The Malaysia Post

Fahmi Fadzil: DNB Tidak Harus Membuat Tuntutan Perlindungan 5G tanpa Pengesahan

5g Pelancaran

Pada hari Isnin, Digital Nasional Berhad (DNB) mengumumkan bahawa ia telah melebihi sasaran pelancaran 5Gnya dengan mencapai hampir 50 peratus liputan populasi 5G menjelang akhir 2022. Nampaknya Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil tidak yakin kerana dia menggesa DNB untuk menjelaskan bagaimana mereka mencapai angka tersebut.

Fahmi menambah bahawa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) masih belum mengesahkan tuntutan liputan 5G mereka. Beliau berkata lain kali, DNB tidak sepatutnya menerbitkan tuntutan 5G mereka sebelum pengesahan.

Rangkaian Borong Tunggal 5G Malaysia Melebihi Sasaran Liputan 40%.

DNB yang merupakan Rangkaian Borong Tunggal 5G Malaysia mendakwa telah melebihi sasaran liputan populasi 5G sebanyak 40 peratus dengan melancarkan 3,900 tapak 5G di 13 negeri dan dua Wilayah Persekutuan untuk menyediakan 47.1 peratus liputan kawasan berpenduduk di Malaysia. Labuan adalah satu-satunya wilayah yang tidak mempunyai liputan 5G setakat 31 Disember 2022.

Ia mendakwa mempunyai lebih 97 peratus liputan populasi 5G di Kuala Lumpur dan Putrajaya, dan hampir 90 peratus liputan populasi 5G di Selangor. Rangkaian borong tunggal itu juga telah membolehkan beberapa liputan 5G di Pahang, Terengganu, Kelantan, Kedah dan Perlis menjelang akhir tahun lepas walaupun tidak termasuk di bawah pelan penggunaan 5G asal untuk Fasa 1.

Baca Lagi | Empat Jualan Lelongan Hebat yang Menandai 2022

Baca Lagi | Peguam Aktivis Tawar Banduan Penjara Yang Lama Berkhidmat

Liputan Populasi 5G dengan 500 lebih sedikit Tapak 5G

Perlu diingat bahawa DNB pada asalnya menyasarkan untuk menyampaikan 4,018 tapak 5G menjelang akhir 2022 untuk mencapai 40 peratus liputan populasi 5G. Bulan lalu, ia berkata bahawa jumlah tapak yang berkurangan adalah hasil daripada isu rantaian bekalan awal tahun ini dan kelewatan dalam mendapatkan kelulusan majlis tempatan yang diperlukan terutamanya di Selangor dan Sarawak.

Bagaimanapun, ia yakin dapat mencapai 40 peratus liputan populasi 5G dengan 500 lebih sedikit tapak 5G dan mengubah hala usaha penempatannya ke negeri lain yang pada mulanya bertujuan untuk 2023 dan seterusnya. Rangkaian borong tunggal menyasarkan untuk mencapai 80 peratus liputan populasi 5G menjelang akhir 2024.

Selepas pertukaran pentadbiran, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kajian semula model rangkaian borong tunggal 5G DNB, mendakwa ia tidak dilakukan secara telus dan tiada tender.

Fahmi Fadzil berkata bulan lalu bahawa Komunikasi dan Digital, serta Kementerian Kewangan, sedang meneliti penilaian teknikal pelancaran 5G sambil memastikan bahawa usaha pelancaran semasa DNB tidak akan terganggu.

DNB ialah Satu-satunya Entiti yang dibenarkan untuk Melancarkan 5G

Pada masa ini, DNB adalah satu-satunya entiti yang dibenarkan untuk melancarkan 5G di negara ini kerana ia adalah satu-satunya syarikat yang diberikan spektrum 700MHz, 3.5GHz dan 26/28GHz untuk perkhidmatan 5G. Sementara itu, syarikat telekomunikasi pada masa ini tidak dapat melancarkan perkhidmatan 5G kerana pentadbiran terdahulu telah membatalkan neutraliti teknologi untuk spektrum sedia ada mereka, mengehadkan mereka kepada perkhidmatan 4G sahaja.

5G kini boleh didapati melalui lima syarikat telekomunikasi seperti Celcom, Digi, U Mobile, Telekom Malaysia (Unifi Mobile) dan YTL Communications (Yes 5G). Untuk menikmati 5G, pengguna mesti mempunyai telefon pintar yang didayakan untuk 5G pada syarikat telekomunikasi mereka, melanggan pelan yang didayakan 5G dan berada dalam kawasan liputan rangkaian DNB.

Dengan lima syarikat telekomunikasi yang menawarkan 5G kepada pengguna, DNB berkata rangkaiannya telah mengalami lonjakan penggunaan 5G daripada 32TB kepada 253TB setiap hari dengan kemuncak 90,000 pengguna serentak direkodkan pada 31 Disember 2022. DNB berkata rangkaiannya menawarkan kelajuan muat turun purata 380Mbps pada 5G berbanding 35Mbps pada rangkaian 4G semasa.

Read Previous

Peguam Aktivis Tawar Banduan Penjara Yang Lama Berkhidmat

Read Next

Wisma Jakel Kebakaran: Polis hanya akan Melancarkan Siasatan jika Unsur Pembakaran Ditemui

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.