The Malaysia Post

Parti komponen GPS bersetuju dengan langkah PBB untuk menubuhkan sayap baharu

Parti Demokratik Progresif

Credits: yimg

Naib Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP) Datuk Henry Harry Jinep mengalu-alukan langkah Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) untuk menubuhkan sayap baharu untuk mereka yang berumur 18 hingga 28 tahun.

Beliau berkata langkah itu adalah idea yang baik untuk parti komponen Gabungan Parti Sarawak (GPS) lain untuk mengikutinya.

“Kami (PDP), parti komponen di bawah GPS, mengalu-alukan langkah PBB untuk menubuhkan sayap baharu untuk ahli belia berumur 18 hingga 28 tahun.

“Langkah ini dilakukan demi parti (PBB) dan manfaat rakyat dalam GPS dan dengan itu memastikan golongan belia berada di landasan yang betul,” kata Henry ketika dihubungi The Borneo Post hari ini.

Sementara itu, Pemangku Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Datuk Joseph Salang Gandum berkata parti itu akan membincangkan sama ada akan mengikut jejak PBB dan menubuhkan sayap yang sama semasa Mesyuarat Majlis Tertingginya yang akan diadakan pada 22 Januari ini.

Beliau menganggapnya sebagai “langkah tepat” daripada parti, sambil menambah ia dilakukan selaras dengan keperluan semasa.

Pada 9 Januari pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi PBB, Ketua Menteri Tan Sri Abang Johari Openg mengumumkan PBB akan menubuhkan sayap baharu khusus untuk ahli berusia 18 hingga 28 tahun.

Presiden parti PBB itu menjelaskan perkara itu akan direalisasikan sebaik sahaja pindaan kepada perlembagaan parti diluluskan dalam Konvensyen PBB atau mesyuarat agung tiga tahun sekali (TGM) pada Jun.

“PBB akan meminda perlembagaannya berikutan cadangan untuk mewujudkan satu lagi sayap dalam parti. Pada masa ini, terdapat sayap wanita, sayap belia dan tidak lama lagi kami akan mewujudkan sayap yang memfokuskan kepada belia berumur antara 18 hingga 28 tahun.

“Kami akan mewujudkan sayap khusus untuk mereka kerana kami mahu mereka bersama-sama dengan kami semasa kami menguruskan masyarakat secara amnya.
Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) akan meminda perlembagaannya bagi membuka laluan kepada penubuhan sayap baharu yang dianggotai ahli berusia antara 18 dan 28 tahun.

Presiden PBB yang juga Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata penubuhan sayap itu bagi memberi peluang kepada kumpulan itu untuk bersama-sama berkhidmat demi kesejahteraan Sarawak.

Baca Lagi | Parti komponen GPS bersetuju dengan langkah PBB untuk menubuhkan sayap baharu

“Pada masa ini, PBB mempunyai sayap wanita dan sayap belia… kini kita akan wujudkan sayap yang memfokuskan kepada belia berumur 18 hingga 28 tahun. Kami mewujudkan sayap ini kerana kami mahu mereka bersama kami dalam menguruskan masyarakat.

Read Previous

Perak akan bincang notis pengusiran yang dikeluarkan kepada kuil gua, kata MB

Read Next

Anwar menyeru ‘kerajaan Ismail Sabri’, orang ramai supaya membuat pendirian menentang malapetaka SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here