama ini, tanpa sebarang semak dan imbang.

Niat Khairy adalah baik tetapi banyak persatuan sukan kebangsaan kecewa dengan campur tangan beliau. Mereka telah menandakan beliau sebagai gung-ho dan keluar untuk menarik perhatian, seperti semua menteri baru.

Sukan Malaysia

Hakikatnya, Khairy sangat berminat untuk melihat sukan Malaysia mencapai status yang lebih tinggi di arena dunia. Dan dia melakukannya dengan cara yang betul. Dia tidak menjanjikan hasil segera, tetapi bekerja pada rancangan jangka panjang.

Program pembangunan boleh menjadi kerja yang tidak berterima kasih, memakan masa, profil rendah dan dipenuhi dengan kekecewaan dan halangan. Ketabahan, keazaman dan dedikasi yang akhirnya menuai hasil.

Selama ini, Khairy berusaha sendirian untuk membetulkan keadaan dalam sukan. Kini, dia mempunyai SAP yang mengagumkan di belakangnya, yang ahlinya masing-masing mempunyai kekuatan mereka sendiri dan yang sama-sama meminati sukan. Di atas segalanya, mereka semua berkongsi visi Khairy.

Menamakan Sarji sebagai ketua panel sudah tentu mengangkat martabatnya. Bekas ketua setiausaha kerajaan dan bekas presiden Persatuan Lawn Bowl Malaysia terkenal dengan sikap tidak masuk akal dan kemahiran pentadbirannya. Mangkuk rumput kurang dikenali di Malaysia, tetapi Sarji membantu mengubahnya dan membawa penghormatan kepada negara dalam sukan itu.

Baca Lagi | Anwar mengakui bukan mudah untuk menggugurkan ‘kawan rapat, setia’ sebagai calon PRU15

Baca Lagi | T-rex dipamerkan di Singapura apabila pakar mengecam lelongan yang ‘memudaratkan’

Chef-de-mission Sukan Olimpik London sememangnya orang terbaik untuk menerajui panel, yang sangat relevan dengan konteks hari ini.

Ahli lain yang dipilih Khairy adalah pakar dalam bidang masing-masing dan akan memastikan panel itu dijalankan dengan cekap.

Datuk Seri Andrew Kam, selain menjadi presiden kelab badminton milik persendirian Kelab Raket Kuala Lumpur, adalah seorang peguamcara dan sangat mengenali undang-undang timbang tara sukan. George Koshy, seorang akauntan bertauliah dan pengurus pasukan hoki negara, juga menguruskan Kelab Hoki Kuala Lumpur. Wartawan sukan veteran Datuk Syed Nadzri Harun juga meminati sukan dan pengetahuan medianya akan berkhidmat dengan baik kepada panel.

Wakil Majlis Olimpik Malaysia Tan Sri Mohd Noor Rahim dan Datuk Low Beng Choo adalah veteran dalam persaudaraan sukan dan pengetahuan mereka tentang masalah yang dihadapi NSA akan menambah akauntabiliti kepada panel. Low adalah seorang peguam, dan seperti Mohd Noor, dia terlibat secara aktif dalam mesyuarat sukan antarabangsa. Ini meningkatkan sambungan global panel.

Datuk Mazlan Ahmad tidak perlu diperkenalkan kerana beliau adalah seorang pentadbir sukan veteran yang mempunyai pengetahuan dan idea yang luas tentang sukan. Input beliau akan sangat berharga.

Khairy akan menamakan dua lagi orang dalam panel itu — masing-masing seorang dari Sabah dan Sarawak — dan bersama-sama, kesemua sembilan ahli itu akan membentuk kumpulan yang hebat.

Panel itu boleh menjadi perkara terbaik yang telah berlaku kepada sukan Malaysia dan boleh meletakkannya kembali pada jalan kegemilangan semula.

NSA lebih baik bertindak bersama-sama atau bersiap sedia untuk diangkat dan didedahkan kerana panel ini tidak dijangka melihat sukan Malaysia diminati lagi, terutamanya dengan berbilion ringgit dibelanjakan setiap tahun.

Majlis Sukan Negara (MSN) juga harus mematuhi nasihat panel untuk memperkemas peranannya dan bekerjasama dengan ahli. Panel itu juga harus melihat MSN menjadi kurang terlibat dalam menjalankan program untuk persatuan sukan kebangsaan, yang akan memastikan yang kedua adalah mereka yang melakukan kerja dan bertanggungjawab.

Adalah baik untuk membantu persatuan sukan kebangsaan, tetapi mereka tidak sepatutnya disuap oleh MSN. SAP perlu mentakrifkan semula hubungan antara kedua-dua entiti ini.

Memang, panel sukan akan mempunyai tangan penuh, tetapi kami boleh yakin bahawa ia akan mencatatkan laluan yang lebih jelas untuk sukan Malaysia.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis atau penerbitan dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malay Mail Online.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

T-rex dipamerkan di Singapura apabila pakar mengecam lelongan yang ‘memudaratkan’

Read Next

Kembalinya stereng butang tekan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.