The Malaysia Post

Perak akan bincang notis pengusiran yang dikeluarkan kepada kuil gua, kata MB

Isu notis pengusiran yang diberikan kepada pengusaha kuil gua di daerah Kinta akan dibincangkan dengan jabatan dan agensi berkaitan.

Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad berkata perkara itu dibincangkan hari ini dengan pengarah Jabatan Tanah dan Galian dan pegawai daerah Kinta sebelum mengadakan pertemuan dengan Pembangkang esok.

“Kemudian saya akan membawa perkara ini pada mesyuarat exco kerajaan negeri pada hari Rabu untuk mendapatkan pandangan mereka selepas itu kita akan memaklumkan kepada pengurusan kuil untuk tindakan selanjutnya.”

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan majlis pecah tanah menaik taraf sebahagian Jalan Tambun, di sini, hari ini dengan hadir Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, yang juga Ahli Parlimen Tambun.

Semalam, media melaporkan kuil gua Nam Thean Tong di Gunung Rapat, di sini, menerima notis daripada Pejabat Daerah Kinta pada Jumaat lalu untuk mengosongkan gua itu dalam tempoh 30 hari.

Kuil gua ini, dikatakan berusia 155 tahun, merupakan tempat yang kerap dikunjungi dan terletak bersebelahan kuil gua Sam Poh Tong, satu lagi destinasi pelancongan yang popular.

Difahamkan, 19 lagi kuil gua di sini terletak di tanah kerajaan dan telah dikeluarkan notis pengusiran sama atau mereka boleh dikenakan tindakan.

Sementara itu, ditanya mengenai penggulungan PCB Development Sdn Bhd (PCBD), anak syarikat Perak Corporation Berhad (PCB), Saarani berkata perkara ini bukan dalam bidang kuasa kerajaan negeri yang tidak mengalami kerugian kerana tidak melabur. dalam syarikat ini.

Baca Lagi | Perak akan bincang notis pengusiran yang dikeluarkan kepada kuil gua, kata MB

Ahmad Faizal, bekas menteri besar Perak sebelum Saarani, berkata keputusan penggulungan itu adalah satu keputusan yang bijak oleh pihak pengurusan bagi menjimatkan kos bagi syarikat induk, BPA, dan beliau selaku Ahli Parlimen Tambun, mengucapkan tahniah kepada BPA kerana mengambil tindakan itu.

Read Previous

Muhyiddin berkata hanya melantik Azam Baki ke SPRM kerana pengesahan ketua setiausaha

Read Next

Parti komponen GPS bersetuju dengan langkah PBB untuk menubuhkan sayap baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.