The Malaysia Post

Muhyiddin berkata hanya melantik Azam Baki ke SPRM kerana pengesahan ketua setiausaha

Tan Sri Muhyiddin Yassin

Credits: yimg

Bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mendakwa terdapat pihak tertentu cuba mengaitkan beliau dalam kontroversi yang sedang berlaku mengelilingi Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki dan pelantikan beliau sebagai ketua agensi penguatkuasaan.

Menurut Muhyiddin, pelantikan Azam telah dilakukan dengan cara yang betul walaupun ia berlaku semasa pentadbirannya.

“Bukan saya yang melantiknya tetapi diperakui oleh jawatankuasa yang diketuai ketua setiausaha kerajaan ketika itu yang mencadangkan namanya,” kata Muhyiddin dipetik Sinar Harian.

Ketua setiausaha ketika itu ialah Tan Sri Mohd Zuki Ali, yang masih memegang jawatan itu.

Ini selepas Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said mempersoalkan sama ada Muhyiddin telah melakukan pemeriksaan latar belakang yang diperlukan sebelum melantik Azam sebagai ketua pesuruhjaya SPRM pada Mac 2020.

Secara berasingan, bekas setiausaha sulit utama kepada Muhyiddin mengesahkan pelantikan Azam dibuat mengikut peraturan sedia ada dan proses sewajarnya yang ditetapkan dalam perkhidmatan awam di bawah peruntukan Seksyen 5 Akta SPRM.

“Di bawah seksyen ini, ketua pesuruhjaya SPRM dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atas nasihat perdana menteri.

“Perdana menteri, dalam pelantikan mana-mana pegawai kanan kerajaan yang lain, biasanya menerima syor daripada ketua setiausaha kepada kerajaan atau mana-mana pihak lain yang diperuntukkan di bawah undang-undang.

“Syor ini dibuat kepada perdana menteri dalam bentuk kertas cadangan pelantikan pegawai yang di dalamnya terdapat laporan kelayakan pegawai dan justifikasi pelantikan,” Datuk Marzuki Mohamad dipetik Sinar Harian.

Menjelaskan lanjut, Marzuki berkata terdapat proses tertentu dalam perkhidmatan awam yang menentukan kelayakan seseorang pegawai itu dilantik ke mana-mana jawatan.

“Ini termasuk proses tapisan keselamatan dan integriti yang dibuat oleh pelbagai agensi dari semasa ke semasa.

“Bagi pegawai yang sedang berkhidmat, mereka tertakluk kepada pelbagai peraturan dan syarat termasuk pengisytiharan aset,” katanya.

Azam telah berada di bawah pemerhatian awam dalam beberapa minggu kebelakangan ini berhubung pemerolehan berjuta-juta saham dalam dua syarikat tersenarai awam pada 2015.

Ketua Pesuruhjaya SPRM menegaskan bahawa dia tidak melakukan apa-apa kesalahan, bahawa saham yang dibeli sejak itu adalah oleh abangnya.

Suruhanjaya Sekuriti telah berkata ia akan memanggil Azam untuk disoal siasat berhubung kemungkinan konflik kepentingan selepas dia mengakui perdagangan saham proksi.

Berita mengenai pegangan saham Azam dalam beberapa syarikat telah didedahkan oleh seorang wartawan penyiasat bebas pada Disember tahun lepas, dan telah mendapat minat awam yang tinggi.

Badan pemantau antirasuah menggesa badan bebas untuk menyiasat dakwaan terhadap Azam, seperti Jawatankuasa Pilihan Parlimen.

Tiga pegawai kanan SPRM mengeluarkan kenyataan bersama menyatakan sokongan penuh mereka terhadap Azam dan mengecam kritikan terhadapnya sebagai “serangan” bermotif politik yang memburukkan suruhanjaya itu sebagai institusi awam.

Baca Lagi | Muhyiddin berkata hanya melantik Azam Baki ke SPRM kerana pengesahan ketua setiausaha

Kenyataan itu ditandatangani oleh Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya, Datuk Seri Norazlan Mohd Razali dan Datuk Junipah Wahid yang masing-masing merupakan timbalan ketua pesuruhjaya yang bertanggungjawab dalam operasi, pencegahan dan pengurusan serta profesionalisme.

Read Previous

Lembaga Pelancongan Sarawak: GCC, UAE berminat untuk mempromosikan negeri

Read Next

Perak akan bincang notis pengusiran yang dikeluarkan kepada kuil gua, kata MB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here