The Malaysia Post

Anwar menyeru ‘kerajaan Ismail Sabri’, orang ramai supaya membuat pendirian menentang malapetaka SPRM

Anwar Ibrahim

Credits: statically

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menggesa kerajaan, yang diketuai oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengambil sikap keras terhadap kemelut yang berterusan melibatkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dalam ucapan maya hari ini, ahli parlimen Port Dickson itu juga memaksa orang ramai untuk bergabung dan meninggikan suara “seperti yang dilakukan untuk skandal 1MDB” untuk memerangi malapetaka SPRM, yang didakwanya bercampur dengan kes besar dan kecil lain. daripada rasuah yang sepatutnya.

“Sementara kami sibuk dengan [ketua pesuruhjaya SPRM Tan Sri] Azam Baki, mereka sibuk meluluskan projek,” katanya merujuk kepada langkah seperti pelancaran 5G oleh Digital Nasional Berhad (DNB), pembekalan kereta jangka panjang kepada kerajaan oleh Spanco Sdn Bhd, serta salah laku yang didakwa dalam Kertas Pandora.

“Rasuah sudah menjadi sistemik, jika kita tidak selamatkan [negara], yang menjadi mangsa adalah orang ramai,” katanya lagi.

Bagaimanapun, Anwar meragui bahawa tindakan akan diambil oleh kerajaan berhubung dengan SPRM, walaupun beliau merayu.

“Adakah saya optimis bahawa ini akan berlaku? Tidak bukan saya.

“Sebab dalam kumpulan yang menyokong [kerajaan] terlalu ramai yang terjerat, takut kepada SPRM, dan tidak berani menentang mereka,” katanya.

Anwar juga berkata SPRM harus menjadi sebuah pertubuhan yang berintegriti dan tidak boleh memilih-milih sasaran.

Bulan lalu, Azam didakwa memiliki sejumlah besar saham yang didagangkan secara terbuka oleh seorang aktivis anti-rasuah, Lalitha Kunaratnam.

Ketika orang ramai mendengar dakwaan dan tekanan yang memuncak, Azam dan Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah SPRM Tan Sri Abu Zahar Ujang semasa sidang media pada 5 Januari berkata bahawa abang Azam telah meminjam akaunnya untuk berdagang saham, dan tidak ada yang salah. dengan itu.

Baca Lagi | Anwar menyeru ‘kerajaan Ismail Sabri’, orang ramai supaya membuat pendirian menentang malapetaka SPRM

Bagaimanapun, ramai yang masih tidak yakin, termasuk baki enam ahli lembaga pengarah, manakala Ismail Sabri meminta bersabar sementara SPRM sendiri memeriksa dakwaan kesalahan ketuanya sendiri.

Read Previous

Parti komponen GPS bersetuju dengan langkah PBB untuk menubuhkan sayap baharu

Read Next

Malaysia berminat menjadi tuan rumah Sukan SEA 2027

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here