The Malaysia Post

Lembaga Pelancongan Sarawak: GCC, UAE berminat untuk mempromosikan negeri

Sebilangan pemain pelancongan dalam Majlis Kerjasama Teluk (GCC) terdiri daripada Emiriah Arab Bersatu (UAE), Arab Saudi, Qatar, Bahrain dan Oman mahu memasukkan Sarawak dalam pakej pelancongan mereka, kata Lembaga Pelancongan Sarawak (STB).

Pengarah pemasarannya Mary Wan Mering berkata ini ditunjukkan oleh sambutan menggalakkan daripada pemain industri ini terhadap pakej pelancongan Sarawak yang dipromosikan oleh STB di Pavilion Malaysia Ekspo Dubai 2020 sejak 26 Disember tahun lepas.

“Ramai yang menyatakan minat mereka terhadap pakej berasaskan Pengembaraan dan Alam Semulajadi Sarawak kerana mereka telah menunjukkan minat yang tinggi terhadap hutan hujan Sarawak yang subur dan banyaknya di taman negara seperti Tapak Warisan Dunia Unesco Taman Negara Mulu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Penyertaan STB di Ekspo Minggu Ekopelancongan bertujuan untuk menembusi pasaran Timur Tengah, memanfaatkan populasi besar ekspatriat yang tinggal di UAE yang kebanyakannya dari Eropah, Amerika dan negara Asia.

Minggu Ekopelancongan di pameran Pavilion Malaysia telah dilancarkan oleh Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri dengan gerai STB yang mempamerkan Budaya, Pengembaraan, Alam Semula Jadi, Makanan dan Festival Sarawak (CANFF) dengan Pelancongan Bertanggungjawab (RT) dan tumpuan kelestarian.

Sementara itu, Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah akan menghadiri ekspo itu dari 6 hingga 10 Januari untuk mengukuhkan lagi kehadiran Sarawak dalam kalangan penyertaan Malaysia di ekspo itu.

Ekspo 2020 Dubai, yang pertama diadakan di rantau Timur Tengah dan acara global ketiga terbesar dari segi impak ekonomi dan budaya selepas Sukan Olimpik dan Piala Dunia, diadakan dari 1 Oktober 2021 hingga 31 Mac 2022 dengan 192 penyertaan. negara, menarik kira-kira 25 juta pelawat.

Baca Lagi | Lembaga Pelancongan Sarawak: GCC, UAE berminat untuk mempromosikan negeri

Pada asalnya dijadualkan pada 2020 tetapi ditangguhkan kerana pandemik Covid-19, penganjur mengekalkan nama “Ekspo 2020 Dubai” untuk tujuan pemasaran dan penjenamaan. Azam meneruskan tindakan fitnah itu.

Read Previous

Syed Saddiq: Sukarelawan Muda disoal siasat polis kerana membantu mangsa banjir

Read Next

Muhyiddin berkata hanya melantik Azam Baki ke SPRM kerana pengesahan ketua setiausaha

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.