The Malaysia Post

Lima Perkara yang Fahmi Fadzil Perlu Perbaiki sebagai Menteri Komunikasi Digital

Menteri Komunikasi Digital baharu

Fahmi Fadzil telah dilantik sebagai menteri komunikasi digital Malaysia yang baharu di bawah Kerajaan Perpaduan baharu Anwar Ibrahim. Beliau menggantikan Tan Sri Annuar Musa dan beliau akan masuk bermula hari ini. Berikut ialah 5 perkara teratas yang perlu beliau tangani untuk ketersambungan dan komunikasi yang lebih baik untuk rakyat Malaysia.

Lihat semula model Rangkaian Borong Tunggal Malaysia untuk 5G

Malaysia telah ketinggalan di belakang rakan-rakannya dalam hal penggunaan 5G. Ini sebahagiannya disebabkan oleh kelewatan dan perubahan hala tuju oleh pentadbiran terdahulu. Tidak seperti kebanyakan negara, Malaysia telah mengguna pakai rangkaian borong tunggal untuk pelancaran 5G melalui Digital Nasional Berhad (DNB) milik kerajaan.

Walaupun ia mendakwa menawarkan pelancaran dipercepatkan dengan model dipacu bekalan dan pemulihan kos, syarikat telekomunikasi telah menolak sambil menimbulkan kebimbangan tentang keupayaan model untuk memastikan perkhidmatan 5G yang berpatutan dan berkualiti kepada pengguna.

Salah satu sebab mengapa syarikat telekomunikasi enggan mendaftar lebih awal ialah harga borong 5G RM30,000 setiap Gbps sebulan yang dikunci untuk tempoh 10 tahun. Terdapat juga kebimbangan mengenai kekurangan rangka kerja dan instrumen untuk mengawal selia rangkaian borong tunggal.

Walaupun lima syarikat telekomunikasi telah mendaftar untuk akses 5G selama 10 tahun, harga borong sebenar masih disiarkan kerana syarikat telekomunikasi kini mendapat perkhidmatan borong 5G secara percuma sehingga 31 Disember 2022.

Sehingga S3 2022, DNB nampaknya ketinggalan di belakang sasaran penggunaan 5Gnya. Tahun lepas, ia menyasarkan untuk mencapai 40 peratus liputan populasi 5G menjelang akhir 2022 dengan sejumlah 4,018 tapak menjelang akhir 2022.

Menurut laporan Jendela setakat 30 September 2022, DNB hanya mengerahkan sejumlah 1,915 tapak termasuk 1,070 yang telah dipasang dengan kawasan liputan di Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, Pulau Pinang, Johor dan Perak. Ia menyasarkan untuk mencapai 80 peratus liputan populasi 5G menjelang akhir 2024 dengan 7,509 tapak.

Semasa pentadbiran lalu, kerajaan membatalkan neutraliti spektrum yang menghalang syarikat telekomunikasi menggunakan spektrum sedia ada mereka untuk 5G. Ini dilihat sebagai langkah mundur kerana syarikat telekomunikasi secara teknikal boleh menggunakan spektrum 2300MHz dan 2600MHz sedia ada mereka untuk menggunakan 5G, sama seperti Thailand dan Australia.

Pentadbiran baharu harus mengembalikan neutraliti spektrum yang membolehkan syarikat telekomunikasi mengoptimumkan spektrum mereka dengan lebih baik dengan teknologi terkini dan permintaan pengguna.

Adakah satu rangkaian borong berdaya maju untuk Malaysia dalam jangka masa panjang? Atau patutkah Malaysia mempertimbangkan model lain termasuk pendekatan rangkaian borong dua? Ini adalah sesuatu yang perlu dilihat oleh kerajaan dengan segera kerana infrastruktur 5G adalah untuk jangka panjang dan kita perlu membinanya sejak awal.

Baca Lagi | Ditandatangani di Hadapan Raja dan Presiden Malaysia MBZ

Baca Lagi | Bandar terkaya teratas di Malaysia

Memperluas kesalinghubungan yang berpatutan dan berkualiti untuk komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan

Inisiatif Jendela yang berterusan mendakwa hampir mencapai sasaran Fasa 1 yang dimaksudkan termasuk 7.5 juta premis yang diluluskan oleh gentian, meningkatkan purata kelajuan mudah alih kepada 35Mbps dan mencapai 96.9 peratus liputan populasi 4G. Walau bagaimanapun, masih terdapat aduan tentang liputan yang tidak memuaskan dan pengalaman mudah alih.

Selain meneliti aduan mengenai rangkaian 4G sedia ada, SKMM juga harus melihat semula peruntukan spektrum untuk memastikan ia dioptimumkan oleh semua syarikat telekomunikasi. Pada masa ini, DNB ialah entiti tunggal yang diberikan spektrum 700MHz, 3.5GHz dan 26/28GHz untuk penggunaan 5G. Jalur 700MHz yang lebih rendah boleh digunakan dengan lebih baik untuk mengembangkan liputan mudah alih 4G dengan berkesan di kawasan luar bandar dan ia memerlukan lebih sedikit menara daripada menggunakan 900MHz.

Pada masa yang sama, 700MHz boleh digunakan untuk kedua-dua 4G dan 5G dengan Perkongsian Spektrum Dinamik. Seperti yang ditunjukkan oleh TM, tapak 5G SA 700MHz boleh menyampaikan kelajuan melebihi 200Mbps yang bagus untuk jalur lebar tanpa wayar di kawasan luar bandar berkepadatan rendah.

Memegang platform media sosial bertanggungjawab kerana membenarkan iklan penipuan

Bagi kebanyakan pengguna, platform media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan TikTok, adalah internet.

Platform ini adalah alat yang berkuasa untuk menyebarkan maklumat tetapi ia boleh disalahgunakan untuk penipuan dan maklumat salah. Seperti yang telah kami ketengahkan baru-baru ini, platform media sosial terutamanya Facebook menjadi tempat pembuangan sisa penipuan dan telah didokumenkan dengan baik bahawa ia membenarkan iklan penipuan pada platform mereka tanpa semakan asas.

Selain itu, platform tidak bertindak cukup cepat untuk memadamkan iklan sedemikian yang melanggar dasar mereka sendiri apabila pengguna melaporkannya.

Apabila kami menghubungi SKMM, mereka berkata pengguna bertanggungjawab untuk mencapai kontrak perkhidmatan kerana ia berdasarkan prinsip penjual yang bersedia pembeli. Itu agak mengecewakan dan kumpulan pengguna juga telah menggesa SKMM untuk menghentikan syarikat telekomunikasi daripada menghukum pengguna kerana menamatkan perkhidmatan internet yang buruk.

Kami berharap pentadbiran baharu akan menetapkan dasar yang lebih baik untuk membangunkan infrastruktur ketersambungan negara kita sambil mempromosikan penciptaan dan perkongsian kandungan yang bertanggungjawab di kalangan orang ramai. Apa pendapat anda semua? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Read Previous

Bandar terkaya teratas di Malaysia

Read Next

SPRM Buka Siasatan Mengenai Penyalahgunaan RM600b Dana Kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.